1EUR = 4.8750 RON | Bucureşti 25 º

Finanţe şi bănci

Pensionarii au învins: Statul va lua 5,5% pentru Sănătate doar pentru ce depăşeşte 740 de lei

Casele de pensii nu vor mai reţine contribuţiile de asigurări de sănătate pentru tot cuantumul pensiilor mai mari de 740 de lei, ci doar pe suma care depăşeşte acest plafon, se arată într-un comunicat al Casei de Pensii.

17 apr, 2012 | ECONOMICA.net
(update 17 apr, 2012 17:09) UPDATE Va creşte pensia pentru 2 milioane de oameni

În momentul în care autorităţile au decis impozitarea cu 5,5% a pensiilor mai mari de 740 de lei, la 1 ianuarie 2011, au estimat că vor fi afectaţi 2 milioane de pensionari.Cu cât ar creşte pensia?La o pensie medie (brut) de 900 de lei statul a încasat, în contul contribuţiei de 5,5% pentru fondul de sănătate, 49,5 lei. Acum, odată cu noua interpretare a Curţii, contribuţia va aplicată doar la ce depăşeşte 740 de lei, în cazul de faţă la 160 de lei. Ca atare, statul va mai încasa doar 8,8 lei. Ca atare, beneficiarul acestei pensii va simţi o majorare de circa 40 de lei.

Casa de Pensii şi-a făcut publică poziţia, după o decizie a Curţii Constituţionale ce stabileşte că prevederile OUG 107/2010 sunt constituţionale doar în măsura în care impozitarea de 5,5% se aplică asupra cuantumului de peste 740 de lei, nu asupra întregii pensii. Decizia Curţii, adoptată acum o lună, nu a fost publicată în Monitorul Oficial. Casa de pensii a anunţat că pensionarii vor beneficia de această reducere a contribuţiei după ce decizia Curţii va fi publicată în Monitorul Oficial.

"Trebuie reţinut, însă, că până la această dată, deciziile Curţii Constituţionale - aflate în discuţie - nu au fost publicate în Monitorul Oficial. Având în vedere avalanşa de cereri prin care pensionarii solicită încetarea reţinerii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi restituirea sumelor reţinute, cu acest titlu, din ianuarie 2011 până la zi, inclusiv actualizarea cu indicele preţurilor de consum, ţinând seama de precizările de mai sus, precum şi de faptul că noua modalitate de calcul al acestor contribuţii se va aplica în mod automat pentru toţi pensionarii din categoria avută în vedere, precizăm că nu este nevoie de depunerea unor cereri. După publicarea, în Monitorul Oficial, a deciziilor Curţii Constituţionale, CNPP va proceda la punerea în aplicare a dispoziţiilor acestora", se spune în comunicatul Casei de Pensii.

În privinţa reţinerii contribuţiei de asigurări de sănătate de 5,5% din veniturile din pensii, Curtea Curtea Constituţională s-a pronunţat, în data de 13 martie 2012, prin două decizii. Conform comunicatului de presă din data de 14 martie, Curtea Constituţională a constatat că "dispoziţiile art 259 alin(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei".

În conformitate cu art. 147 alin. (4) din Constituţia României, "Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor".

Curtea Constituţională a constatat că "deciziile sale produc efecte numai pentru viitor iar cele stabilite prin prezenta decizie urmează a se aplica de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele judeţene de pensii, şi casele sectoriale de pensii, de la data publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial al României, Partea I".

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO