Casa Albă ameninţă cu sancţiuni comerciale ţările care tolerează spionajul informatic

Casa Albă a ameninţat mai multe ţări, inclusiv China, cu sancţiuni comerciale şi diplomatice provocate de spionajul industrial prin infiltrarea sistemelor informatice ale companiilor americane, Washingtonul invocând numeroase cazuri de astfel de atacuri, potrivit Wall Street Journal (WSJ).
Economica.net - joi, 21 feb. 2013, 17:16
Casa Albă ameninţă cu sancţiuni comerciale ţările care tolerează spionajul informatic

Oficialii administraţiei americane au prezentat un raport amplu privind efectele şi costurile provocate de spionajul industrial, de la dezavantaje competitive la pierderea unor locuri de muncă, făcând referire la cazuri concrete cu care s-au confruntat companii cunoscute din SUA, precum General Motors sau DuPont.

„Există numai două categorii de companii afectate de furtul secretelor corporatiste: acelea despre care ştim că au fost compromise şi cele despre care încă nu am aflat. Un hacker din China poate obţine cod sursă de la un producător de software din Virginia fără a se ridica de la birou”, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă procurorul general al SUA, Eric Holder.

Mai multe companii sprijină public măsurile Casei Albe de a face presiuni asupra altor guverne pentru combaterea practicilor de spionaj industrial. Avocatul şef al grupului American Superconductor, John Powell, a declarat la aceeaşi conferinţă că mai multe secrete protejate prin drepturi de proprietate intelectuală au fost furate cu ajutorul unui fost angajat de către cel mai important client al companiei, un producător chinez de turbine eoliene.

Strategia prezentată de Casa Albă are rolul de a influenţa o schimbare de atitudine a guvernului de la Beijing, care neagă că ar tolera astfel de infiltrări.

Doar de la începutul acestui an, mai multe companii americane au anunţat atacuri cibernetice cu originea în China. Printre acestea se numără Google, Lokheed Martin, Nortel Networks sau compania de securitate informatică RSA Security. Totodată, mai multe instituţii media importante, inclusiv Wall Street Journal şi New York Times, susţin că sistemele lor informatice au fost infiltrate de hackeri chinezi.

Măsurile prezentate în raportul privind noua strategie a Casei Albe se referă la sancţiuni comerciale având ca ţintă produsele şi serviciile dezvoltate de companii străine în urma sustragerii de secrete industriale de la companii americane, precum şi la presiuni diplomatice pentru a determina guvernele străine să combată astfel de practici.

Raportul nu precizează potenţiale acţiuni ţintite în mod special împotriva Chinei, însă documentul este presărat cu exemple de atacuri informatice cu originea în China, în urma cărora s-ar fi sustras secrete de la importante companii americane. Oficialii americani precizează că au ridicat această problemă de mai multe ori în discuţii cu înalţi oficiali ai guvernului chinez.

„În privinţa Chinei, protejarea drepturilor de proprietate intelectuală şi a secretelor industriale rămâne o chestiune serioasă şi foarte îngrijorătoare”, a afirmat subsecretarul de stat pentru afaceri economice Robert Hormats, prezent de asemenea la evenimentul de la Casa Albă.

Din cele 19 astfel de cazuri care au fost urmate de cercetări penale şi condamnări prezentate în document, 16 au vizat infiltrări având ca beneficiar entităţi din China. Printre secretele furate, tehnologie pentru automobile cu propulsie hibridă de la General Motors sau tehnologie militară de la L-3 Comunications Holdings, un important contractor în domeniul apărării.

Administraţia Obama tratează furtul secretelor industriale drept un risc major atât pentru economie, cât şi pentru securitatea naţională.

Preşedintele Barack Obama a semnat săptămâna trecută un decret privind creşterea securităţii informatice a companiilor de importanţă strategică, precum cele care operează reţele de transmisie a energiei electrice.

Vicepreşedintele General Electric Karan Bhatia a declarat că influentul grup industrial susţine strategia administraţiei atât timp cât măsurile vor rămâne sub forma unor recomandări care pot fi urmate în mod voluntar de companii.

Rezultatele noii strategii vor începe să se vadă abia peste câţiva ani, avertizează James Lewis, specialist în securitate informatică şi fost oficial al Departamentului de Stat, citat de WSJ.

Te-ar mai putea interesa și
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București și unul în Argeș Mall
Două noi magazine Flanco Smart Discounter. Retailerul electroIT și-a pus noul brand pe un magazin în Vitantis din București ...
După ce și-a anunțat, luna aceasta, rebrandingul și o nouă poziționare în zona de Smart Discounter, retailerul electro-IT din România a deschis sub banner două magazine, în București și......
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, a investit 2,1 milioane de dolari în peste 3.000 ...
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" ...
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...