1EUR = 4.7536 RON | Bucureşti 23 º

Finanţe şi bănci

Câştigi cu până la 40% mai puţin din depozitele bancare decât din dividendele de la bursă

Randamentele dividendelor ar putea depăşi pragul de 5%, pentru cele mai căutate acţiuni de la Bursa din Bucureşti, în ultimul trimestru al anului, în vreme ce ratele dobânzii la depozitele bancare sunt de 3 – 4%, potrivit estrimărilor analiştilor de la BCR Research, primit la redacţia ECONOMICA.NET.

22 sep, 2014 | | ECONOMICA.net

Câştigurile din depozitele bancare sunt cu până la 40% mai mici decât cele de la bursă, venite din dividendele plătite de companiilor energetice şi de utilităţi, potrivit unui raport al BCR Research, primit la redacţia ECONOMICA.NET.

„Este de aşteptat ca randamentul dividendelor acestor companii în Trimestrul IV din 2014 să depăşească 5%, în vreme ce ratele estimate ale dobânzilor interbancare vor rămâne la nivelurile actuale, sub 3% şi cele ale depozitelor bancare la 3 – 4%", precizează raportul.

La câştigurile din dividende menţionate mai sus se pot adăuga cele rezultate din eventualele creşteri ale preţruilor acţiunilor.

„Chiar luând în considerare tendinţa de creştere a preţurilor, nu considerăm că acţiunile companiilor energetice şi de utilităţi sunt scumpe", scriu analiştii Dumitru Dulgheru şi Marina Spătaru în raportul BCR.

Cele mai căutate acţiuni energetice de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt cele ale Electrica (EL), în creştere cu peste 18 % de la listarea din 4 iulie, Romgaz (SNG, +5,7%), ca şi cele ale companiilor care administrează monopolurile transportului prin magistralele naţionale de utilităţi, Transgaz (TGN, + 24,7% în 2014) şi Transelectrica (TEL, +66,7%).

Nu sunt de ignorat nici eventualele pariuri pe acţiunile Fondului Proprietatea (FP, +12,1), al cărui portofoliu este constituit din acţiuni energetice în proporţie de circa 40% şi mai include şi acţiuni nelistate ca ale Hidroelectrica şi ale filialelor privatizate saunu ale Electrica, dar şi ale Petrom, Nuclearelectrica.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO