Căsătorii de formă pentru un loc de muncă

Numărul căsătoriilor de formă a crescut în Brazilia vertiginos în ultima vreme. În special europenii oferă bani pentru a obţine, prin căsătorie, mai lesne un drept de şedere şi de muncă în statul latino-american, cu o economie înfloritoare.
Economica.net - mar, 21 aug. 2012, 06:49
Căsătorii de formă pentru un loc de muncă

Multă vreme Brazilia fusese considerată drept ţară în curs de dezvoltare. Acum a ajuns în situaţia de a oferi chiar sprijin statelor puternic industrializate din Europa, în efortul acestora de depăşire a crizei economice şi financiare.
În Brazilia, rata şomajului e de sub 6 la sută. Potrivit Oficiului UE de Statistică, Eurostat, peste 25 de milioane de europeni sunt şomeri. Motiv serios pentru mulţi să-şi încerce norocul în America de Sud.

Totuşi, pe cale legală, se obţine foarte greu dreptul de şedere şi de muncă în Brazilia. Aceasta din cauza birocraţiei excesive. Iată de ce mulţi caută o altă cale, ocolind aceste formalităţi de lungă durată – căsătoria. Tot mai mulţi europeni sunt dispuşi să plătească pentru încheierea unei căsătorii de formă, scrie Deutsche Welle

„E drept că birocraţia exagerată din ţara noastră îngreunează lucrurile, dar să te căsătoreşti cu o persoană străină numai din acest motiv e o prostie”, e de părere Fabio Mortari de la Camera de Comerţ din Sao Paulo. El recomandă celor interesaţi să caute un loc de muncă încă înaintea plecării în Brazilia. Simplu de spus, dar greu de făcut. În Brazilia nu primeşti drept de şedere dacă nu ai un loc de muncă şi nu primeşti un loc de muncă dacă nu ai drept de şedere. De aceea mulţi încearcă să rezolve problema în alt fel.

5000 de euro pentru un „Da” la starea civilă

În perioada 2008 (începerea crizei) – 2010, cererile de viză pentru încheierea unei căsnicii au sporit cu 95 la sută.
Şi Ana, o braziliancă în vârstă de 29 de ani, care trăieşte de 11 ani în Portugalia a primit o cerere neobişnuită în căsătorie. Un cunoscut i-a oferit 5000 de euro ca să-i devină soţ. Portughezul, în vârstă de 38 de ani, e proprietarul unei mici firme de construcţii, dar în ultima vreme abia dacă nu mai primeşte comenzi. Bărbatul nu vrea decât să poată lucra în Brazilia, dar pentru asta are nevoie de un drept de şedere.

Ana a fost mai întâi şocată de o astfel de cerere, pe urmă s-a gândit că dacă suma ar fi fost mai mare ar fi acceptat. 5000 de euro pentru cinci ani de căsnicie i s-a părut totuşi prea puţin. La sfârşitul anului se va întoarce la Sao Paulo, unde a şi găsit un job.

În cadrul uneia şi aceleiaşi generaţii, situaţia s-a schimbat radical. La sfârşitul anilor ’90, părinţii Anei au părăsit Brazilia pentru a se stabili în Portugalia, ţară care le oferea şanse mai bune pe piaţa muncii. Mulţi sud-americani au plătit atunci sume de până la 10.000 de euro pentru a se căsători cu cineva din Europa. Acum e exact invers.
Cotidianul spaniol El País relata despre un caz cât se poate de grăitor pentru actuala situaţie. Publicistul spaniol Luís, care locuise în ultima perioadă la Berlin, a părăsit Europa cu intenţia de a se stabili la Sao Paulo. Viza de turist permite, însă, o şedere de numai 3 luni. Aşa încât Luís s-a căsătorit. Soţia sa e femeie de serviciu şi a primit 1200 de euro ca să-l ia de bărbat.

Autorităţile verifică periodic dacă aceste căsătorii au fost într-adevăr încheiate din dragoste.

Te-ar mai putea interesa și
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume se concentrează pe majorarea profitului şi a vânzărilor, aducând în......
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă ...
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Serviciile de informaţii cehe au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propaganda rusă despre Ucraina ...
Energia electrică este gratuită azi la prânz în România
Energia electrică este gratuită azi la prânz în România
Prețul spot al energiei electrice este aproape zero azi la prânz pe piața din România, pe fondul unei oferte mai mare ...