Cât costă întreţinerea unei maşini la mâna a doua

Cu tot cu asigurări, taxe, inspecţii tehnice şi revizii, dar fără preţul combustibilului, întreţinerea unei maşini second hand depăşeşte uşor 10.000 de lei pe an sau peste şase salarii medii pe economie.
Economica.net - sâm, 27 dec. 2014, 13:42
Cât costă întreţinerea unei maşini la mâna a doua

Deşi poate părea o achiziţie necostitistoare, la prima vedere, un automobil second ajunge să scoată din buzunarul proprietarului sume echivalente cu câteva salarii medii, cel puţin în primul an de la achiziţie. Valoarea ridicată a taxei de mediu, impozitul din ce în ce în ce mai mare dar şi costul substanţial al asigurărilor sunt elemente care pot descuraja orice doritor de chilipiruri. ECONOMICA.NET va arată cu ajutorul informaţiilor autovit.ro şi ale celor de la brokerii de asigurări cât costă întreţinerea unei maşini la mâna a două.

Taxa de mediu

Timbrul de mediu a influenţat puternic decizia de cumpărare a unei maşini rulate şi a creat în piaţă fie lungi perioade de aşteptare, fie perioade în care s-au cumpărat neobişnuit de multe maşini second-hand. Pentru cei care vor să cumpere o maşină rulată din import sau una din ţară înmatriculată înainte de 2007, cuantumul timbrului de mediu contează enorm, fiindcă acesta ajunge să reprezinte o bună parte din valoarea maşinii.

La Euro 5 timbrul de mediu nu este foarte mare, în timp ce la modele de volum cu motor Euro 4 şi cilindre de sub 1.600 cmc valorea este în general până la 500 euro. Pentru modele foarte populare Euro 3 şi Euro 4 timbrul de mediu este aproximativ 1.000 de euro, sumă descurajant de mare pentru cumpărători. Schimbarea de la 15 martie 2013 a făcut ca valoarea timbrului de mediu să scadă drastic pentru maşinile Euro 0, Euro 1 şi Euro 2. Acestea au devenit atractive în piaţă, dar o altă consecinţă este că odată cu această modificare sunt aduse în ţară multe maşini vechi ce vor necesita reparaţii mai dese în timpul utilizării. Pentru aceste maşini Euro 0, Euro 1 şi Euro 2 taxa auto era prohibitivă până în această primăvară, adică de aproximativ câteva mii de euro, însă de la 15 martie e chiar şi de şapte opt ori mai mică.

Înmatricularea

În cazul cumpărării unui vehicul deja înmatriculat în România şi pentru care s-a plătit taxa auto, la vânzare, respectiv cumpărare se face transfer de proprietate, situaţie în care este nevoie de o serie de operaţiuni şi acte. Pe de-o parte este nevoie de verificarea tehnică şi atestarea autenticităţii de către Registrul Auto Român (RAR) şi pe de altă parte se plăteşte şi o taxă pentru obţinerea noilor plăcuţe. Totalul taxelor variază între 350 şi 550 lei.

În cel mai bun caz maşina cumpărată este deja înmatriculată în România, ceea ce face ca, pentru maşinile mai vechi, omologarea individuală la RAR să nu mai fie necesară (circa 200 lei). Indiferent de situaţie, posesorii de automobile trebuie să aibă în vedere impozitul anual, taxa certificat de înmatriculare, taxa numere de înmatriculare, toate în valoare de până la 200 lei.

ITP

Inspecţia tehnică periodică (ITP) este obligatorie pentru orice vehicul care circulă pe drumurile publice, iar pentru autoturismele de uz personal se face o dată la doi ani de către Registrul Auto Român, prin reprezentanţele sale teritoriale sau prin operatorii economici autorizaţi.

Pentru autoturismele pe benzină ITP-ul costă aproximativ 90-100 lei, pentru autoturismele diesel este 110 -120 lei, iar pentru autoturismele pe GPL este 130 lei. La maşinile 4×4 preţul este aproximativ 150 lei, iar la autoutilitare se poate apropia de 200 lei.

Revizie

În ceea ce priveşte operaţiunile, revizia include în general schimb de filtre (aer, polen, combustibil, ulei), schimb de ulei, înlocuire elemente mecanice plus preţul manoperei. Unii dealeri au pe site calculator estimativ al costului reviziei în funcţie de model, motorizare, combustibil şi kilometri rulaţi. Preţurile pornesc de la sub 400 de lei şi, în funcţie de filtrele ce ajung să fie schimbate, variază între 500 şi 600 de lei pentru principalele modele de volum de clasa C. Pentru maşini premium revizia ajunge să depăşească 1.000 lei.

 Sufocaţi de preţul RCA

Pentru şoferii sub 30 de ani şi, mai ales pentru cei care se încadrează în categoria de vârstă 18-25 de ani, asigurarea de răspundere civilă auto(RCA) devenit o povară grea.  O astfel de persoană ar trebui să plătească, în cele mai multe situaţii, peste 2.000 de lei pentru RCA. Totuşi, calculul de faţă include doar cea mai bună ofertă de pe piaţă, semnificativ mai ieftină decât celelalte, adică preţul oferit de Astra Asigurări care vinde RCA pentru un tânăr de sub 30 de ani aflat la volanul unui Logan de 1,6 la un preţ de 1.100 de lei. Pentru celelalte categorii de vârstă, pornind de la ipoteza că nu au întregistrat nicio daună care ar activa penalizarea de tip malus, costul RCA se încadrează undeva între 400 şi 600 de lei pe an. Chiar dacă nu este obligatorie, asigurarea CASCO este un produs necesar la care apelează anual aproximativ 1 milion de şoferi. De aceea am inclus în calculul nostru şi prima aferentă unei astfel de poliţe. Mai adăugăm astfel aproximativ 1.500 de lei pe care şoferul nostru cu Logan trebuie să-i scoată din buzunar dacă vrea să-şi asigure maşina la o societate fără un istoric cu incidente în ceea ce priveşte plata daunelor. Această sumă este valabilă pentru societăţi ca Allianz Ţiriac, Generali sau Groupama.

CASCO, un lux

Două sunt metodele prin care firmele de asigurare din România evaluează suma asigurată pe CASCO în cazul autovehiculelor rulate iar ambele metode par să umfle preţul comparativ cu realităţile pieţei.” În cazul mașinilor  second-hand,  valoarea asigurată este calculată dintr-un catalog, din care reies însă sume asigurate foarte mari în comparaţie cu realitatea”, spune un broker de asigurare. A doua metodă se bazează pe preţul „de nou” al automobilului, din care se scad circa 5-10% pe an ca uzură.

În cazul maşinilor mai vechi de 5 ani, se aplică doar metoda cu catalogul. De aici apar destule aberaţii. “Majoritatea asigurătorilor nu acceptă ca metodă de calcul valoarea de piaţă a maşinilor sau valoarea de factură dintre două părţi. Recent, am avut cazul unei maşini second-hand achiziţionată la 5.000 euro, iar când am cerut oferte pentru poliţa Casco, sumele asigurate oferite de asigurători au fost cuprinse între 9.500 euro şi 12.800 euro”, povesteşte un alt broker. Există însă situaţii şi mai frapante şi ele apar mai ales în cazul modelelor BMW şi Audi care sunt mult supraevaluate. În cazul celor două mărci, suma asigurată ajunge să fie dublă comparativ cu valoarea actuală de piaţă.

Vigneta şi taxa locală

O altă categorie de costuri o reprezintă cele impuse de autorităţi. Excluzând taxa de mediu, plătibilă o singură dată, mai avem două mari cheltuieli. Este vorba despre vigneta şi impozitul local pe maşină. Vigneta este necesară doar dacă şoferul iese din localitatea unde este înscrisă maşina şi presupune achitarea a 28 de euro sau 126 de lei la un curs de 4,5 lei pe euro, perioada da valabilitate find de un an. În ceea ce priveşte impozitele locale, nivelul lor variază de la oraş la oraş. Totuşi, pentru exemplu nostru, adică o maşină cu o capacitate cilindrică de până în 1,6 litri, costul este de aproximativ 8 lei la fiecare 200 de cm cubi. Aceasta înseamnă în jur de 64 de lei.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ceea ce a ajutat la moderarea deficitului de cont curent, informează......
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...