Cât au plătit românii pentru asigurarea privată de sănătate: Mare parte din sumă se scade din impozite. Liderul vânzărilor: Tratamente de 80 de milioane de lei, în nouă luni

Piața asigurărilor de sănătate din România a experimentat un adevărat boom, între 2014-2015 și 2021-2022. Chiar dacă astăzi ritmul de creștere nu mai este același, interesul pentru acest produs rămâne relativ ridicat, mai ales că plățile făcute de asigurători sunt din ce în ce mai mari. Economica a stat de vorbă cu șeful celui mai important jucător de pe această piață.
Ion Dobreanu - lun, 16 ian. 2023, 22:14

În jur de 210.000 de contracte de asigurare de sănătate privată erau valide, la finalul primelor nouă luni din acest an. Numărul este cu peste 40% mai mic decât cel înregistrat în perioada similară din 2021, însă piața pare să fi trecut printr-o perioadă de reașezare în 2022, în condițiile în care încasările (Primele Brute Subscrise) au urcat cu peste 30%, la 509,5 milioane de lei, ceea ce arată că prima medie a crescut substanțial.

Conform calculelor Economica bazate pe datele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), prima medie anuală în primele nouă luni din 2022 a fost de 2.900 de lei, de aproape trei ori mai ridicată decât la finalul celui de-al treilea trimestru din 2021, când sărea cu puțin de 1.080 de lei.

Este remarcabil, de asemenea,  faptul că, pentru prima dată, prima medie a sărit peste nivelul de 400 de euro, până la care costul asigurării de sănătate se deduce din impozitul pe venit, conform legii, și această evoluție fiind practic o confirmare a unei stabilizări a pieței la niveluri mai sustenabile. În primele nouă luni din 2022, asigurătorii au plătit indemnizații de circa 264 de milioane de lei, cu 27% mai mult decât în 2021. Lider al pieței este, detașat, Signal Iduna, cu o cotă de peste 27%  aferentă unor subscrieri de 137 de milioane de lei, în primele nouă luni din 2022. Pe locul doi vine Allianz Țiriac, iar pe trei Groupama. În ceea ce privește plățile, Signal Iduna are o cotă de aproape 39%, conform calculelor Economica, fiind de asemenea lider, iar în ceea ce privește numărul de clienți din portofoliu, dacă datele furnizate de companie sunt exacte, Signal Iduna are mai bine de 75% din total, conform calculelor noastre.

Liderul pieței, despre plăți, deductibilități și produse de asigurare de sănătate 

Economica a trimis mai multe întrebări către Signal Iduna, la care a răspuns președintele directoratului, Tiberiu Maier. Iată principalele declarații ale  șefului companiei lider de piață.

  • Asigurările de sănătate vândute de Signal Iduna pot fi accesate prin doar câteva click-uri din aplicația dedicată Signal Care Assistant și ce este foarte important, chiar de la primele simptome ale unei afecțiuni, fie că este cronică sau acută. Practic, asiguratul poate alege la ce medic dorește să meargă, în orice clinică sau spital privat din România, fie că are o afecţiune preexistentă sau are nevoie de spitalizare, de o intervenție chirurgicală sau de tratament oncologic.
  • În cazul asigurărilor de sănătate individuale, prima de asigurare depinde de mai mulți factori, precum vârsta persoanei, planul ales etc. În cazul asigurărilor de sănătate de grup, depinde foarte mult de nevoile grupului și de angajator. Angajatorul beneficiază de o deductibilitate a primei de asigurare de 400 de Euro pe an pentru fiecare angajat, însă de cele mai multe ori, prin interacțiunea cu un consultant specializat, realizează că există nevoi multiple, astfel încât planul de bază este de cele mai multe ori extins.
  • Sunt mulți factori care se reflectă în valoarea daunelor însă, în această perioadă incertă din punct de vedere economic, o influență majoră o are inflația medicală. Aceasta generează o presiune în continuă creștere asupra segmentului medical, ceea ce duce la costuri mai mari pentru consumabile, utilități și forță de muncă și implicit la creșterea iminentă a prețurilor pentru serviciile medicale.
  • Valoarea despăgubirilor acordate s-a ridicat, în primele 9 luni din 2022, la circa 80 de milioane de lei, pentru aproximativ 250.000 de dosare soluționate. Rata de înnoire a contractelor este de 90%.

 

  • Sistemul privat reprezintă o alternativă la îndemână, oferind servicii specializate, de la cele de bază, cum sunt consultații, teste de laborator, investigații, microchirugie și până la cele mai complexe, adică intervenții chirurgicale, tratamente de ultimă generație și servicii specifice pentru sarcină, naștere, stomatologie etc. Chiar dacă a opta pentru acestea poate implica un cost suplimentar față de contribuțiile obligatorii, prin intermediul asigurărilor de sănătate, accesul este facilitat, iar beneficiile sunt pe măsură. De exemplu, în cazul unui eveniment medical neprevăzut, costurile pe care o persoană cu hernie de disc lombară trebuie să le suporte pentru o operație chirurgicală într-o clinică privată se pot ridica, în medie, la 15.000 de lei, perioada de recuperare a sănătății fiind de la 6 luni până la 1 an. În cazul în care pacientul optează pentru un spital de stat, costul procedurii este suportat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, însă pot apărea cheltuieli suplimentare cum sunt plățile informale și tratamentul post-operator, pe care va trebui să le acopere din fonduri proprii, iar perioada de așteptare și în acest caz poate fi de câteva luni. Asigurarea de sănătate pentru spitalizare Take Care preia însă presiunea financiară, iar asiguratul nu trebuie să achite contravaloarea serviciilor din buzunar.
  • Nivelul primelor brute subscrise în 2021 a înregistrat o creștere de la an la an, cu peste 40%. Acest lucru arată o preocupare tot mai mare a românilor pentru sănătatea proprie și a celor dragi, ca urmare a schimbărilor percepțiilor după cei doi ani de pandemie.
Te-ar mai putea interesa și
„Nicio presiune” nu va împiedica Israelul să se apere, afirmă Netanyahu
„Nicio presiune” nu va împiedica Israelul să se apere, afirmă Netanyahu
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a insistat la sfârşitul săptămânii că "nicio presiune internaţională" nu va împiedica Israelul "să se apere", notează AFP....
Ursula von der Leyen va cere o concurenţă „echitabilă” cu China în cursul întâlnirii cu preşedintele Xi Jiping
Ursula von der Leyen va cere o concurenţă „echitabilă” cu China în cursul întâlnirii cu preşedintele Xi ...
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luni că va cere o concurenţă "echitabilă" cu China în ...
Un atac cu drone al armatei ruse a afectat alimentarea cu energie a regiunii Sumî din Ucraina
Un atac cu drone al armatei ruse a afectat alimentarea cu energie a regiunii Sumî din Ucraina
Un atac rus cu drone a afectat temporar alimentarea cu energie a unor zone din regiunea nord-estică Sumî, au anunţat luni ...
Mii de persoane au protestat împotriva premierului ungar Viktor Orban într-un fief al partidului de guvernământ
Mii de persoane au protestat împotriva premierului ungar Viktor Orban într-un fief al partidului de guvernământ
Mii de maghiari au protestat împotriva premierului naţionalist Viktor Orban, duminică, în cadrul unui miting organizat ...