Câştiguri din acţiunile băncilor de 10 ori mai mari în jumătate de an decât dobânda bancară pe un an întreg

Prima jumătate a anului 2015 la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost a băncilor. Erste Bank, BRD şi Banca Transilvania sunt acţiunile lichide care au adus cele mai mari câştiguri şi nu oricum, ci de până la 30%. 
Adrian N. Ionescu - mie, 08 iul. 2015, 21:09
Câştiguri din acţiunile băncilor de 10 ori mai mari în jumătate de an decât dobânda bancară pe un an întreg

Valoarea a 20 dintre acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a crescut cu cel puţin 9%, în primul semestru al acestui an, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult decât dobânda anuală la un depozit bancar făcut în decembrie anul trecut. Iar dacă ne referim strict la bănci, în jumătate de an, câştigurile au fost de două cifre, afară de Carpatica, emitent cu probleme.

Dobânda anuală medie la depozitele pentru populaţie era atunci de 2,95%. Dacă dublăm randamentul la bursă pe primul semestrul, rezultă că profitul celor care au mizat pe bursă este de peste cinci ori mai mare decât dobânzile, în termeni anuali. Acest rezultat corespunde principiului recompensei acordate de piaţă unui grad mai mare de risc.

Adevăratele câştigătoare ale celei dintâi jumătăţi a anului sunt băncile. Acţiunile celor listate la BVB au avut câştiguri bune, cu excepţia Băncii Comerciale Carpatica (BCC, -38% , locul 56 din 60 de acţiuni), care se luptă să găsească un investitor cu bani, care s-o preia şi să o capitalizeze.

Acţiunile Erste Group Bank AG (EBS) au avut un câştig de peste 29%, iar cele ale BRD au peste 25%.

Erste Bank este bine văzută atât pentru că a obţinut susţinerea BERD, care a cumpărat un pachet al filialei din Ungaria a băncii austriece, dar şi pentru că BCR promite să aibă un an cu profit în 2015. A obţinut un profit de 344 milioane de lei pe primul trimestru al anului, după ce în 2014 recăzuse în pierderi, din cauza provizioanelor pentru credite neperformante. BCR negociază chiar în aceste zile un contract de vânzarea unui nou pachet de credite neperformante.

Povestea BRD nu este cu mult diferită din perspectiva creditelor neperformante, care încep să nu mai atârne atât de greu în bilanţuri. În plus, acţiunile bancare au fost foarte penalizate în anii crizei şi devine firească recuperarea.

Vedetele din umbră

Trecând la general, performanţele cele mai mari sunt trecute în dreptul acţiunilor mai puţin lichide. Campioana topului semestrial BVB este producătoarea de materiale de construcţii Teraplast Bistriţa (TRP), cu un câştig de 36% din 30 decembrie 2014, până în 7 iulie 2015. Este o companie mică, care abia a scăpat de faliment. Curajoşii ar fi avut motive să parieze pe acţiunile TRP la începutul anului, dar acestea sunt prea puţin lichide (greu de găsit la cumpărat, greu de vândut la nevoie).

O altă acţiune puţin lichidă este pe locul trei al topului BVB: compania de bere Bermas Suceava (BRM, cu un randament de peste 27%). Compania are o importanţă locală, dar este interesantă pentru că este controlată încă de salariaţi, iar aceştia pot oricând deveni interesaţi să vândă.

Topul celor mai mari 10 câştiguri la Bursă în primul semestru este populat mai ales de acţiuni puţin lichide: producătoarea de sticlărie STIROM Bucureşti (STIB, +23%, locul 4), altă dată o vedetă a industriei, producătoarea de echipamente industriale COMELF Bistriţa (CMF, +19%, locul 8), singura companie aeronautică profitabilă din România AEROSTAR Bacău (ARS, +19%, locul 9, şi cea mai mare companie farmaceutică românească ZENTIVA Bucureşti (SCD, +17%, locul 10), dar care are şi acţiunea cea mai puţin lichidă.

Acţiunea CONPET Ploieşti (COTE, +20%, locul 6) a câştigat în lichiditate, după ce Fondul Proprietatea a vândut 20% din acţiunile COTE. Este căutată şi pentru că reprezintă monopolul transportului de ţiţei şi de produse petroliere prin conducte. COTE a câştigat anul ăsta pentru şi că firma şi-a asigurat un contract bun cu rafinăria Petrotel Lukoil.

De asemenea, acţiunile producătoare de prefabricate din beton PREFAB Bucureşti (PREH, +20%, locul 7) sunt căutate pentru vânzările foarte bune în perioadele în care Guvernul este interesat de  infrastructura de transport. Performanţa PREH în 2015 este pusă pe seama unui eventual reviriment în domeniul construcţiilor. Acelaşi argument a contat şi în performanţa campioanei topului.

Remacabil este şi câştigul acţiunilor SIF Banat Crişana (SIF1) pe care investitorii au început să parieze din nou după ce fostul său preşedinte Dragoş Bîlteanu a fost îndepăratat ca urmare a urmăririi penale de către DNA.

Aproape jumătate din acţiunile de pe piaţa principală de la BVB au înregistrat creşteri. Şi mai relevant pentru tendinţa anului este faptul că preţurile se păstrează aproape de maximele ultimelor 52 de săptămâni la multe acţiuni. La marea lor majoritate distanţa până la aceste maxime sunt într-un domeniu acceptabil al retragerilor, din punct de vedere statistic (sub 30%, vezi fişierul ataşat).   
 

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
Numărul de firme dizolvate a crescut cu peste 18,4% în primele şase luni din 2021, la 14.265, faţă de 12.046 în perioada ianuarie - iunie 2020, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional......
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape 75% dintre angajaţii din judeţ sunt plătiţi cu salariul minim pe economie şi doar o parte dintre aceştia beneficiază ...
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au vaccinat să meargă să se vaccineze
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au ...
România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă valului patru al pandemiei de COVID-19, iar cea "mai sigură" cale ...
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan Motor estimează că va reveni pe profit în anul fiscal 2021, după trei ani de pierderi, în urma măsurilor de ...