1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 15 º

News

Cât câştigă Bursa din operaţiunile din spatele tranzacţiilor

Depozitarul Central a virat Bursei de Valori Bucureşti (BVB) dividende pe 2011 de aproape 1,9 milioane de lei. Dincolo de spectacolul tranzacţiilor, derulat la BVB , o altă instituţie, Depozitarul Central, se ocupă  cu corvoada formalităţilor tehnice: transferul de proprietate, înregistrarea proprietarilor acţiunilor, compensarea şi decontarea tranzacţiilor.

03 iul, 2012 | | ECONOMICA.net

Bursa de Valori Bucureşti este acţionarul majoritar al Depozitarului Central.

Bursa de Valori Bucureşti (care, ca societate pe acţiuni, este ea însăşi cotată pe piaţa pe care o administrează, sub simbolul BVB) a anunţat, în această dimineaţă, că a înregistrat în evidenţa contabilă a lunii iunie dividendele încasate de la Depozitarul Central, în sumă de peste 1,88 milioane de lei, potrivit unui raport trimis pieţei.

Depozitarul Central este a doua cea mai importantă companie din Grupul BVB, din care mai fac parte Casa de Compensaţii Bucureşti, care se ocupă cu operaţiunile post tranzacţionare de pe piaţa instrumentelor derivate (contracte la termen, care pariază pe evoluţia ulterioară a preţurilor) şi Institutul de Guvernanţă Corporatistă.

Prin Depozitarul Central se realizează şi inter-conectarea pieţei de la Bucureşti cu pieţele lumii.

Sau: se poate realiza, căci, de pildă, în cazul conexiunii cu Bursa din Varşovia au apărut câteva inconveniente legate de politica de dezvoltare a celor două pieţe, inconveniente care au blocat listarea Fondului Proprietatea la Varşovia.

„Ambele societăţi de depozitare au reglementări care prevăd interconectarea cu entităţi omoloage, în cazul listării unor companii de pe alte pieţe pe propria piaţă, dar nu permit şi listarea propriilor companii pe alte pieţe, de teama exportului de lichiditate (o parte din volumul şi valoarea tranzacţiilor s-ar transfera la cealaltă bursă, n.r), a explicat un înalt oficial al BVB, pentru ECONOMICA.NET.

Depozitarul Central a bugetat pentru 2012 un profit brut de 1,2 milioane de lei, de peste două ori mai mic faţă de anul trecut, de 3,1 milioane de lei. În anul 2010 profitul Depozitarului a fost de 6 milioane de lei, aproape triplu faţă de cel din 2009.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO