Firmele vor primi bani de la stat ca să angajeze 3.000 de ucenici în 2012

Ministerul Muncii estimează pentru 2012 crearea a circa 3.000 de locuri de muncă pentru ucenici, cu o durată medie de un an de zile. Statul va plăti doar în 2012 circa 10,8 milioane de lei pentru cele 3.000 de joburi nou create.
Economica.net - mar, 07 feb. 2012, 06:21
Firmele vor primi bani de la stat ca să angajeze 3.000 de ucenici în 2012

Informaţia apare în Ordonanţa de Urgenţă privind reglementarea unor măsuri financiare în vederea susţinerii uceniciei la locul de muncă.

Cel mai mare deficit de personal la nivel naţional este cel de muncitori calificaţi, potrivit unui studiu Manpower din toamna lui 2011. În acest context, legea uceniciei îşi propune, cel puţin declarativ, să susţină angajatorii care vor să formeze şi angajeze tineri ucenici, inclusiv în meserii tradiţionale.

Concret, angajatorii care vor înrola şi forma tineri ucenici pentru minimum 1 an de zile, vor primi o subvenţie de 300 de lei pe lună, pe durata contractului de ucenicie, pentru fiecare ucenic angajat.
Până în prezent, 6 agenţii judeţene pentru ocuparea forţei de muncă au primit solicitări pentru 121 de contracte de ucenicie.

Ce spune legea uceniciei

Angajatorii care recrutează tineri între 16 şi 25 de ani, şi le oferă contract de ucenicie de maximum 3 ani, câştigă 300 de lei lunar, pe toată durata contractului, per angajat. Ucenicii vor învăţa şi vor practica meserii tradiţionale (şi nu numai), pentru ca la finalul contractului, angajatorul să plătească evaluarea şi autorizarea competenţelor lor, potrivit legii uceniciei.

Prin contractul de ucenicie, tinerii pot obţine un loc de muncă cu o durată între minimum un an şi maximum 3 ani de zile. Perioada de probă la care poate fi supus ucenicul nu poate fi mai mare de 30 de zile.
Angajatorul trebuie să-i asigure ucenicului o pregătire teoretică şi practică sau numai pregătire practică. La finalul colaborării, angajatorul este obligat să înscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare şi Certificare a Competenţelor Profesionale, de unde acesta primeşte un atestat. Toate costurile de evaluare sunt suportate de angajator.
Legea elimină obligativitatea angajatorului de a obţine autorizaţia şi atestatul de maistru de ucenicie. Angajatorul va trebui să desemneze o persoană care să coordoneze ucenicia la locul de muncă. Coordonatorul de ucenicie trebuie să fie salariatul angajatorului, care organizează ucenicia la locul de muncă.

Contract de muncă cu o durată de 1-3 ani

Durata contractului de ucenicie se stabileşte funcţie de ocupaţia/calificarea pentru care urmează să se pregătească ucenicul, şi de competenţele dobândite anterior de către acesta.
Durata contractului de ucenicie nu poate fi mai mică de un an de zile, în cazul în care ucenicia se organizează pentru dobândirea unei calificări de nivel 1, 2 ani – pentru nivelul 2; şi 3 ani – pentru nivelul 3.

Cât vor câştiga ucenicii

Salariul de bază lunar stabilit prin contractul de ucenicie la locul de muncă este cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în 2012, respectiv 700 de lei.

Ce câştigă angajatorul?

Angajatorul va primi 300 de lei lunar, pe toată durata contractului de ucenicie. Astfel, primeşte lunar o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, prevăzut de Legea nr. 76/2002 (în prezent este în cuantum de 500 de lei).

Ocupaţiile pentru care se poate organiza ucenicia la locul de muncă sunt cele cuprinse în Clasificarea Ocupaţiilor din România.

Te-ar mai putea interesa și
Vertiv introduce soluții prefabricate din lemn în loc de oțel pentru centrele de date
Vertiv introduce soluții prefabricate din lemn în loc de oțel pentru centrele de date
Vertiv, furnizor american de infrastructură digitală critică și soluții de continuitate, cu afaceri și în România, a prezentat o nouă variantă a soluțiilor de centre de date modulare......
Germania: Rata inflaţiei, la cel mai redus nivel începând din iunie 2021
Germania: Rata inflaţiei, la cel mai redus nivel începând din iunie 2021
Rata anuală a inflaţiei în Germania s-a atenuat semnificativ în noiembrie, ajungând la cel mai scăzut nivel din iunie ...
Greva CFR a fost anulată anulată. S-a ajuns la un acord pentru încetarea conflictului de muncă
Greva CFR a fost anulată anulată. S-a ajuns la un acord pentru încetarea conflictului de muncă
Greva CFR, anunţată de Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane (FNFMCV), nu va mai avea loc, întrucât ...
Autostrada Bucureștiului: A fost deschisă circulația pe lotul 2 Nord, între DN1 și A3 VIDEO
Autostrada Bucureștiului: A fost deschisă circulația pe lotul 2 Nord, între DN1 și A3 VIDEO
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a deschis miercuri circulația pe lotul 2 al Autostrăzii ...