Cât de repede îşi pierd valoarea telefoanele după ce au fost achiziţionate

La fel ca majoritatea bunurilor materiale, valoarea smartphone-urilor se depreciază din momentul în care ies din fabrică. Cu toate acestea, valoarea unora se diminuează semnificativ mai repede decât a altora. Acest lucru înseamnă că utilizatorii se pot trezi cu un telefon care are o valoare redusă, chiar și după o perioadă scurtă de deținere.
Lidia Neagu - sâm, 01 mai 2021, 12:30
Cât de repede îşi pierd valoarea telefoanele după ce au fost achiziţionate

Cel mai recent raport realizat prin intermediul SellCell compară două dintre cele mai vândute telefoane ale momentului: Samsung Galaxy S21 versus Apple iPhone 12. Ambele sunt telefoane din gama flagship, așa că este interesant pentru cei care caută să facă o achiziție inteligentă și să-și maximizeze randamentul atunci când cumpără un telefon nou sau folosit.

Rezultatele studiului nu vor surprinde neapărat pe cineva. Este cunoscut faptul că Apple este un produs premium, cu o piață secundară puternică. Între timp, Samsung rulează Android, care este mai ușor de găsit în sute, dacă nu chiar mii de dispozitive; multe dintre ele (și cele mai multe, dacă le comparăm cu linia Galaxy de lux) au prețuri mai mici decât telefoanele sale.

Prin măsurarea prețului recomandat al fiecărui telefon în raport cu deprecierea lunară și totală a acestuia pe baza valorii dispozitivelor „bune” și „folosite”, SellCell a putut calcula cu precizie deprecierea fiecărui dispozitiv.

În orice caz, iată un scurt rezumat al principalelor constatări:

  • Gama Apple iPhone 12 a pierdut 18,1-33,7% din valoare de la lansarea din 2020. iPhone 12 Pro 512GB a pierdut 438 de dolari din valoare de la lansare.
  • Seria Samsung Galaxy S21, a înregistrat o depreciere șocantă între 43,7-50,8% de la lansarea sa în ianuarie 2021.
  • Cel mai scump iPhone 12 (Pro Max 512 GB, 1.399 de dolari) a pierdut 30,7% (6,1% pe lună de la lansare) din valoarea sa, în comparație cu cel mai scump Samsung Galaxy S21 (Ultra 5G 512 GB, 1.379 de dolari), cu 45,8% (15,3% pe lună de la lansare).
  • iPhone 12 Pro Max 128 GB își păstrează cel mai mult valoarea față de celelalte din gamă, cu o scădere a valorii de 18,1% (3,6% pe lună) de la lansarea din octombrie 2020 (cinci luni la momentul redactării studiului).
  • Galaxy S21+ 5G 256 GB este cel mai performant dintre ofertele Samsung. Nu că acest lucru ar însemna prea mult, deoarece a pierdut 43,7% (14,6% pe lună) din valoarea sa, de la lansarea din ianuarie 2021 (trei luni la momentul redactării studiului).
  • Galaxy S21 5G 128 GB și-a depreciat valoarea cu un procent surprinzător de 50,8% (cu o rată de 16,9% pe lună), deși se află pe piață de numai trei luni.
  • Cel mai ieftin model Apple iPhone 12 (standard de 64 GB, 799 de dolari) a pierdut cea mai mare parte din valoare, depreciindu-se cu 33,7% (6,7% pe lună) în cinci luni de când se află pe piață.
  • Cel mai ieftin model Samsung S21 (standard 5G de 128 GB, 799 de dolari) a pierdut un procent uriaș de 50,8% (16,9% pe lună) din valoarea sa în doar trei luni.
  • În general, gama iPhone 12 deține o valoare semnificativ mai mare decât gama Samsung S21.

De ce telefoanele Samsung își pierd valoarea mai repede decât iPhone?

Motivele pentru această diferență de valoare sunt probabil multe, spun analiştii. Totuși, un sondaj SellCell privind loialitatea față de marcă ar putea conține unele răspunsuri, având în vedere că 92% dintre posesorii de iPhone rămân devotați mărcii Apple.

„În acest sens, putem spune cu o oarecare încredere că motivul pentru care seria iPhone 12 și-a păstrat valoarea mai bine decât seria Samsung Galaxy S21, este că cererea este încă acolo chiar și după acea vânzare inițială”.

Posesorii de Apple care doresc să își actualizeze dispozitivul vor rămâne, în majoritate, fideli mărcii Apple. În acest sens, cererea este mare pentru telefoanele iPhone 12 second-hand, ceea ce înseamnă că acestea își păstrează valoarea, deoarece consumatorii sunt bucuroși să plătească chiar și pentru un iPhone 12 recondiționat sau second-hand.

Pe de altă parte, nu numai că posesorii de Samsung dau dovadă de mai puțină loialitate față de marcă, dar 26% dintre ei sunt fericiți să ia în considerare posibilitatea de a trece la un dispozitiv Apple.

Acest lucru are două efecte. Scade cererea pentru telefoanele Samsung, ceea ce duce la scăderea valorii, în timp ce, în același timp, crește și mai mult cererea Apple, încetinind ritmul de depreciere a iPhone 12.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...