Cât mai costă să îți repari mașina, în funcție de vechime. Prețurile au crescut semnificativ în ultima perioadă. Studiu pe 500.000 de cazuri

Costurile reparațiilor de autombile sunt în creștere accentuată, fie că vorbim despre reparații acoperite de asigurările RCA sau CASCO fie că vorbim de reparații "pe persoană fizică". O arată un studiu al Biroului Asigurătorilor de Automobile din România, care ia în considerație circa 520.000 de calculații unice pentru reparații. Analiza oferă și date defalcate în funcție de vechimea mașinii și constată că sunt diferențe semnificative între categorii.
Economica.net - lun, 18 mai 2020, 18:30
Cât  mai costă să îți repari mașina, în funcție de vechime. Prețurile au crescut semnificativ în ultima perioadă. Studiu pe 500.000 de cazuri

Astfel, cele mai scumpe reprații sunt cele efectuate pe automobilele între 3 și 5 ani, acolo unde costul mediu pe reprație a fost de 9.532 de lei, la finalul lunii martie a acestui an, în creștere semnificativă față de începutul perioadei luată în calcul de studiu, adică iunie 2017, când costul mediu era de doar 6.530 de lei.

Conform datelor BAAR, cele mai ieftine reparații sunt cele efectuate pe mașinile noi sau aproape noi (0-2 ani) și cele pentru mașinile vechi, de peste 10 ani, acolo unde costul mediu este aproape similar și se învârte în jurul valorii de 7.800 de lei. Și în aceste cazuri, majorările față de 2017 sunt semnificative, în urmă cu trei ani costul mediu fiind sub 5.800 de lei. Cea mai mare creștere de preț este de remarcat la automobilele între 6 și 9 ani, unde costul mediu a urcat de la 5.800 de lei la aproape 9.200 de lei, conform datelor BAAR. În concluzie, costul mediu trimestrial a urcat de la 5.910 lei la 8.256 de lei, în perioada de trei  dintre primele trei luni ale lui 2017 și primele trei luni ale acestui an.

” Conform analizei, costurile medii de reparații au crescut de la an la an in intervalul analizat, cu procente cuprinse intre 7% si 12,7%. Aceeasi tendintă poate fi observată și din comparația costului mediu aferent fiecărui trimestru I al anilor analizați.”, notează specialiștii Biroului.

Analiza costurilor cu piesele de schimb relevă faptul că pe întreg intervalul luat in calcul (2017-2020) ponderea medie a acestora a reprezentat circa 67% din total calculații, în timp ce ponderea manoperei este de aproximativ 19% iar cea a materialelor de vopsitorie de circa 15%, ponderi cu variații foarte mici de la o perioadă la alta.

„Tariful mediu pe ora de manoperă manifestă un trend puternic crescător , de la 91 lei în anul 2017 până la 151 lei în 2020 (trim. 1), în creștere cu 66%.”, mai notează BAAR. 

Cele peste 520.000 calculații pe care s-a fundamentat analiza BAAR au fost efectuate atât de către societăți de asigurare, cât și unități de reparații auto.

Calculațiile efectuate de către societățile de asigurare au fost utilizate pentru estimarea prejudiciilor acoperite prin asigurarea RCA. In ce priveste calculațiile efectuate de unitățile de reparații auto, acestea au fost fi atât de tipul „deviz ofertă”, „deviz estimativ” sau „deviz de reparație” întocmite de service-uri pentru ofertarea, estimarea sau evaluarea costurilor de reparație.

Te-ar mai putea interesa și
Campania de vaccinare anti-COVID: 71.922 de persoane imunizate în ultimele 24 de ore
Campania de vaccinare anti-COVID: 71.922 de persoane imunizate în ultimele 24 de ore
Comitetul naţional pentru imunizarea anti-COVID informează că, în ultimele 24 de ore, au fost administrate 71.922 de doze de vaccin, dintre care 54.818 - Pfizer, 8.481 - AstraZeneca şi 8.623 -......
BCE va încetini achiziţiile de obligaţiuni, pe fondul redresării campaniei de vaccinare
BCE va încetini achiziţiile de obligaţiuni, pe fondul redresării campaniei de vaccinare
Banca Centrală Europeană va încetini până în iulie ritmul achiziţionării de obligaţiuni şi va indica la finalul ...
Cîţu: Nu există un grup de lucru la MS care să verifice metodologia de raportare a deceselor COVID
Cîţu: Nu există un grup de lucru la MS care să verifice metodologia de raportare a deceselor COVID
Premierul Florin Cîţu a declarat că nu există un grup de lucru la nivelul Ministerului Sănătăţii privind raportarea ...
Trafic intens la intrarea în Bucureşti de pe A1 şi A2
Trafic intens la intrarea în Bucureşti de pe A1 şi A2
 Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, duminică după-amiaza, se circulă în condiţii de aglomeraţie, ...