Cât de mari sunt afacerile brokerilor de la Bursa din Bucureşti

Brokerii au făcut afaceri de peste 79 de milioane de lei, potrivit unei statistici a Tradeville, cu date obţinute de la Comisia Naţională de Valori Mobiliare, autoritatea pieţei de capital. Comisionul mediu încasat de firmele de brokeraj de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), anul trecut, a fost de 0,8% din valoare atranzacţiilor.
Adrian N. Ionescu - mie, 18 iul. 2012, 08:54
Cât de mari sunt afacerile brokerilor de la Bursa din Bucureşti

Valoarea tranzacţiilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost de aproape 9,94 miliarde de lei, potrivit site-ului BVB. Tranzacţiile în nume propriu ale firmelor de brokeraj au fost prea puţine ca să influenţeze semnificativ  comisionul mediu calculat cu cifra de afaceri consolidată din statistica Tradeville.

Swiss Capital, cu o cifră de afaceri de peste 18,4 milioane de lei, este cea mai mare „societate de servicii de investiţii financiare“, sau SSIF, după cum sună denumirea oficială a firmelor de brokeraj autorizate pe piaţa de capital din România. A nu se confunda ciu SIF-urile, care sunt socieăţi de investiţii financiare cotate la Bursă.

Swiss Capital este controlată de Bogdan Juravle, unul dintre cei mai influenţi brokeri din România, care a orchestrat debarcarea recentă conducerii SIF Muntenia. Firma de brokeraj Swiss Capital a făcut o afacere foarte bună cu intermedierea acţiunilor Fondului Proprietatea, în primul an de listare a acestuia la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Clienţii Swiss Capital sunt mai ales fondurile de investiţii străine şi investitorii mari moşteniţi  de la KBC Securites, a cărei a  filială a fost până nu de mult.

A doua clasată este firma de brokeraj Tradeville, la distanţă considerabilă, de peste 12 milioane de lei.

Tradeville este cea mai mare furnizoare de servicii de brokeraj online de pe piaţa noastră, şi a făcut afaceri de puţin peste 6 milioane de lei, ceea ce este încă o cifră foarte bună pentru piaţa de din România, unde numai 19 din 47 de firme de brokeraj au reuşit afaceri de peste un milion de lei, anul trecut.

În sfârşit, a treia clasată este o bancă, UniCredit Ţiriac Bank, cu afaceri de 5,8 miliane de lei, Banca a moştenit mare parte din echipa redutabilă a fostei CA-IB Securities.

Deşi în clasamentul din anul trecut sunt cu 7 firme de brokeraj  mai puţn decât în 2010, „recolta“ generală a fost cu 9 milioane de lei mai mare, plusul de 11% putând fi pus mai ales pe seama intrării la tranzacţionare a Fondului Proprietatea.

Restul clasamentului poate fi consultat în tabelul ataşat la articol.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu....
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...