Cât câștigă cel mai mare administrator de investiții din România

Raiffeisen Asset Management SA a obținut în 2011 venituri de 22,5 milioane de lei din administrarea investițiilor, cu un milion mai mult ca în 2010, potrivit datelor companiei. Profitul brut a fost de aproximativ 6,5 milioane de lei în 2011, aproape de cel din 2010, de 6,9 milioane de lei.
Adrian N. Ionescu - mie, 11 apr. 2012, 20:08
Cât câștigă cel mai mare administrator de investiții din România

Raiffeisen Asset Management (RAM), parte a gurpului Raiffeisen, câştigă din comisioanele de administrare ale fondurilor mutuale dar şi din a unui fond de pensii private facultative. La sfârşitul anului 2011, activele administrate de societate au depăşit nivelul de 2,8 miliarde lei. Activele totale ale fondurilor mutuale sunt de circa 7,4 miliarde  de lei.

RAM adminstrează în prezent active totale de peste 3 miliarde de lei, inclusiv cele ale fondurilor închise de 115 milioane de lei şi cele ale portofoliilor individuale de 41 de milioane, potrivit datelor AAF de la 31 martie. Are o cotă de piaţă de 19,6% din totalul activelor de pe piaţa autohtonă, superioară inclusiv celor 5 societăţi de investiţii financiare (SIF) şi fondurilor de investiţii străine.

Raiffeisen Asset Management (RAM) este urmată de Erste Asset Managament, care administrează fondurile de investiţii BCR şi care de asemeni se poziţionează deasupra SIF-urilor, cu 18,9%.

Pe segmentul de piaţă al fondurilor de investiţii, Erste este pe primul loc, cu active de peste 2,89 miliarde de lei şi o cotă de piaţă de 34,7& cu doar 0,5% mai mult decât RAM.

RAM administrează unul din cele două fonduri mutuale de pe piaţă cu active de peste un 1,5 miliarde de lei fiecare.  Sunt numai trei fonduri mai mari de un miliard. Mai ales pe seama fondului,respectiv, Raiffeisen Lei Plus, RAM a înregistrat cea mai mare creştere a activelor aflate în administrare în 2011, de peste 615 milioane lei, reprezentând 48% din creşterea activelor de pe piaţă în 2010, potrivit datelor Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

Creşterea activelor RAM a fost susţinută de fondurile cu plasamente în instrumente purtătoare de dobândă.  Raiffeisen Lei Plus a crescut cu o crestere de aproximativ 246 mil lei. Un fond cu plasamente în obligaţiuni în euro, Raiffeisen Euro Plus, a avut o creştere a activelor administrate de peste 225 milioane de lei în echivalent, iar recent lansatul fond Raiffeisen lei Flexi are  active de 132 milioane de lei, potrivit datelor oficiale ale companiei.

Numărul investitorilor în fondurile Raiffeisen a depăşit 44.000 în 2011, faţă de aproximativ 40.000 la sfarsitul anului 2010, „în ciuda faptului că administrarea trimestrială a impozitului pe câştigul de capital constituie o frână în dezvoltarea pieţei“, se spune într-un comunicat al companiei.  Vânzările sporite și atragerea de noi investitori se datorează atenţiei sportie acordate clienţilor bogaţi ai băncii. Oficialii RAM spun că, „pe segmentul de clienţi cu averi ridicate, ponderea plasamentelor în fonduri a ajuns să depăşească deja peste 20% din deţinerile personale“.

„Ne aşteptăm ca, pe termen mediu, o parte dintre sumele plasate în prezent în fondurile conservatoare, să fie orientate către fonduri cu aşteptpri de randament şi grad de risc ceva mai ridicate, pe măsură ce câştigurile din dobânzi se vor reduce, iar situaţia economică globală se va îmbunătăţi. Această evoluţie se va reflecta în viitor într-o rentabilitate superioară, atât pentru investitori, cât şi pentru actorii pieţei”, a declarat Mihail Ion, preşedintele   Raiffeisen Asset Management

 

 

RAM se laudă cu câteva premiere:

– prima societate de administrare din România care a directionat o parte din plasamentele de acţiuni către pieţele externe, prin intermediul fondurilor Raiffeisen Prosper şi Raiffeisen Benefit;

– prima şi singura care a lansat un fond de investiţii cu capital protejat, Raiffeisen Confort;

– prima şi singura care administreaza un fond de pensii facultative, Raiffeisen Acumulare;

– prima şi singura societate de administrare a investiţiilor (SAI) care a lansat un fond cu plasamente pe piaţa valutară, Raiffeisen Strategii Valutare, şi, în fine,

– singura SAI care a lansat un fond cu plasamente în instrumente purtătoare de dobândă denominat în dolari, Raiffeisen Dolar Plus.

Te-ar mai putea interesa și
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Peste 50 de companii s-au listat la Bursa de Valori din Bucureşti din 2010 şi până în prezent, iar aproape jumătate din listări au avut loc în 2021, a afirmat, joi, directorul general al BVB,......
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria, la Beba Veche.
Ciolacu: Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti
Ciolacu: Adoptăm azi hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti
Guvernul va adopta în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat ...
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica SA, una dintre marile companii de distribuție și furnizare de energie electrică, companie privată ...