Cât de mult profită de comerţul exterior cei doi operatori din Portul Constanţa care sunt cotaţi la Bursă

Cei doi operatori din Portul Constanţa care sunt cotaţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Comvex (CMVX) şi Socep (SOCP) au derulat circa 18% din volumul traficului de mărfuri de anul trecut, de 55,6 milioane de tone. Comvex operează mineralierele şi şi-a redus aproape la jumătate activitatea anul trecut faţă de 2013. Socep operează navele de vrac pentru produse chimice, cele de containere şi de produse laminate şi a avut un trafic cu 24% mai mare.
Adrian N. Ionescu - sâm, 16 mai 2015, 16:49
Cât de mult profită de comerţul exterior cei doi operatori din Portul Constanţa care sunt cotaţi la Bursă

Afacerile Portului Constanţa şi ale operatorilor lui sunt relevante pentru comerţul exterior al României derulat pe mare, pentru că Portul Constanţa este folosit mai ales de companiile româneşti şi în foarte mică măsură de țările fără ieșire la mare, precum Ungaria și Austria. Acestea şi-au deviat traficul prin porturile la Marea Mediterană și de la Marea Adriatică  (porturile NAPA), fără a folosi porturile de la Marea Neagră”, potrivit variantei din Februarie a Master Planului de Transport al României.

Astfel, volumul total al mărfurilor care au trecut în 2014 prin Portul Constanţa a crescut puţin, cu 0,9% faţă de anul 2013, până la 55,6 milioane de tone şi este în continuare cu 10% mai mic decât cel din anul de vârf 2008, când ajunsese la peste 61,8 milioane de tone.

Tipurile de mărfuri tranzitate prin port şi evoluţia traficului anumitor mărfuri în 2014 faţă de 2013 arată o mare concentrare pe materiile prime: export de cereale de peste 31% din totalul traficului,  import de petrol şi de minereu de fier de peste 12%, respectiv aproape 10%, export de produse petroliere de 8,5%, exportul de seminţe uleioase, fructe oleaginoase şi grăsimi de 4,5%.

Aceste tipuri de mărfuri sunt şi cele care au înregistrat creşteri de volum anul trecut.

Doi operatori portuari la BVB
 
Un indiciu al întârzierii creşterii activităţii industriale este performanţa Comvex Constanţa (CMVX), care a operat tranzitul a circa opt milioane de tone, anul trecut, adică aproximativ 60% volumul din 2013, potrivit estimărilor rezultate din raportul companiei Portul Constanţa şi a propriilor rapoarte ale companiei.

Cea mai mare parte a traficului CMVX a fost minereul de fier. Comvex mai operează şi danele de cărbune cocsificabil şi de bauxită. CMVX susţine mai ales activitatea combinatului siderurgic Arcellor Mittal din Galaţi.   

Operatorul portuar a încheiat primele nouă luni din 2014 cu afaceri nete de peste 51 milioane de lei lei şi cu un profit net de 7,6 milioane de lei. Pe întreg anul 2014, afacerile nu au fost mai mari de 44% din cât realizase în 2013, respectiv profitul a fost de 56% din profitul anului anterior. Reducerea traficului a şters 60% din cifra de afaceri a CMVX, care deţine cel mai mare terminal de descărcare a minereului de fier şi cărbune din ţară.  Afacerile companiei au scăzut anul trecut până la 70 milioane de lei, potrivit ZF.ro.

Pe de altă parte, traficul din Portul Constanţa a crescut considerabil printr-un alt mare operator portuar, Socep Constanţa (SOCP), dar mai ales ca urmare a triplării volumului de containere, până la aproape 63.400. Transportul de vrac mai ales de produse chimice a avut  de suferit.

Traficul prin Socep a înregistrat o creştere cu 24,64% în 2014 faţă de anul precedent, respectiv cu 581.000 de tone mărfuri până la 2,93 milioane de tone. Traficul containerizat a reprezentat 32% din total trafic şi fără precizarea din Master planul din februarie, am fi putut crede  că multe din containere doar au trecut prin România.  Că au rămas, totuşi, o dovedeşte şi creşterea consumului din acest an.
Compania a realizat anul trecut un profit net  de peste 7,5 milioane de lei, maimult decât dublu faţă de cel din 2013, din afaceri nete de peste 63 de milioane de lei, mai mari cu 16% decât în 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...