Cât costă biletul de avion pe rutele unde concurează cele mai multe companii aeriene

Pe şase rute de la Bucureşti spre oraşele din Europa concurenţa este mare. Mai multe companii aeriene încearcă să atragă pasageri cu preţuri reduse. ECONOMICA.NET a analizat preţurile biletelor de avion oferite de companii pe aceste destinaţii. În unele cazuri, compania naţională Tarom oferă tarife mai mici decât companiile low-cost.
Economica.net - joi, 29 oct. 2015, 22:03
Cât costă biletul de avion pe rutele unde concurează cele mai multe companii aeriene

Pentru comparaţie, în cazul companiilor low-cost, la preţul standard al biletului de avion a fost adăugat şi bagajul la cală, dar şi taxa pentru rezervarea locului în avion, tarife ce variază de la companie la companie. În cazul companiei Blue Air, a fost aleasă cea mai mică taxă pentru modalitatea de plată, cea de 10 euro.

Pe ruta Bucureşti-Londra zboară cele mai multe companii aeriene, cinci la număr. Pentru pasageri se luptă Tarom, British Airways, Wizz Air, Blue Air şi gigantul Ryanair. De notat, companiile aeriene zboară pe diferite aeroporturi din Londra: Tarom-Heathrow, Blue Air, Wizz Air – Luton şi Ryanair-Stansted. Ca reper, am luat aceeaşi perioadă 7-14 din lunile noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie şi martie.

Cu taxele de bagaj şi cele pentru locuri, biletele la companiile low-cost nu par atât de ieftine în comparaţie cu cele oferite de companiile de linie. Surpriza a apărut în simularea ECONOMICA.NET pentru luna martie, acolo unde, Tarom şi British Airways au tarife mai mici decât Wizz Air. În luna februarie, cel mai ieftin bilet se găseşte la Blue Air: 143 euro. Ai putea alege şi British Airways, şi asta pentru că preţul biletului este cu doar un euro mai mare decât la Ryanair şi Wizz Air.

Pentru perioasa 7-14 ianuarie, cel mai ieftin bilet se găseşte la Wizz Air, de 235 de euro, urmat de Ryanair cu 264 de euro, şi Tarom şi Blue Air, amândouă cu acelaşi tarif: 290 de euro.
Pentru aceeaşi perioadă, dar în decembrie şi noiembrie, cel mai ieftin bilet de avion se găseşte la Wizz Air: 232 de euro, respctiv 210 euro.

Pe ruta Bucureşti-Madrid zboară patru companii: Tarom, Blue Air, Wizz Air şi Ryanair, însă din iunie va intra şi Vueling în competiţie, cu zboruri directe spre capitala Spaniei. Am luat în calcul aceleaşi perioade din lunile mai sus menţionate, iar la companiile care nu au zboruri în perioadele respective, am luat în calcul zborurile din următoarea zi. Din tabelul de mai jos, reiese că Tarom are bilete mai ieftine pentru anumite perioade decât companiile low-cost. Ryanair are cele mai ietine bilete în noiembrie, decembrie şi ianurie, iar pentru lunile februarie şi martie, cele mai ieftine bilete sunt la Blue Air.

În ceea ce priveşte biletele de avion spre Roma, cele mai ieftine se găsesc la Wizz Air, pentru patru din cele cinci perioade analizate, cu o singură excepţie. Tarom oferă un preţ la bilet de 88 de euro pentru o persoană în perioada de călătorie 7-14 februare 2016.

Pentru zborurile spre Milano, au fost luate în calcul zborurile Ryanair şi Wizz Air spre Malpensa, în cazul Blue Air cele spre Bergamo, iar în cazul Tarom şi Alitalia, cele spre Linate. Ryanair vine cu cele mai mici preţuri faţă de competitorii săi din luna decembrie a acestui an. Dar veţi găsi bilete şi la 99 de euro, cu taxa de bagaj la cală şi cea pentru rezervarea locului, la Blue Air.

În cazul biletelor spre Bruxelles, capitala Belgiei, companiile low-cost își dispută între ele tarife între 99 şi 187 de euro. În oferta companiei Tarom, cel mai ieftin este cel pentru perioada 7-14 martie, de 104 euro, preţ sub cel oferit de Wizz Air.

Pe ruta Bucureşti-Paris, cele mai ieftine bilete se găsesc la Blue Air: 199 de euro în noiembrie sau 139 de euro în martie. Nici ofertele Tarom nu sunt departe de cele oferite de companiile low-cost. Spre exemplu, diferenţa dintre preţul biletului la Tarom și cel de la Blue Air şi Wizz Air, pentru perioada aleasă din ianuarie este de cinci-şase euro. 

 Simulările de preț au fost efectuate miercuri, 28 octombrie. 

 

Te-ar mai putea interesa și
Catinvest investește 6 milioane de euro într-o nouă extindere a Electroputere Mall din Craiova
Catinvest investește 6 milioane de euro într-o nouă extindere a Electroputere Mall din Craiova
Catinvest a obținut autorizația de construcție necesară pentru a începe lucrările la o nouă extindere a Electroputere Mall. Din luna iulie vor începe lucrările de extindere a centrului......
ALRO, parte a grupului Vimetco, împrumută 40 de milioane de dolari de la Banca de Comerț și Dezvoltare a Mării Negre
ALRO, parte a grupului Vimetco, împrumută 40 de milioane de dolari de la Banca de Comerț și Dezvoltare a Mării Negre
Banca de Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) acordă un împrumut corporativ de 40 de milioane de dolari producătorului ...
Niculae Havrileț, actual consilier al ministrului Energiei, în cărți pentru a prelua șefia Distribuție Energie (DEER) – surse
Niculae Havrileț, actual consilier al ministrului Energiei, în cărți pentru a prelua șefia Distribuție Energie (DEER) ...
Niculae Havrileț, care în acest moment este consilier al ministrului Energiei, Virgil Popescu, este una dintre propunerile ...
Microsoft intră în clubul companiilor cu o capitalizare bursieră de 2.000 de miliarde de dolari
Microsoft intră în clubul companiilor cu o capitalizare bursieră de 2.000 de miliarde de dolari
Acţiunile Microsoft au urcat în timpul şedinţei bursiere de marţi cu 1,1%, capitalizarea sa depăşind pentru scurt ...