Cât de des se schimbă cursul valutar?

Ai nevoie să știi valorile actualizate pentru diferite valute, ca să realizezi tranzacții comerciale și financiare? Îți prezentăm în continuare detalii despre evoluția acestor indicatori și cum variază, în funcție de cât de des se schimbă cursul valutar.
Ion Dobreanu - mar, 07 mart. 2023, 20:00
Cât de des se schimbă cursul valutar?

Care sunt principalele tipuri de curs valutar

Cursul de schimb între diferite valute, pe care-l cunoști și sub numele de curs valutar, reprezintă raportul dintre două unități monetare. Prin cursul de schimb afli care este valoarea unei unități monetare din moneda unei țări, exprimată în unități monetare ale altei țări. De aceea, cursul valutar este prezentat sub formă de tabel, cu valorile pentru fiecare unitate monetară cotată la Banca Centrală a statului respectiv.

În cazul României, BNR anunță zilnic, la ora 13.00, cursul de referință pentru valutele tranzacționate la noi în țară. Acest curs este considerat reperul pentru stabilirea celorlalte tipuri de curs valutar. Cursul BNR este calculat prin cumularea mediilor aritmetice de la cursurile de schimb ale celor mai mari 10 bănci din sistemul bancar românesc.

Afli imediat care este cursul de referință pentru principalele valute, dacă accesezi site-ul BNR, platformele de știri, paginile de informații financiare ș.a. De asemenea, cursul BNR este afișat și în sucursalele băncilor de pe tot teritoriul țării. Pe lângă cursul de referință, există și cursul de piață, stabilit în funcție de raportul dintre cerere și ofertă, la nivel interbancar, pentru fiecare valută în parte.

Cât de des schimbă cursul valutar

Cursul de referință se schimbă zilnic, la ora 13.00. Cursul de piață are o evoluție mai complexă, în funcție de indicatori financiari, economici și politici. Urmărește principalele mărimi ale cursului de piață: cotația BID (sau cursul de cumpărare) și cotația ASK (sau cursul de vânzare).

Monitorizează schimbările de curs valutar și în funcție de termenul de plată. Există cursul la vedere (SPOT), ce reprezintă o tranzacție de vânzare sau de cumpărare a unei sume într-o valută pe care o alegi, în schimbul altei valute, pe care o ai în cont sau ca disponibil de bani lichizi. Sunt trei date de decontare a unei tranzacții de acest tip. Poți să alegi „tdy”: today / astăzi, „tom”: tomorrow / mâine sau „spot”: peste două zile.

Ia în considerare și tranzacțiile de tip FORWARD, bazate pe un curs la termen. Acestea sunt efectuate la o dată viitoare, decisă la momentul tranzacției și la un curs prestabilit la data tranzacției. Reține însă că decontarea efectivă a sumelor are loc ulterior, la data stabilită.

Dacă vrei să estimezi cât de des se schimbă cursul valutar pe piața interbancară și la casele de schimb, trebuie să analizezi fluctuațiile dintre cerere și ofertă. Acestea se reflectă în modificările de curs valutar BNR pentru principalele valute și sunt determinate de mai multe cauze interne și internaționale.

Cei mai importanți factori de schimbare a cursului valutar sunt intervențiile băncilor centrale în piață, intrările și ieșirile de fluxuri monetare de valori mari în termen scurt, rata de dobândă practicată în piață, situația balanței comerciale și deficitul bugetar al țării respective.

La aceștia se adaugă factori politici, factori economici interni și externi. Schimbarea cursului valutar reprezintă un fenomen complex, pe care trebuie să-l analizezi în ansamblu și să iei în considerare toate elementele care influențează valorile de schimb pentru principalele valute.

Sursa foto: Shutterstock

 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...