Cartel ALFA: România nu a ratificat niciuna dintre convenţiile fundamentale privind securitatea şi sănătatea în muncă

Economica.net
27 04. 2016
jpg_82697100

‘Credem că modul cel mai eficient şi eficace de a proteja lucrătorii de boală la locul de muncă este prin legi la nivel european şi naţional. Protecţia sănătăţii lucrătorilor nu ar trebui să fie dereglementate sau privatizate. Legile bazate pe convenţiile internaţionale ar trebui să fie susţinute de o aplicare serioasă a acestora, prin întărirea şi a rolului inspecţiei muncii, dar şi prin crearea unui sistem puternic a sănătăţii şi siguranţei la locul de muncă. CNS ‘Cartel ALFA’ atrage atenţia asupra nevoii de implicare a decidenţilor politici şi a partenerilor sociali în vederea ratificării convenţiilor stipulate anterior (cele privind securitatea şi sănătatea în muncă – n. r.)’, menţionează Cartel ALFA.

Citeşte şi: Meseriile care au îmbolnăvit cei mai mulţi salariaţi anul trecut. Lista bolilor pe care le-au făcut românii din cauza jobului

Potrivit sursei citate, statisticile arată că, la nivel Uniunii Europene, 100.000 de lucrători mor anual din cauza cancerului dezvoltat în urma expunerii la diferite substanţe cancerigene la locul de muncă. La nivelul României, conform statisticilor furnizate de Inspecţia Muncii, situaţia cu privire la numărul accidentelor de muncă în anul 2015 arată că în privinţa anumitor aspecte lucrurile s-au înrăutăţit faţă de situaţia anului 2014.

‘Este îngrijorător că a crescut numărul cazurilor accidentelor de muncă de la 3.962 în 2014 la 4.289 în 2015, aşa cum şi numărul total al persoanelor care au suferit accidente din care a rezultat incapacitate temporară de muncă a crescut de la 3.728 în anul 2014 la 4.106 în 2015’, afirmă Cartel ALFA.

O uşoară îmbunătăţire poate fi regăsită în cazul accidentelor mortale care, în anul 2015, au numărat 183 de cazuri spre deosebire de 234 câte au existat în 2014.

‘Cu toate acestea dorim să atragem atenţia că, deşi suntem membrii ai Uniunii Europene, România nu a ratificat până în prezent nici una dintre convenţiile fundamentale, particulare ori specifice privind securitatea şi sănătatea în muncă. CNS ‘Cartel ALFA’ doreşte să aducă în atenţia lucrătorilor români, a decidenţilor politici, dar şi a presei, importanţa zilei de 28 aprilie în care sărbătorim Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, cu scopul de a atrage atenţia atât asupra accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, cât şi asupra promovării prevenirii acestora’, mai spune Confederaţia.