Cartel Alfa de Ziua Internațională a Muncii: Avem nevoie de politicieni care să prezinte o viziune clară pentru bunăstarea lucrătorilor. Lipsește o politică socială ambițioasă

România are nevoie de politicieni care să prezinte o viziune clară pentru bunăstarea lucrătorilor, în condiţiile în care lipseşte o politică socială ambiţioasă, un proiect naţional care să promoveze prosperitatea lucrătorilor, au afirmat reprezentanţii CNS Cartel Alfa într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 01 mai 2024, 18:12
Cartel Alfa de Ziua Internațională a Muncii: Avem nevoie de politicieni care să prezinte o viziune clară pentru bunăstarea lucrătorilor. Lipsește o politică socială ambițioasă

„Promisiunile electorale vagi nu mai sunt suficiente. Avem nevoie de politicieni care să prezinte o viziune clară pentru bunăstarea lucrătorilor. Lipsește o politică socială ambițioasă, un proiect național care să promoveze prosperitatea lucrătorilor.

Grupurile ce ne duc către „beznă” oferă promisiuni în fiecare direcție, dau mâna cu angajatorul, dar și cu angajatul, numai că pe cel din urmă îl vor trăda cu prima oportunitate”, se spune în comunicatul publicat de sindicat.

„Este esenţial să conştientizăm că orice acţiune, de la negocierile sindicale la dialogul dintre patronate şi angajaţi, are o conotaţie politică. Implicarea activă a cetăţenilor este fundamentul democraţiei şi al unei societăţi prospere. Implicarea directă, votul, participarea în acţiuni comunitare, dezbaterile politice şi promovarea unor planuri de acţiuni reprezintă piatra de temelie pe care trebuie să construim. Reticenţa implicării nu poate fi atribuită cetăţenilor după decenii de minciuni, de promisiuni electorale ce nu au fost vreodată realizate dar şi de schimbări legislative pentru a eroda puterea lucrătorilor, precum ar fi Legea Dialogului Social 62/2011 (înlocuită după 11 ani de Legea 367/2022).”, afirmă sindicaliştii.

Potrivit CNS Cartel Alfa, Ziua Internaţională a Muncii ne oferă un moment de introspecţie asupra sacrificiilor făcute de generaţii de lucrători pentru a obţine condiţii de muncă decente.

„Istoria ne reaminteşte că aceste drepturi nu au fost obţinute prin bunăvoinţa angajatorilor sau a statelor, ci prin lupte dure şi perseverenţă. De la ţăranii români din 1907 la funcţionarii publici ce au declanşat greva la Bucureşti în 1923, muncitorii au fost nevoiţi să se confrunte cu forţa brută pentru a-şi revendica drepturile. Astăzi, ne bucurăm de drepturi la care lucrătorii din trecut doar visau: săptămâna de 40 de ore, libertatea de asociere, negocierea colectivă şi protecţia împotriva concedierilor abuzive. Aceste drepturi pot fi îmbunătăţite, iar mişcările internaţionale de limitare a săptămânii de lucru la 4 zile ne arată o direcţie pe care păşim”, se mai precizează în comunicat.

Sindicaliştii susţin că aceste victorii sunt fragile şi pot fi uşor pierdute în momentul de faţă ce este marcat de incertitudini şi de ascensiunea extremei drepte.

„Discuţia doar de-a alege răul mai mic nu-şi mai are locul în contextul actual în care anumite organizaţii şi partide doresc să ducă populaţia „într-o beznă completă”. Sindicatele se confruntă cu o serie de provocări majore: apatia civică, lipsa de speranţă cauzată de pandemia COVID-19 şi erodarea nivelului de trai. În această lume a supravieţuirii, promisiunile goale ale politicienilor nu mai sunt suficiente. Alegerile din 9 iunie ne oferă o şansă de a ne face auzită vocea şi de a alege un viitor mai bun”, se menţionează în comunicat.

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” a luat fiinţă în 1990 pentru a oferi lucrătorilor români o reprezentare reală şi democratică. Confederaţia este reprezentativă la nivel naţional, reuneşte 38 de federaţii sindicale la nivel de sector şi coordonează activitatea a 42 de filiale teritoriale, interprofesionale.

Sursa foto: Facebook.com/cnscartelalfa

Te-ar mai putea interesa și
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Juriul competiției Best Electric Car in Romania a decis că modelul Renault Scenic E-Tech este mașina care merită trofeul ediției din 2024....
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 și annță deschiderea unei noi unități de lux
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 ...
GETT’S, una dintre cele mai mari rețele în domeniul frumuseții și al coafurii în România pentru segmentul de 4 si ...
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania (GCEE) a redus previziunile privind creşterea în 2024 a celei mai mari economii ...
ROCA Industry raportează pentru primul trimestru o cifră de afaceri consolidată de 141,5 milioane de lei
ROCA Industry raportează pentru primul trimestru o cifră de afaceri consolidată de 141,5 milioane de lei
ROCA Industry, primul holding industrial din România, specializat în materiale de construcții, listat pe piața principală ...