Câştiguri de până la 50% din acţiunile marilor companii ale lumii, prezente la Bursa din Bucureşti

Pariurile făcute acum un an, pe acţiunile Bank of America Corporation, una dintre cele mai mari din SUA, pe cele ale colosului farmaceutic german Bayer, ale Heineken şi ale Visa au adus investitorilor români randamente brute de peste 40%, potrivit analizei firmei de brokeraj Tradeville, trimisă la ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mar, 12 mart. 2013, 14:45
Câştiguri de până la 50% din acţiunile marilor companii ale lumii, prezente la Bursa din Bucureşti

20 dintre cele 26 de acţiuni de mari companii străine, care se pot tranzacţiona la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), au înregistrat creşteri în ultimele 12 luni, potrivit unui raport al  firmei de brokeraj Tradeville primit la redacţia ECONOMICA.NET.

În 17 din cazuri, câştigătoarele au asigurat randamente mai mari de 6,75%, adică superioare dobânzii la depozitele bancare.

Acţiunile străine se pot tranzacţiona, în lei, în sistemul de tranzacţionare alternativ (ATS) al Bursei din Bucureşti, după ce firma de brokeraj Tradeville, care le-a cumpărat de pe pieţele externe şi le-a pus în circulaţie pe piaţa organizată din România.

Înregistrarea ca proprietari a investitorilor români şi mişcarea acţiunilor străine este posibilă ca urmare a interconectării cu instituţii similare a Depozitarului Central român, care derulează operaţiunile post-tranzacţionare.

Acţiunile Bank of America (BAC) au adus cel mai mare câştig de peste 47,6% (inclusiv dividendele) faţă de suma investită la începutul lunii martie a anului trecut.

Bank of America Corp (BAC), are cea mai extinsă reţea teritorială din SUA şi a fost una dintre băncile americane cele mai rezistente la criză. Este drept, la această rezistenţă, a contribuit şi celebrul  investitor Warren Buffett, care a cumpărat 5% din acţiunile băncii.

Când criza era la apogeu, banca a cumpărat Merryll Linch, salvând-o de la faliment.

Performaţa acţiunilor BAC „s-a datorat rezultatelor pozitive pe segmentele de administrare de active şi pieţe globale, ca şi diminuării cheltuielilor cu provizioanele pentru riscul de credit şi îmbunătăţirii indicatorilor de adecvare a capitalului“, scriu analiştii de la Tradeville în raportultrimis la ECONOMICA.NET.

Creşterea constantă şi susţinută a titlurilor Bayer AG (BAYN) a adus un randament de 44,5% (din care aproape 3% dat de dividende), inclusiv investitorilor români.

Acţiunile BAYN „îmbină caracteristicile defensive ale diviziei îngrijire a sănătăţii, cu cele ciclice ale diviziilor de biotehnologie şi protecţie a culturilor agricole.

Creşterea s-a bazat pe avansul vânzărilor, mai ales pe pieţele emergente“, spun analiştii de la Tradeville. Aceştia cred că strategia de noi achiziţii şi de dezvoltare de produse noi „poate susţine trendul pozitiv al vânzărilor şi al dividendului“.

Heineken (HEIA, +43,6%)a înregistrat anul trecut creşterea veniturilor şi a profitului, concomitent cu reducerea gradului de îndatorare, „în contextul în care a achiziţionat un important producător din Asia de Sud-Est. Emitentul a beneficiat în 2012 de dezvoltarea în regiunile cu potenţial ridicat“.

„Conform unui studiu independent publicat de SabMiller, volumul de bere vândut va creşte cu un ritm mediu de 2,4% în următorii 5 ani, pieţele cu cel mai ridicat nivel fiind cele emergente, acolo unde Heineken şi-a concentrat investiţiile“, scrie Tradeville.

 

Aprecierea cotaţiilor Visa Inc (VISA, +41%) „s-a făcut pe fondul avansului tuturor categoriilor de venituri şi menţinerii unei marje de profitabilitate ridicate“. Creşterea a fost obţinută „în ciuda plăţii unei sume importante pentru stingerea unor litigii, precum şi a anunţării unui program de răscumparare de acţiuni“, potrivit Tradeville.

Alte vedete

Google  (GOOG, + 38%) are o cotă de piaţă de 60%, în domeniul căutarilor pe internet. Google şi-a confirmat statutul de concurent al Apple, prin sistemului Androidde operare pentru telefoanele inteligente.

L’Oreal (OR, +33,8%) gigantul din industria produselor cosmetice, a raportat o creştere de 10% a vânzărilor, în 2012, până la  22,4 mmiliarde euro. Strategie pe pieţele noi din Asia, America Latina, Orientul Mijlociu, Africa şi Europa de Est, a fost câştigătoare.

Actiunile OMV (OMV, +27%) a profitat de creşterea producţiei din ţările arabe, iar „marjele activităţii de rafinare au atins maxime peste aşteptările pieţei“. Investiţiile în proiectele off-shore (zăcământul de gaze naturale din Marea Neagră), „susţin potentialul pe termen lung al companiei“.

JP Morgan Chase (JPM, 28%), cea mai mare bancă americană după active, a beneficiat de intensificarea activităţii de creditare şi de diminuarea substanţială a provizioanelor pentru riscul de credit. „Investitorii care acceptă un risc ridicat ar putea găsi titlurile JPM interesante“, cred analiştii Tradeville.

Acţiunile Allianz SE (ALV, 23%), cea mai mare companie de asigurări din Europa, sunt pe o tendinţă ascendentă, „mulţumită performanţei bune pe toate segmentele de business, peste aşteptările pieţei“.Dividendul stabil este unul din argumentele în favoarea titlurilor ALV.

SAP (SAP, 23%) domină piaţa software-ului pentru management. Vânzările de software sunt principalul motor al creşterii. „Dacă adaugăm stabilitatea financiară bună, cu un grad total de îndatorare sub 50%, obţinem imaginea unui „blue chip” european“, spun analiştii Tradeville.

Adidas (ADS, +22%) a atins recent un nou maxim istoric la bursă. Sponsorizarea Cupei UEFA şi a Jocurilor Olimpice a stimulat vânzările în  creştere cu 11,5%. Dividendul creşte cu 35% până la 1,35 euro / acţiune.

The Coca-Cola Company (KO, +16,4%) a raportat date financiare peste estimările analiştilor.

Acţiunile Christian Dior (CDI, +15%)) a lansat produse noi poziţionate la vârful gamei premium..

Siemens (SIE, 12%) este cel mai mare conglomerat industrial european. Managementul a lansat o restructurare care va reduce costurile cu 6 miliarde de euro, în urmatorii doi ani.

Danone (BN, +8,7%) a surprins pozitiv analiştii cu rezultatele sale. Peste 50% din vânzările companiei sunt în Europa, „investiţiile din regiunile cu potenţial ridicat oferind baza pentru dezvoltare“.

Daimler (DAI, +6,75%), producătorul mărcilor Mercedes a înregistrat anul trecut un nou record de vânzări, distribuind aproximativ 2,2 milioane de maşini.

BMW (BMW, +3,82%) a înregistrat în 2012 cel mai bun an din istoria Bayerische Motoren Werke, beneficiind de creşterea cererii pentru autoturisme premium.

Acţiunile Deutsche Telekom (DTE, +1,43%), una dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii din lume, dă dividende cu randament de aproape 8% în euro. „Dacă planurile de restructurare ale companiei vor începe să dea roade, acţiunile DTE vor putea reveni în atenţia investitorilor“.

Acţiunile McDonald’s (MCD, +0,41%) şi-a respectat ţintele de profitabilitate pe termen lung şi  a investit în deschiderea a noi restaurante şi în renovarea celor vechi, potrivit analiştilor de la Tradeville.

„Din calitatea de market maker, asigurând în permanenta cotaţii de vânzare şi de cumpărare, ne propunem ca, împreuna cu Bursa, să creştem activitatea pe aceşti emitenţi prin derularea unor programe de promovare”, a declarat Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Enel X a montat 25 de centrale fotovoltaice clienților din România, cu o capacitate de 10 MW, în 2021. Ținta este dublă pentru 2022
Enel X a montat 25 de centrale fotovoltaice clienților din România, cu o capacitate de 10 MW, în 2021. Ținta este dublă ...
Enel X România, parte a Enel X Global Retail, divizia Enel care oferă servicii ce accelerează inovarea și conduc tranziția ...
Final. Care sunt plafoanele de consum de gaze pentru care clienții casnici pot primi facturi compensate
Final. Care sunt plafoanele de consum de gaze pentru care clienții casnici pot primi facturi compensate
OUG 3/2022 referitoare la noile plafoane de preț la energie electrică și gaze și la compensarea facturilor a apărut ...
UniCredit anunţă concedieri în Italia
UniCredit anunţă concedieri în Italia
UniCredit SpA a anunţat joi că a ajuns la un acord cu sindicatul bancar italian FABI pentru reduceri de personal în mod ...