Carrefour părăseşte încă o ţară

 Grupul francez Carrefour, prezent şi în România, a încheiat un acord cu retailerul sud-american Cencosud pentru vânzarea operaţiunilor din Columbia, preţul tranzacţiei fiind de două miliarde de euro.
Economica.net - vin, 19 oct. 2012, 08:54
Carrefour părăseşte încă o ţară

Tranzacţia este în linie cu strategia Carrefour de a se concentra pe ţările în care deţine sau vrea să-şi dezvolte o poziţie între primii jucători de pe piaţă, se arată într-un comunicat al celui mai mare retailer european. 

Tranzacţia este în linie cu strategia Carrefour de a se concentra pe ţările în care deţine sau vrea să-şi dezvolte o poziţie între primii jucători de pe piaţă, se arată într-un comunicat al celui mai mare retailer european. Cu toate acestea, Columbia nu a fost menţionată de CEO-ul companiei, Georges Plassat ca piaţă de unde grupul s-ar putea retrage, aşa cum a vorbit despre Polonia, Turcia şi Indonezia. Plassat a spus odată cu prezentarea rezultatelor financiare ale grupului pentru primele şase luni ale anului, că în cazul celor trei state îşi va „ajusta poziţia”.

Carrefour operează în Columbia 72 de hipermarketuri, 16 magazine şi 4 unităţi de tip cash-and-carry. 

Vânzările nete ale diviziei din Columbia, excluzând combustibilii, au totalizat 1,5 miliarde de euro în perioada de 12 luni încheiată la sfârşitul lunii iunie.

Cele două părţi se aşteaptă ca tranzacţia să fie finalizată până la sfârşitul anului.

Cencosud are operaţiuni în Argentina, Brazilia, Chile, Columbia şi Peru. Fără această tranzacţie, deţine o reţea de 684 supermarketuri, 81 de magazine de bricoloaj, 25 de centre comerciale şi 35 de magazine. Numărul angajaţilor este de circa 140.000.

Aceasta este a treia tranzacţie a retailerului în ultima perioadă de timp. Astfel, pe 15 iunie francezii au anunţat că vor vinde partenerului local Marinopoulous participaţia pe care o deţin în joint-venture-ul prin care opera reţeaua de magazine din Grecia. Ulterior, compania a anunţat oficial că se retrage din Singapore, unde a introdus conceptul de hypermarket, în 1997.”Carrefour Singapore anunţă decizia de a închide magazinele Suntec şi Plaza Singapura înainte de sfârşitul anului 2012, deoarece perspectievle de expansiune şi creştere nu permit atingerea unei poziţii de conducere pe piaţă, pe termen mediu şi lung”, se arată într-un comunicat al companiei.
Nu în ultimul rând, presa a scris recent despre o posibilă vânzare a operaţiunilor din Malaezia către japonezii de la Aeon.

Carrefour este al doilea retailer la nivel mondial, cu peste 9.900 de magazine sub brand în 30 de ţări şi cu 412,000 de angajaţi.

Vânzările Carrefour au crescut în trimestrul al treilea cu 2,1%, la 22,62 miliarde euro, cu o uşoară îmbunătăţire a afacerilor în Franţa şi dificultăţi pe pieţele din sudul zonei euro, precum Italia şi Spania. Afacerile din Polonia, Turcia şi România, au avansat cu 4,7%, la 1,16 miliarde euro. În condiţii comparabile, vânzările de pe aceste pieţe au evoluat stabil.

Carrefour a înregistrat anul trecut vânzări de 1,18 miliarde euro în România, în creştere cu 4,8%, în principal datorită extinderii reţelei de magazine.

Grupul deţine în România 25 de hipermarketuri şi 59 de supermarketuri, la care se adaugă 8 magazine de proximitate Carrefour Express, operate de un francizor.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din Ungaria, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, potrivit......
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...