Cât de departe pot ajunge magazinele de proximitate. În Suedia există deja unităţi fără angajaţi

Anul acesta, magazinele de convenienţă au avut cea mai dinamică creştere dintre toate tipurile de retaileri alimentari. Ne îndreptăm vertiginois către modele extreme, pe care le găsim deja în ţări dezvoltate. Spre exemplu, în Suedia există deja magazine fără angajaţi.    
Economica.net - Dum, 13 nov. 2016, 22:18
Cât de departe pot ajunge magazinele de proximitate. În Suedia există deja unităţi fără angajaţi

Cât mai repede, cât mai aproape, cât mai simplu, dar şi cât mai ieftin! Acestea sunt atributele pe care consumatorii le au în minte atunci când se gândesc la magazinele de convenienţă, segmentul cel mai dinamic din retailul autohton anul acesta. Cu o creştere valorică calculată de compania de cercetare de piaţă Euromonitor de 31% faţă de anulă trecut, magazinele de proximitate (convenienţă) au ajuns anul acesta la o cotă de piaţă de 6%, fiind al patrulea cel mai important format după hypermarket (49%), supermarket (24%) şi discounteri (18%).

Datele statistice se pot observa însă foarte bine şi pe stradă, extrem de vizibilă fiind expansiunea reţelelor Shop&Go ( a Ahold Delhaize), Profi sau Carrefour Express. De altfel, anul acesta grupul olandezo-belgian Ahold Delhaize a marcat deschiderea magazinului cu numărul 500 axându-se cu precădere pe inaugurările magazinelor în format mic, de proximitate, Shop&Go care au ajuns la 277 de unităţi, faţă de 223 Mega Image. De asemenea, luna viitoare, Profi, care operează sub trei formate, ar putea fi a doua reţea care ajunge la 500 de unităţi.

Unde s-ar putea ajunge: magazinul fără angajaţi

Dacă ne comparăm cu restul statelor din estul Europei, peisajul din retailul agroalimentar românesc are încă particularităţile sale, mai ales că retailul tradiţional contează încă destul de mult. Potrivit datelor Euronomitor, raportul de forţă între modern şi tradiţional este de 54% vs 46% în timp în restul Europei de Est raportul este 69% la 31%. Mai mult, în restul Europei de Est, ponderea magazinelor de convenienţă în total piaţă agroalimentară a ajuns la 18%, peste discounteri care deţin doar 12% din vânzări. Lanţurile cu cele mai mari vânzări sunt supermarketurile (45% faţă de 22% în România) şi hypermarketurile (23% faţă de 49% în România).

Concret însă, cu timpul, idei implementate deja în alte ţări ar putea deveni realitate şi pe plan local. Spre exemplu, retailerul alimentar Näraffär din Suedia îşi ţine magazinul deschis 24de ore, 7 zile pe săptămână fara a avea însă vreun angajat. Clienţii retailerului folosesc o aplicaţie pentru a face cumpărături, iar factura le vine ulterior.De asemenea, Maxima din Lituania persinalizează săptămânal produsele cu discount.

Ce faci când nu eşti magazin de proximitate

Paralel cu dezvoltarea magazinelor „de la colţul blocului”, convenienţa, privită ca avantaj competitiv în faţa concurenţei tot mai acerbe, a ajuns pe lista de priorităţi a operatorilor de formate cu suprafeţe mari. Astfel, din ce în ce mai mulţi retaileri din diferite formate dezvolta strategii care au la baza convenienţa. În România, acest lucru înseamnă acum dezvoltarea sistemului drive-in (lansat de Cora), magazinele online (Carrefour, Cora, Mega Image), introducerea unor aplicaţii de tip plata cu telefonul mobil (Kaufland şi Carrefour) sau formate moderne adaptate noului tip de consumator. „Din ce în ce mai mulţi retaileri din diferite formate dezvoltă strategii care au la bază convenienţa”, apreciază analiştii Euromonitor.

Studiul Euromonitor la care facem referire este realizat pe baza informaţiilor de anul acesta, date parţial estimate pentru a acoperi intregul an. De asemenea, lanţurile incluse în studiu sunt: La Doi Pasi, Profi City, Profi Loco, Contact, Carrefour Express, Shop & Go, 1 Minute.

În accepţiunea Euromonitor, magazinele de convenienţă se referă la unităţile cu mai puţin de 400 de metri pătraţi care vând cu precădere alimente, băuturi şi ţigări şi sunt situate în cartiere. De asemnenea, se referă la lanaţurile de cel puţin zece unităţi.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...