Cât ne costă noul an școlar? O familie cu doi copii trebuie să economisească câte 375 de lei lunar, 13 luni, pentru a-și trimite copii la școală în 2023 – studiu Revolut

Potrivit unui studiu Revolut realizat în România anul trecut, pe baza datelor agregate și anonimizate, rezultă că o familie a cheltuit pentru începerea anului universitar, aproximativ 1.850 de lei (fără costurile de întreținere - chirie și utilități), doar în luna septembrie 2022, în timp ce pentru un copil înscris la școala primară sau gimnazială, costurile au fost de aproape 1.600 lei (inclusiv afterschool sau alte servicii educaționale contra cost). Potrivit unei simulări bazate pe date interne, luând în calcul inflația din luna iulie, Revolut trage concluzia că o familie medie din România (doi părinți angajați și doi copii, un adolescent la liceu și un student) ar trebui să economisească cel puțin 375 lei/lună timp de 13 luni pentru a acoperi costurile asociate începutului de an școlar și universitar 2023.
Gabriela Ţinteanu - lun, 28 aug. 2023, 21:49
Cât ne costă noul an școlar? O familie cu doi copii trebuie să economisească câte 375 de lei lunar, 13 luni, pentru a-și trimite copii la școală în 2023 - studiu Revolut

Revolut a realizat un studiu în rândul a 13.000 de respondenți din 13 țări, din care și 1.000 de români, despre costurile legate de educație și modalitățile de finanțare a studiilor. Conform studiului despre pregătirile pentru începerea anului școlar/universitar, 6 din 10 români sunt de părere că cheltuielile cu educația sunt mari în țara noastră. 43% spun că taxele de școlarizare sunt prea mari, 16% consideră că educația în școlile private este mai scumpă pentru că este și de o calitate superioară celei din școlile publice, iar 17% apreciază că taxele de școlarizare nu sunt mari în mediul public deoarece oferta este una adecvată. Doar 11% leagă nivelul taxelor de școlarizare de calitatea educației.

În principal, generațiile vizate direct de actul educațional – studenții (18-34 de ani) și părinții (45-54 de ani) – au o percepție negativă față de costurile educației, cu procente care variază între 66% și 64%, superioare mediei naționale de 59%. Generațiile mature sunt de părere că o educație bună trebuie să fie mai scumpă (20% dintre respondenții de peste 55 de ani).

Costul educației este influențat nu doar de calitatea acestuia, ci și de costul traiului. Potrivit unui studiu Revolut realizat în România anul trecut, pe baza datelor agregate și anonimizate, rezultă că o familie a cheltuit pentru începerea anului universitar, aproximativ 1.850 de lei (fără costurile de întreținere – chirie și utilități), doar în luna septembrie 2022, în timp ce pentru un copil înscris la școala primară sau gimnazială, costurile au fost de aproape 1.600 lei (inclusiv afterschool sau alte servicii educaționale contra cost). Acest buget a luat în calcul costurile pentru achiziționarea de cărți, manuale și alte suporturi de învățare tipărite, de produse de papetărie și birotică, de îmbrăcăminte, precum și achiziția de bunuri digitale (aplicații/ programe de calculator) și pentru mentenanța și recondiționarea echipamentelor IT, taxele și plățile către instituțiile de educație superioară sau servicii de educație primară și gimnazială (afterschool, școli private).

Pentru a anticipa acest moment important al anului, consumatorii se pot pregăti din timp, punând deoparte un buget pentru începerea anului școlar, mai ales că peste vară fondurile sunt direcționate cu precădere spre concedii. Banca digitală Revolut le oferă clienților posibilitatea de a pune bani deoparte în Seifuri care se pot realiza în peste 30 de monede fiduciare. În perioada mai-octombrie 2022, românii au deschis peste 103.000 de Seifuri (pușculițe digitale) care aveau un obiectiv precis. Din datele interne ale Revolut se vede că proiectele legate de educație sunt al cincilea motiv pentru care românii au economisit peste varā, anul trecut, și în primele luni de toamnă. Chiar dacă pe primele poziții se află economiile pentru diverse obiective sau banii albi pentru zile negre, vacanțele, cadourile sau bugetele de renovare a locuințelor, educația este unul dintre motivele importante pentru care clienții băncii digitale economisesc.

Astfel, în perioada mai-octombrie 2022, într-un Seif deschis pentru a finanța proiectele educaționale, un client Revolut și-a propus să economisească, în medie, peste 5.900 de lei, bani destinați fie plății taxelor la facultate sau costurilor asociate, fie grădiniței, cursurilor și altor cheltuieli educaționale nespecificate. Clienții au preferat să economisească în moneda locală, leu, dar au fost deschise și seifuri în euro, lire sterline sau dolari americani. Un client al băncii digitale Revolut poate pune fonduri în pușculițele digitale în trei modalități – direcționând mărunțișul rezultat din plățile realizate cu cardul Revolut, alocând o sumă lunară fixă pentru economisire sau virând în integralitate toată suma de economisit în Seif. De asemenea, se pot deschide și Seifuri de grup, la care pot contribui mai mulți membri ai familiei, utilizatori ai Revolut. Sumele economisite pot fi retrase oricând, fără niciun cost.

Economii, împrumuturi, sponsorizări sau burse – de unde vin banii pentru studii?

Studiul comandat de Revolut mai arată că 64% dintre respondenții români cred că tinerii ar trebui să contribuie la finanțarea studiilor superioare. Economiile (26%), monitorizarea cheltuielilor (24%) și creditele pentru studii (13%) sunt primele trei modalități menționate pentru a acoperi costurile de școlarizare. Sponsorizările și bursele sunt de asemenea luate în calcul, dar într-o proporție mai mică (11%). Doar 10% dintre respondenți au declarat că nu ar fi de dorit ca un student să-și împartă timpul între școală și job, în timp ce 8% au respins categoric ideea îmbinării celor două. În privința genurilor, femeile se bazează mai mult decât bărbații pe finanțarea din exterior (13% optează pentru burse și sponsorizări), în timp ce 29% dintre respondenții de gen masculin preferă să economisească din timp pentru facultatea copiilor.

Cercetarea a mai arătat că tinerele generații sunt deschise ideii de a contribui la finanțarea propriilor studii. GenZers, care sunt, de fapt, beneficiarii sistemului de învățământ superior, au răspuns că ar economisi bani din timp pentru a avea acces la universitatea sau facultatea dorite (36% ar economisi din timp și 22% de nevoie, dacă familia nu și-ar permite să îi susțină). Doar 5% dintre respondenții din segmentul de vârstă 18-24 ani au considerat că părinții trebuie să le asigure copiilor suportul financiar pentru a face studii superioare. În același timp, milenialii sunt mai preocupați de capacitatea studenților de a echilibra munca și studiile (14%).

Dacă ne uităm la generațiile mature, acestea sunt mai predispuse să acceseze un credit de studii (19% dintre respondenții de 55-64 ani) sau să considere că este datoria părinților să asigure banii necesari pentru studiile copiilor  (11%, aceeași categorie de vârstă).

„Autonomia financiară nu se învață în școală, ci este o abilitate dobândită în familie. Copiii învață de la părinți despre importanța banilor atât pentru a-și cumpăra cele necesare traiului zilnic, cât și pentru a-și atinge obiective importante în viață. Ca tineri adulți, copiii au șansa de a explora diferite modalități de rezolvare a provocărilor financiare, de la banalele cumpărături la abonamentele pentru utilități sau la obiective cu miză mai mare, cum ar fi obținerea unei noi calificări, a unei certificări noi, primul loc de muncă, o afacere proprie. Ca o confirmare a poziției de top deținute în România, Revolut își propune să continue să sprijine acest demers, simplificând tot ce ține de finanțe și aducând serviciile financiare la îndemâna tuturor. Ajutăm părinții să ofere această educație copiilor lor, prin oferta Revolut ”, a declarat Gabriela Simion, General Manager Revolut Bank, România și Italia.

Un reprezentant al Generației Z ar trebui să economisească timp de 1 an pentru a-și acoperi costurile pentru începerea anului universitar

Totuși, realitatea arată că economisirea nu este la îndemâna oricui. Un român din cinci declară că nu economisește deloc, în timp ce majoritatea respondenților (27%) spun că economisesc mai puțin de 250 lei/lună. Doar 13% dintre respondenții români reușesc să economisească între 500-1.000 lei, în timp ce 10% depășesc 1.000 lei.

22% dintre respondenții de gen feminin declară că nu reușesc să facă economii, față de 18% pentru bărbați. De asemenea, există diferențe între genuri în privința sumelor puse deoparte. Sumele economisite de cele mai multe femei (60%) variază între 250 – 1.000 lei, în timp ce un bărbat din trei reușește să pună deoparte cel puțin 500 lei/lună.

Românii din Generația Z declară că fac economii de mai puțin de 250 lei/lună (37%) sau de cel mult 250-500 lei (33%). În același timp, studenții pot fi ajutați și de bunici, care reușesc să economisească chiar și între 500-1.000 de lei (17% dintre respondenții de peste 65 de ani).

Luând ca punct de referință cheltuielile realizate de o familie în 2022 pentru începerea anului universitar, așa cum rezultă din datele interne Revolut, un student român ar trebui să economisească timp de cel puțin timp de 12 luni pentru a strânge fondurile necesare pentru revenirea la cursuri în toamna lui 2023. Dacă luăm în calcul datele interne ale Revolut pentru începerea anului școlar 2022, rezultatele studiului Dynaya și rata inflației la nivelul lunii iulie 2023 vs. august 2022, o familie de români cu doi copii (un adolescent, elev la liceu, și un student) ar trebui să economisească 375 lei/lună, în medie, timp de aproape 13 luni pentru a acoperi costurile cu începerea anului școlar în toamna anului 2023.

Revolut pune la dispoziția clienților peste 70 de produse financiare și de lifestyle care le simplifică acestora viața: de la carduri fizice și virtuale pentru plăți online și în magazine, plăți contactless, transferuri naționale și internaționale de bani, conturi comune, schimb valutar la cursuri avantajoase, până la instrumente de economisire, credite de nevoi personale sau investiții în acțiuni, metale prețioase sau criptomonede. Cu Revolut, clienții își rezolvă nu doar problemele legate de bani, dar  își pot planifica mai bine viitoarele cheltuieli importante legate de vacanțe, cu Sejururi și Activități, pot economisi în timp ce cheltuiesc cu ajutorul cashbackului oferit de Magazine și Recompense sau își pot învăța copiii să se folosească responsabil de bani, cu Revolut

 

Te-ar mai putea interesa și
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia odată pentru totdeauna criza apărută la începutul......
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...