Cât te costă acum drumul să mergi cu mașina în vacanță în Grecia. Calcule pentru motorină, benzină şi alte taxe

An de an, sute de mii de români aleg să meargă în vacanță în Grecia cu mașina personală. În condițiile în care prețurile la carburanți au tot crescut, să vedem cât costă acum un drum până acolo, calculând costul carburantului și cel al utilizării rețelei de drumuri și al feribotului. Plus câteva sfaturi de care e bine să ţineţi cont dacă vreţi să faceţi nişte economii.
Ion Dobreanu - vin, 08 iul. 2022, 20:00
Cât te costă acum drumul să mergi cu mașina în vacanță în Grecia. Calcule pentru motorină, benzină şi alte taxe

Pentru calcule, am ales un drum din București până la una dintre cele mai populare destinații de vacanță ale românilor care merg în Grecia, respectiv insula Thassos. De la București până în Limenas, orașul cel mai nordic de pe insula greacă, sunt, potrivit Google Maps, 576 km, pe cel mai scurt traseu, respectiv Giurgiu-Ruse-Veliko Târnovo-Stara Zagora-Kaskovo-Makaza-Komotini-Keramoti-Thassos.

Am socotit un consum mediu de 7 litri/100km pentru o mașină diesel și 9 litri/100 km pentru o mașină pe benzină, ținând cont de faptul că vom avea în funcțiune și instalația de aer condiționat și vom merge aproape exclusiv pe drumuri naționale (doar o mică parte pe autrostradă în Grecia).

Așadar, am avea nevoie de 40 de litri de motorină sau de 52 de litri de benzină.

Primul pont: Încercați să plecați cu plinul făcut din România, de la o benzinărie a unui lanț. În urma reducerii cu 50 de bani pe litru aplicată la noi de marile lanțuri, carburanții au ajuns să fie ceva mai ieftini decât în Bulgaria și sunt oricum semnificativ mai ieftini decât în Grecia.

Al doilea sfat, legat de primul, mai ales dacă aveți o mașină pe benzină: Încercați să faceți plinul în Bulgaria înainte de a intra în Grecia, pentru a cumpăra mai puțin din Grecia, prețurile la benzină sunt mult mai mari în Grecia decât în Bulgaria, diferența la motorină este ceva mai mică.

Așadar, să facem câteva calcule.

La motorină, dacă va ajunge rezervorul să alimentați exclusiv din țară pentru a parcurge distanța până în Thassos (în general ajunge) veți plăti până acolo aproximativ 350 de lei (am socotit un preț de 8,7 lei/litrul pentru sortimentul standard, pe care îl găsiți la benzinăriile de lanț din București).

Pentru benzină, cei 52 de litri ar însemna undeva la 420 de lei, socotind un preț de 8,15 lei, pe care, la fel, îl găsiți la benzinăriile din București, cu mențiunea că în unele cazuri în rezervor nu încape atât și trebuie să mai alimentați în Bulgaria, ca să nu șofați stresat că ajungeți “pe roșu”.

Prețul mediu în Bulgaria (date Oil Bulletin) este de 3,37 de leva/litrul de benzină (dvs. probabil veți plăti mai mult dacă alimentați de la benzinăriile cunoscute, spre exemplu ieri la o benzinărie Shell din Bulgaria prețul era de 3,42 de leva), ceea ce înseamnă 8,5 lei/litrul. Să punem așadar, rotunjit, 450 de lei, pemtru a acoperi și ce ați cumpăra, potențial, din Bulgaria la un preț mai mare.

În Grecia, prețul mediu la benzină este de 2,40 de euro, iar la motorină de 2 euro (date Oil Bullein), așadar circa 12 lei, respectiv 10 lei pe litru, cu mențiunea că pe insule prețul este mai mare, din motive evidente.

Mai trebuie adăugat costul de trecere a podului de la Giurgiu-Ruse, 15 lei, și vinieta pe care trebuie să o plătiți pentru a putea folosi drumurile bulgărești. Se poate cumpăra și online (https://web.bgtoll.bg/) și costă 15 leva (circa 38 de lei) pentru o săptămână sau 30 de leva (circa 76 de lei) pentru o lună.

În Grecia nu există taxă de utilizare a drumurilor naționale, dar exista taxe de utilizare a autostrăzilor, plătite pe drum, la puncte de încasare, cu bariere. Pentru a merge până în Thassos, veți folosi pentru scurt timp Autostrada Egnatia și veți trece printr-o singura stație de taxare, unde veți plăti 1,3 euro, deci circa 7,50 lei pentru un autoturism.

Ulterior, odată ajunși în localitatea Keramoti, va trebui să folosiți feribotul pentru a ajunge pe insula Thassos. Pentru un autotorism obișnuit (sub 4,25 metri lungime), plătiți 19 euro (circa 95 de lei), pentru mașinile cu lungime mai mare 23 de euro (115 lei). Suplimentar, un adult ca plăti 5 euro (25 de lei), iar un copil cu vîrsta între cinci și zece ani 3 euro (15 lei). Copiii mai mici de cinci ani nu plătesc. Așadar, să presupunem că avem doi adulti, pentru a călători cu feribotul vor plăti pentru o mașină obișnuită 145 de lei.

Așadar, adunând toate costurile, un drum cu mașina din București până în Thassos v-ar costa acum undeva la 555 de lei, dacă aveți o mașină diesel în condițiile consumului de mai sus, sau 655 de lei, dacă aveți o mașină pe benzină.

Calculele sunt pur orientative, includ o vinietă de Bulgaria pentru șapte zile, iar comparațiile sunt la cursul valutar oficial, în realitate covnersia poate varia și există și comisioane la utilizarea unor carduri sau cursuri valutare diferite de la bancă la bancă la utilizarea cardului.

Te-ar mai putea interesa și
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România în portul Constanța, va pune la......
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...