1EUR = 4.8359 RON

Extern

UPDATE:Cât s-a pierdut din valoarea companiilor de la Bursa din Bucureşti? Care sunt marii perdanţi

Companiile tranzacţionate la bursele din toată lumea au pierdut circa 4.000 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.  Porţia celor listate la Bursa din Bucureşti (BVB) fiind de peste 5,1 miliarde de dolari, conform datelor BVB. Totuşi, valoarea de piaţă (capitalizarea) companiilor de la  BVB este încă în creştere în lei, dar  în scădere în dolari sau în euro.

31 mai, 2012 | Adrian N. Ionescu | ECONOMICA.net

Valoarea de piaţă sau capitalizarea totală a companiilor tranzacţionate pe piaţa principală (reglementată) a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a coborât sub 75 de miliarde de lei (sub 21 de miliarde de dolari), dacă se iau în considerare scăderea de 1% a indicelui oficial al bursei.

Scăderea de astăzi amplifică, până la peste 11,5 miliarde de lei (5,1 miliarde de dolari), pierderile de valoare ale companiilor de la BVB.

Investitorii care ar fi investit, la sfârşitul anului trecut, într-un  portofoliu care să cuprindă cele mai importante 25 de acţiuni de la BVB, ar fi încă în câştig cu peste 3%.

Toate companiile de la BVB valorează cu 4,7 milarde de lei mai mult decât în 31 decembrie, dar mai puţin cu peste 140 de milioane de dolari şi cu  peste 550 de milioane de euro, faţă de sfârşitul anului trecut.

Mari pierderi au suferit companiile care au avut, pe parcursul acestei luni, datele ex dividend, în care achiziţia de acţiuni nu mai dădea dreptul la dividende. În zilele ex dividend şi în cele următoare, preţul acţiunilor scade de obicei, cjhiar şi în condiţii de piaţă normale,  cu valoarea dividendului.

Totuşi, scăderile din cauza datei ex dividend nu justifică pierderi ca acelea ale SIF Transilvania, de 40,1%, ale SIF Oltenia, de 26,0%, sau ale însăși Bursei de Valori Bucuresti, de 25,5%. Dividendele reprezenatau circa 20%, 10% , respectiv nici 7% din preţul acţiunilor celor trei.

Datele ex-dividend nu explică nici pierderile de peste 20% ale acţiunilor ALRO (-23,2%), Condmag ( -21,5%), Transgaz (-21,3%), Banca Transilvania (-20,9%), sau SIF Banat Crişana (-20,6%).

Dintre cele mai tranzacţionate acţiuni de la BVB, pieerderi de peste 10% mai înregistrează Transelectrica  (-18,5%), Electromagnetica Bucureşti (-18,5%), Erste Group Bank AG (-14,2%), Fondul Proprietatea  (-12,8%), Oltchim Rm. Vâlcea (-12,5%), OMV Petrom  (-11,8%) şi BRD (-11,0%).

Pentru a compara pierderile cu diminuarea cauzatpă de scăderea dividendelor este suficient să se compare proporţiile de mai sus cu randamantele  prezentate de ECONOMICA.NET, în Calendarul celor mai fierbinţi zile la Bursă.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO