Cârtiţele metalice încep, la 15 septembrie, să sape la primul tunel la metroul de Drumul Taberei

Termenul anunţat de conducerea Metrorex este ultimul dintr-o suită de termene la care ar fi trebuit să înceapă lucrul la tunelul Metroului de Drumul Taberei. De această dată însă, directorul Metrorex, Aurel Radu, este convins că acest lucru chiar se va întâmpla.
Florin Cojocaru - mar, 03 sept. 2013, 21:01
Cârtiţele metalice încep, la 15 septembrie, să sape la primul tunel la metroul de Drumul Taberei

Cele două freze gigantice, denumite Varvara şi Filofteia, încep săpăturile la tunelul metroului de Drumul Taberei în 15 septembrie, potrivit directorulul Metrorex, Aurel Radu. Mai precis doar una dintre freze, încă nu se ştie care, va începe lucrările, cealaltă îi va urma exemplu, după o lună. „Acum se pregătesc frezele, sunt echipe din Germania şi Italia care fac munca de specialitate, pe 15 septembrie una din ele începe lucrul. Primul tunel se va săpa dinspre Academia Militară spre Orizont. În prezent, cele două freze sunt deja în subsol la viitoarea staţie de metrou Răzoare.

15 septembrie este ultima dată anunţată de conducerea Metrorex pentru începerea lucrărilor la tunelurile de metrou de pe Magistrala 5. Alte date pomenite au mai fost 1 iunie, 1iulie, 1 august, 1 şi 7 septembrie.

Metroul de Drumul Taberei a fost inclus pe lista proiectelor prioritare pe transport din UE şi va primi asistenţă nerambursabilă de la Bruxelles de circa 90 de milioane de euro în acest an.

În prima parte a acestui an, lucrările la Metroul de Drumul Taberei au fost sistate din lipsă de fonduri. Ulterior, prin Hotărăre de Guvern s-au alocat sumele necesare pentru ca lucrările să se reia, banii provenind, în principal, din vânzarea certificatelor de emisie CO2 pe care statul român le-a primit în urma Conveţiei de la Kyoto.  

Metroul de Drumul Taberei are o lungime totală de aproximativ şase kilometri şi va avea zece staţii la Râul Doamnei, Valea Argeşului, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parcul Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor. Magistrala 5 va acoperi, în principal, un bazin cu un număr de peste 300.000 de locuitori din sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei. Costurile totale estimate pentru acest proiect sunt de 1,2 miliarde de euro.
Lucrările sunt efectuate de un consorţiu de firme din care face parte Astaldi (Italia), FCC Construccion (Spania), Delta ACM 93 (România) şi AB Construct (România).

Te-ar mai putea interesa și
Noi lucrări de modernizare la Aeroportul Henri Coandă (Otopeni), anunţă CNAB
Noi lucrări de modernizare la Aeroportul Henri Coandă (Otopeni), anunţă CNAB
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a început lucrări de modernizare, înlocuire şi reparaţie capitală a punţilor de debarcare şi îmbarcare a pasagerilor în aeronave, la Aeroportul......
Avioanele Boeing şi bourbonul, ţintele UE pentru taxele vamale pentru produsele din SUA
Avioanele Boeing şi bourbonul, ţintele UE pentru taxele vamale pentru produsele din SUA
Comisia Europeană are în vedere produse americane în valoare de 72 de miliarde de euro, variind de la avioane Boeing şi ...
UPDATE PNRR – Proiecte de 6,3 miliarde de euro nu mai pot fi îndeplinite până în august 2026, anunţă ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene
UPDATE PNRR – Proiecte de 6,3 miliarde de euro nu mai pot fi îndeplinite până în august 2026, anunţă ministrul ...
Proiecte de circa 6,3 miliarde de euro nu mai pot fi îndeplinite până în august 2026, din perspectiva analizelor tehnice, ...
Top 5 greşeli de evitat când pregătești bulbii de flori pentru toamnă
Top 5 greşeli de evitat când pregătești bulbii de flori pentru toamnă
Toamna este sezonul începuturilor nevăzute, momentul în care grădinarii pregătesc terenul pentru frumusețea care va ...