Cât şi cum va schimba pandemia piaţa birourilor? Se transformă clădirile office în zone rezidenţiale sau vor aduna toate componentele la un loc?

01 09. 2020
birouri_96840500

„Co-living e un concept mai complex de a locui împărțind anumite funcțiuni. E mai ușor ca imobilele de birouri să fie transformate în proiecte mixte, care adună împreună mai multe funcțiuni: locuințe, birouri, administrative, școli, comerț – toate „sub același acoperiș”, sau în aceiași incinta. Trendul de reconversie a unor clădiri existente cu funcțiune principala office spre alte utilizări este nișata la acest moment și nu am observat foarte multe anunțuri sau intenții clare din partea proprietarilor”, spun consultanții CBRE.

Ce e cert e că există discuții pentru optimizarea dezvoltării cu referire la cererea existența și viitoare în piață.

Citeşte şi: Subvenţii de 4,57 miliarde de lei pentru Sănătate în primele 7 luni ale anului

„În ceea ce privește dezvoltările la stadiul de proiect / achiziție teren, există mai multe discuții pentru optimizarea dezvoltării cu referire la cererea existența și viitoare în piață. Chiar dacă există un grad ridicat de incertitudine cu privire la piețele economice și imobiliare la nivel global și național, fiecare proiect poate fi analizat din perspectiva micro și macro. Pot există atribute de natură micro care să prevaleze – în special poziționarea, forma terenului, disponiblitatea financiară spre dezvoltare, prezența sau, mai bine spus, absența competiției în zona cuprinzătoare (catchment area) a viitorului proiect”, explică oficialii CBRE.

De altfel, un studiu recent realizat de PwC arată că patru din cinci directori generali, la nivel global, se aşteaptă ca munca de la distanţă în companiile lor să continue pe termen lung, după ce au constatat că temerile privind scăderea productivităţii în perioada de lockdown s-au dovedit false.

Cum va schimba pandemia piața birourilor?

Deși vor exista schimbări, care deja au apărut, oricum, în prezent, doar 35%-40% dintre angajații companiilor chiriașe în clădirile de birouri lucrează din sediile acestora, modificările nu vor fi foarte radicale, ci mai degrabă o adaptare la pandemie.

„Pandemia nu va schimba modul nostru tradițional de a locui (o familie per apartament sau casă). Birourile nu se vor schimba ca program de arhitectură, ci la nivel de amenajare interioară și de igienizare. Un model hibrid ar demonta tradiția locuirii și structura unui birou pentru a le remonta diferit. Iar acest fapt este de neimaginat pentru foarte mulți oameni și, cum proiectele sunt produse de masă, nu de nișă, nu credem că un model cu adevărat hibrid își va găși ușor un investitor. Poate un investitor hibrid la rândul lui cum ar fi o platforma blockchain de investiții”, susțin reprezentanții consultantului imobiliar CBRE.

Citeşte şi: Cazarma din staţiunea montană Rânca va fi refăcută cu 74 milioane de lei

De altfel, nici cerința proiectelor mixte nu a fost conturată în pandemie, ci există de zeci de ani. Dar, e evident că proiectele aflate pe planșeta arhitecților acum sunt reanalizate din punct de vedere al rezistenței la scenarii disruptive.

„Toate proiectele aflate pe planșeta arhitecților acum sunt reanalizate din punct de vedere al rezilienței la scenarii disruptive. În istoria arhitecturii, evenimentele de tip pandemie au avut un efect transformațional: toată arhitectură modernistă provine din nevoia mai mare de lumina naturală, culoarea alb pe pereți că simbol al curățeniei / igienizării, placarile ceramice cu gresie și faianță din motive de igienă post-pandemică au fost create. Dacă ținta proiectelor este eficiența financiară și un randament rapid, atunci strategia nu se va schimba. Păstrăm modelul cu care toți sunt obișnuiți”, declară consultanții CBRE.

Costuri între 250 și 400 euro/mp

Dacă ținta dezvoltatorului este să inoveze în valori de sustenabilitate și well-being, atunci da, proiectele vor fi schimbate. Circulații mai largi, spații comune aerisite și ample, scări late și culoare deschise, zone plantate, parcuri interioare, lumina naturală, aer proaspăt, energie din resurse verzi, tehnologie, senzori, materiale nepoluante cu linie de producție eco-friendly, etaje accesibile la pas etc. Un loc în care chiar îți face bine să vii să muncești.

Care ar fi costurile unei transformări a spațiilor office în spații rezidențiale? Între 250 și 400 de euro/mp.

„Costurile asociate cu optimizarea la nivel de proiect diferă de la proiect la proiect; schimbarea functionalitatilor unei clădiri înspre residential sau clinică privată / spital / cămin student / cămin bătrâni poate varia foarte mult. Pentru transformarea unei clădiri de în spații rezidențiale, costurile ar putea oscila între 250-400 euro/mp”, conchid oficialii CBRE.

În Bucureşti, în clădirile moderne de birouri lucrează circa 300.000 de angajaţi, iar cei mai mulţi dintre ei lucrează în zona staţiei de metrou Aurel Vlaicu – cea mai aglomerată staţie de metrou din Bucureşti, cu peste 8 milioane de călători anual. Acum, aceeași stație are doar 40% din traficul de anul trecut sau de la începutul acestui an. Iar asta înseamnă începutul schimbărilor de pe piață.