Cât plătesc clienţii casnici în factura de electricitate din cauza achiziţiilor de pe piaţa spot. Situaţia pentru fiecare furnizor

Odată cu creşterea preţurilor la energia electrică de pe piaţa spot, opinia publică a devenit mai sensibilă la impactul pe care îl au acestea asupra facturilor. În premieră, Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei, face publice date privind impactul preţurilor din Piaţa pentru Ziua Următoare în factura consumatorilor casnici alimentaţi în regim reglementat, ai celor patru furnizori mari.
Mihai Nicuţ - lun, 11 feb. 2019, 20:02
Cât plătesc clienţii casnici în factura de electricitate din cauza achiziţiilor de pe piaţa spot. Situaţia pentru fiecare furnizor

Fiecare dintre cei patru mari furinzori de ultimă instaţă (FUI), acţionează în Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), pentru a cumpăra (în general) o parte din energia electrică pentru consumatorii lor, energie care nu era achziţionatîă prin contracte anterioare.

Dacă ponderea tranzacţiilor de pe PZU în consumul naţional este cunoscută, nu se ştia cât cumpără fiecare FUI din PZU şi, mai ales, la ce preţuri, şi cum influenţează aceste achiziţii factura consumazorului final.

Ultimul raport al ANRE pentru piaţa reglementată (trimestrul III al anului 2018), oferă aceste date. Pe baza lor putea vedea care furnizor a cumpărat cel mai mult din PZU, care a fost abil, sau dimpotrivă, mai puţin abil şi a plătit preţuri mici sau mari şi care este influenţa finală în factură.
ANRE a calculat impactul achiziţiilor din PZU „analizând diferenţele între preţurile medii ale achiziţiei de energie electrică cu tranzacţiile pe PZU şi preţurile medii ale achiziţiei de energie electrică determinate fără a lua în calcul tranzacţiile pe PZU”. Iată rezultatele pentru fiecare FUI:

CEZ (FUI în zona de reţea Oltenia) a avut o achiziţie netă din PZU echivalentă cu 21,48% din consumul facturat reglementat al tuturor clienţilor săi (casnici şi non-casnici în trimestrul III al anului trecut). Impactul preţului mediu de achiziţie din PZU în factura clienţilor a fost de 12,91 lei/MWh.

E.On (FUI în zona de reţea Moldova) a avut o achiziţie netă din PZU echivalentă cu 14,45% din consumul facturat reglementat al tuturor clienţilor săi (casnici şi non-casnici în trimestrul III al anului trecut). Impactul preţului mediu de achiziţie din PZU în factura clienţilor a fost de 10,31 lei/MWh.

Electrica Furnizare (FUI în zonele de reţea Muntenia Nord, Transilvania Sud şi Nord) a avut o achiziţie netă din PZU echivalentă cu 20,96% din consumul facturat reglementat al tuturor clienţilor săi (casnici şi non-casnici în trimestrul III al anului trecut). Impactul preţului mediu de achiziţie din PZU în factura clienţilor a fost de 11,31 lei/MWh.

Enel Energie (FUI în zonele de reţea Banat şi Dobrogea) a avut o achiziţie netă din PZU echivalentă cu 31,81% din consumul facturat reglementat al tuturor clienţilor săi (casnici şi non-casnici în trimestrul III al anului trecut). Impactul preţului mediu de achiziţie din PZU în factura clienţilor a fost de 4,91 lei/MWh.

Enel Energie Muntenia (FUI în zona Muntenia Sud) a avut o achiziţie netă din PZU echivalentă cu 24,70% din consumul facturat reglementat al tuturor clienţilor săi (casnici şi non-casnici în trimestrul III al anului trecut). Impactul preţului mediu de achiziţie din PZU în factura clienţilor a fost de 1,06 lei/MWh.

Citeşte şi:

Populaţia va primi energie electrică, la tarife reglementate, inclusiv de la prosumatori

Concluzii

CEZ este furnizorul care a plătit cel mai mult pentru energia cumpărată din PZU pentru clienţii săi, în raport cu preţul energiei cumpărate din celelalte pieţe.

Enel este furnizorul care „a stat” cel mai mult în PZU, dar, deşi a cumpărat cel mai mult, a reuşit să obţină, în final, cele mai bune preţuri pentru achiziţia din această piaţă dintre toţi furnizorii. Raportul ANRE prezinză achiziţia defalcat pe tip de clienţi (casnici/noncasnici), iar ambii furnizori controlaţi de Enel au reuşit să obţină, din achiziţia de energie pentru consumul non-casnicilor, un preţ mai bun decât cel de pe celelalte pieţe de unde a cumpărat energia (impactul este de minus 0,92 lei/MWh).

E.On apare în statistică cu un impact foarte mare al achiziţiei din PZU pentru clienţii non-casnici: 38,94 lei/MWh diferenţă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nicuşor Dan propune refinanţarea datoriei provenite dintr-o emisiune de obligaţiuni de 555 de milioane de lei
Nicuşor Dan propune refinanţarea datoriei provenite dintr-o emisiune de obligaţiuni de 555 de milioane de lei
Primarul general, Nicuşor Dan, propune Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) să adopte, în şedinţa din ...
BMW a început producția electricului i4. În România a fost comandată deja prima flotă
BMW a început producția electricului i4. În România a fost comandată deja prima flotă
Primul BMW i4 produs în serie a ieşit vineri de pe linia de producţie a uzinei BMW Group din München. În România se ...
Poliţia Română: 108.068 de verificări pentru respectarea măsurilor sanitare. Au fost date amenzi de 540.200 de lei
Poliţia Română: 108.068 de verificări pentru respectarea măsurilor sanitare. Au fost date amenzi de 540.200 de lei
Poliţişti şi reprezentanţi ai altor autorităţi au efectuat, în ultimele 24 de ore, 108.068 de verificări cu privire ...