Cât aur întră în Cupa Mondială FIFA şi la cât este evaluat cel mai scump şi mai râvnit trofeu sportiv din lume

Cupa FIFA este realizată din aur de 18 carate și are 36,5 cm. Trofeul cântăreşte 6,2 kg. La momentul creării sale, cupa valora 23.400 de dolari. Astăzi valoarea ei este de zece ori mai mare, de 286.600 de dolari. „Valoarea reală este semnificativ mai mare, cupa de aur fiind evaluată la aproximativ 20 de milioane de dolari, ceea ce îl face cel mai scump trofeu sportiv”, spune Daniel Vasilev, economist Tavex Group.
Gabriela Ţinteanu - sâm, 26 nov. 2022, 11:22
Cât aur întră în Cupa Mondială FIFA şi la cât este evaluat cel mai scump şi mai râvnit trofeu sportiv din lume

Deoarece aurul este întotdeauna asociat succesului, echipa câștigătoare a Cupei Mondiale FIFA primește o cupă de aur, iar jucătorii echipei respective medalii din aur. După cum povesteşte Vasilev, economistul şef al Tavex Group România „Trofeul FIFA actual este creația lui Silvio Gadzaniga, care a înlocuit-o pe zeița Nike (creat în 1929, pentru prima Cupă Mondială de Fotbal din Uruguay, în stil Art Deco de către artistul Abel Lafleur) cu doi sportivi anonimi victorioși.

Cupa FIFA actuală este realizată din aur de 18 carate și are 36,5 cm. Deoarece aurul este mult mai dens decât argintul, trofeul este semnificativ mai greu – aproape 6,2 kg. „Din nou, spre deosebire de prima cupă, trofeul actual este gol, altfel ar fi prea greu pentru a fi ridicat de către fotbaliștii victorioși”, spune Daniel Vasilev.

Interesant, conținutul de aur pur la momentul creării sale valora 23.400 de dolari. Astăzi este de peste zece ori mai mult – 286.600 de dolari. Dar valoarea sa reală este semnificativ mai mare, cupa de aur fiind evaluată la aproximativ 20 de milioane de dolari, ceea ce îl face cel mai scump trofeu sportiv.

Noul trofeu a debutat la Cupa Mondială din Germania de Vest din 1974, câștigată de gazde cu 2-1 împotriva Olandei. De atunci, trofeul realizat în întregime manual (inclusiv replicile sale) a fost câștigat de șapte țări. Dar ce primesc de fapt câștigătorii?

Ce se întâmplă cu trofeul din aur de la Mondialele FIFA şi până în ce an cupa mai permite înscrierea câştigătorilor în interiorul ei

Ţările câștigătoare ale Cupei Mondiale la fotbal nu păstrează originalul pentru totdeauna. În schimb, primesc o suliță de bronz aurit. Astăzi, trofeul original de aur părăsește Muzeul FIFA din Zurich doar pentru ceremoniile oficiale, inclusiv ceremonia de premiere după finală, câștigătorul luând acasă o replică. Până în 2002 însă, jucătorii nu doar că au ridicat cupa de aur inițială, dar țara câștigătoare avea dreptul să o păstreze și să o afișeze public până la următoarea Cupă Mondială. „Deoarece aurul este un metal moale, iar jucătorii euforici nu au neapărat prea multă grijă cum o mânuiesc, trofeul FIFA este restaurat după fiecare turneu. Acest proces presupune curățarea și, uneori, chiar acoperirea trofeului cu un strat nou subțire din aur”, spune Vasilev.

Numele fiecărui câștigător al Cupei Mondiale FIFA este gravat pe partea inferioară a cupei. Țara și anul în care a câștigat sunt scrise în spirală. Interesant este că mai există loc doar până la competiția jubiliară, care va avea loc în 2030. Atunci se va schimba fie designul soclului, fie fontul cu care sunt scrise numele câștigătorilor.

Cu cât se vând şi se cumpără în licitaţii medaliile „de aur” ale jucătorilor care au câştigat Cupa Mondială la Fotbal?

Țara a cărei echipă a câștigat primește cupa de aur, iar jucătorii echipei o medalie de aur. Cât valorează ea? Cel puțin 71.800 de dolari, cu cât a fost vândută la licitație medalia de aur a unui jucător din echipa națională a Franței, care a câștigat ultimul campionat mondial, ce a avut loc în 2018 în Rusia. La o altă licitație, o medalie a unui jucător brazilian care a făcut parte din echipa căștigătoare a Cupei Mondiale din 1994 a fost cumpărată cu doar 48.000, în timp ce o alta, deținută tot de un brazilian, de data aceasta câștigător la Cupa Mondială din 2002, s-a vândut cu 50.000 de dolari.

„Referitor la medaliile din aur olimpice, știm că ele conțin în principal argint, nu aur, însă nu avem informații oficiale despre medaliile oferite câștigătorilor de la Cupa Mondială la Fotbal. Dar din nou, pe baza informațiile avute despre Jocurilor Olimpice, unde ultimele medalii din aur solid au fost produse în 1912, putem presupune că și cele oferite în cadrul Mondialului de Fotbal FIFA nu sunt aur pur”, precizează reprezentantul Tavex Group, cel care ne-a furnizat dealtfel majoritatea informaţiilor.

Până la sfârșitul anilor ’70, doar jucătorii de pe teren primeau medalii, acum însă toți membrii echipei câștigătoare sunt medaliați. În 2007, FIFA a decis să onoreze retroactiv restul sportivilor cu medalii.

 

Te-ar mai putea interesa și
Transelectrica va avea un Centru Operaţional de Securitate propriu, cu o investiţie americană de 2,7 milioane de dolari
Transelectrica va avea un Centru Operaţional de Securitate propriu, cu o investiţie americană de 2,7 milioane de dolari
Transelectrica pune bazele dezvoltării unui Centru Operaţional de Securitate propriu, cu o investiţie americană în valoare totală de 2,7 milioane de dolari, informează vineri compania....
Buget Bucureşti 2023 – vot în Consiliul General al Capitalei. Care sunt principalele proiecte
Buget Bucureşti 2023 – vot în Consiliul General al Capitalei. Care sunt principalele proiecte
Proiectul de buget al Municipiului Bucureşti pentru anul 2023 va fi supus vineri votului în Consiliul General al Capitalei.
Profitul trimestrial al Ford a scăzut cu 90%. Compania avertizează că vor urma noi reduceri de costuri
Profitul trimestrial al Ford a scăzut cu 90%. Compania avertizează că vor urma noi reduceri de costuri
Ford Motor a raportat o scădere a profitului net cu 90% în trimestrul patru din 2022, ceea ce i-a determinat pe oficialii ...
Ucraina avertizează că trupele ruse se adună la graniţe, iar o nouă invazie este iminentă
Ucraina avertizează că trupele ruse se adună la graniţe, iar o nouă invazie este iminentă
Pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina se apropie de împlinirea unui an, Kievul lansează un avertisment din ce în ce ...