Carrefour ameninţată la ea acasă. Şi-ar putea pierde poziţia de lider din cauza preţurilor mari

Compania franceză Carrefour, număr doi pe piaţa de retail pe plan internaţional şi lider în Franţa şi-ar putea pierde poziţia la ei acasă în faţa E. Leclerc. Preţurile mici ale concurenţei îi determină pe tot mai mulţi francezi să cumpere de la E. Leclerc.
Economica.net - sâm, 18 mai 2013, 18:22
Carrefour ameninţată la ea acasă. Şi-ar putea pierde poziţia de lider din cauza preţurilor mari

Carrefour, numărul doi pe piaţa de retail mondială şi lider în Franţa este pe cale să îşi piardă supremaţia chiar la ea acasă.

Conform estimărilor proprii, E.Leclerc, numărul doi pe piaţa franceză, va devansa Carrefour anul viitor, cu un an mai devreme decât estimaseră iniţial. Secretul celor de la E.Leclerc este preţul mic.  

„Credeam că în 2015 vom lua locul Carrefour în clasamentul din Franţa. Din datele actuale estimez că vom ajunge lideri de piaţă cu un an mai devreme”, a declarat Michel-Edouard Leclerc, directorul executiv E.Leclerc citat de Reuters. Pierderea supremaţiei pe plan local ar putea fi un lucru devastator pentru Carrefour, în contextul în care 40% din vânzările companiei sunt generate de această piaţă.

În ultimii ani, pe măsură ce criza financiară din Franţa s-a acutizat (în primele trei luni ale anului economia franceză s-a contractat cu 0,2%) determinându-i pe consumatori să fie tot mai atenţi la costuri, E.Leclerc a reuşit să menţină preţurile mai jos decât rivalul Carrefour. „Niciodată consumatorii francezi nu au fost mai sensibili la preţ ca acum” a mai comentat oficialul companiei, potrivit căruia scopul companiei pe care o conduce este de a avea preţuri cu 3 până la 4 puncte procentuale mai jos decât competiţia.

Consumatorii au reacţionat imediat la politica de preţ a E.Leclerc, astfel că în luna martie, conform unei cercetări de piaţă realizată de Kantar, diferenţa dintre cotele de piaţă  a celor doi rivali era de numai 1,7 puncte procentuale (18,8% e.Leclerc vs 20,5% Carrefour). Compania a avut însă marele avantaj de a fi început prima lupta cu preţurile.

Carrefour a demarat ofensiva de abia anul trecut când au lansat pe piaţă o adevărată vânătoare de preţuri prin campania „cel mai bun preţ garantat” pentru 500 de branduri. În ultima parte a anului trecut, războiului pe cel mai mic preţ s-a alăturat şi Casino, care are acum o campanie a celor mai bine preţuri pentru 3.000 de produse.

Total bulversant pentru consumatorii francezi, care au însă de săptămâna trecută noi modalităţi de a compara preţurile. E.Leclerc a implementat softuri care permit consumatorilor posibilitatea de a compara preţurile în timp real atât prin intermediul telefoanelor mobile inteligente, dar şi cu ajutorul unor aparate de scanare amplasate în magazinele E. Leclerc. „Toată lumea se laudă că are cele mai mici preţuri. Noi vrem să oferim clienţilor şi instrumentul prin care pot verifica acest lucru”, au mai declarat oficialii companiei.

E.Leclerc operează 560 de magazine în Franţa, majoritatea pe segmentul de hipermarket. În luna februarie, compania a estimat pentru 2013 o creştere a vânzărilor cu 5% faţă de anul anterior şi cu 0,5 puncte procentuale a cotei de piaţă.  

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...