Cât au pierdut din valoare marile companii de stat în 2012

Valoarea celor mai mari companii de stat din portofoliul Fondului Proprietatea (FP) a scăzut cu peste 8 miliarde de lei, pe parcursul anului trecut, principala cauză fiind deprecierea Hidroelectrica, conform  rapoartelor FP. În calcul nu a fost inclusă Romgaz, dar este posibil ca aceasta să-şi fi conservat valoarea, potrivit analiştilor.
Adrian N. Ionescu - mar, 15 ian. 2013, 22:05
Cât au pierdut din valoare marile companii de stat în 2012

Cele mai mari patru companii de stat din portofoliul Fondului Proprietatea (FP) au pierdut în medie 34% din valoarea lor anul trecut.

„O parte din diferenţă va fi fiind rezultatul unor metode de evaluare diferită în cele două momente.
Totuşi, cu puţine excepţii, companiile de stat au o profitabilitate mai redusă din cauza practicilor necomerciale care le sunt impuse de acţionarul majoritar“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Mihai Căruntu, şeful echipei de analişti de piaţă de capital de la BCR.

Valoarea Hidroelectrica a scăzut cu 40%, sau cu aproape 7 miliarde de lei (6,695 milioane de lei) în 2012, după cum rezultă din evaluarea făcută de KPMG luna trecută.

Diferenţa rezultă din comparaţia cu valoarea de 16,7 miliarde de lei, din raportul Fondului Proprietatea (FP) pe 2011.

KPMG evaluează Hidroelectrica acum la puţin peste 10 miliarde de lei.

La rândul său, Complexul Energetic Oltenia a pierdut  849 de milioane de lei sau 18% din valoare, până la 3,74 miliarde de lei,  dacă aceasta este comparată cu suma valorilor companiilor care au fuzionat la înfiinţarea sa.

CN Aeroporturi Bucureşti  este cu 16% mai puţin valoroasă faţă de 31 decembrie 2011. A fost evaluată la 1,36 miliarde de lei de compania de audit şi consultanţă KPMG,  dar de atunci calculele au şters 252 de milioane de lei.

În sfârşit, CN Poşta Română  valorează numai 323 de milioane de lei, cu 42% mai puţin decât în urmă cu un an.

Franklin Templeton Investment Management, administratorul FP, a decis, în mai anul trecut, să evalueze participaţiile la companiile nelistate la Bursă, pe baza capitalurilor proprii ajustate cu valoarea dividendelor declarate de aceste companii, acestea fiind deja înregistrate în contabilitatea fondului.

Diferenţa de valoare care provine din schimbarea metodei de evaluare este relativ mică, de circa 200 de milioane de lei, sau de 2,5%.

Scăderile de valoare ale celor patru companii ajung la 8,2 miliarde de lei, conform comparaţiilor din raportul emis marţi, care a luat în seamă modificările de metodă.

Comparaţia făcută de ECONOMICA.NET, cu datele din raportul pe 2011, dă o diferenţă de 8,03 miliarde de lei.

Fondului Proprietatea (FP) a cerut KPMG o evaluare conform standardelor internaţionale, pentru a putea reinclude în calculul activelor sale nete pe decembrie 2012, pachetul de 19,94% din acţiunile Hidroelectrica, potrivit unui raportului trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Pachetul Hidroelectrica  fusese redus la valoare zero, din cauza procedurii de insolvenţă a companiei, dar CNVM, autoritatea pieţei de capital, a permis, printr-un nou regulament, stabilirea valorii participaţiilor la companiile în insolvenţă de către un evaluator independent.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană consultă companiile cu privire la modalitatea de punere în comun a cererii și ofertei de materii prime strategice
Comisia Europeană consultă companiile cu privire la modalitatea de punere în comun a cererii și ofertei de materii prime ...
Comisia Europeană a lansat un sondaj adresat întreprinderilor şi altor părţi relevante interesate de punerea în comun a cererii şi de conectarea cererii şi ofertei de materii prime......
Geely și o companie spaniolă vor produce mașini la fosta uzină Nissan de lângă Barcelona
Geely și o companie spaniolă vor produce mașini la fosta uzină Nissan de lângă Barcelona
Grupul chinez Geely, în parteneriat cu firma spaniolă EV Motors, vor asambla mașini la uzina de lângă Barcelona în ...
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
FMI prognozează că economia mondială va crește cu 3,2% în 2024 și 2025
Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al ...
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă ...