Cât și cum vor încasa pensie milioanele de români cotizanți la fondurile private. Totul depinde de suma acumulată: Plata integrală nu dispare, plăți eșalonate cu drept la moștenire sau anuități cu sume mai mari

La aproape 14 ani de la lansarea sistemului, românii sunt în sfârșit foarte aproape să afle cum se va face plata pensiilor private, atunci când grosul cotizanților vor ajunge la pensie, adică undeva după anul 2035. După cum a spus recent și ministrul muncii, Marius Budăi, la nivel oficial se lucrează la un proiect de lege care va reglementa plata pensiilor. Pornind de la declarațiile lansate recent în spațiul public pe această temă, Economica a aflat care este varianta cu cele mai mari șanse de a ajunge literă de lege, un proiect mult mai complex și mai acoperitor decât singura încercare de reglementare de până acum, adică legea lansată în dezbatere în timpul Guvernului Cioloș, care propunea exclusiv plata de anuități, pe modelul sistemului de stat.
Şerban Buşcu - joi, 20 ian. 2022, 21:58
Cât și cum vor încasa pensie milioanele de români cotizanți la fondurile private. Totul depinde de suma acumulată: Plata integrală nu dispare, plăți eșalonate cu drept la moștenire sau anuități cu sume mai mari

Românii își vor putea alege modalitatea în care li se va plăti  pensia privată obligatorie (pilon II)- adică sumă integrală, plată eșalonată sau anuități- principalul criteriu fiind suma acumulată în cont la finalul perioadei de cotizare. Aceasta este varianta de proiect normativ cu cele mai mari șanse de a ajunge literă de lege, conform datelor consultate de Economica. Singurul proiect de lege lansat până acum în dezbatere publică, în timpul Guvernului Cioloș, în 2016, propunea plata exclusiv sub formă de anuități (plăți lunare până la deces), însă această variantă nu mai este de actualitate, deși, de principiu ea este „preferata” administratorilor fondurilor de pensii. Într-o declarație pentru Wall-Street.ro, Andreea Pipernea, CEO al NN, administratorul celui mai mare fond local, spune că într-un sistem de pensii singura formă de plată ar trebui să fie anuitățile, însă nuanțează în legătură cu discuțiile actuale. 

” Primul este sistemul de anuități prin care administratorul de pensii își asumă un așa-zis ‘risc de longevitate’, inclusiv dacă un contribuabil trăiește mult mai mult decât media estimată, și îi va plăti pensia privată pe tot parcursul vieții, chiar dacă suma totală plătită va ajunge să depășească suma acumulată de contribuabil de-a lungul anilor…A doua posibilitate este reprezentată de un sistem bazat pe plăți la termen, prin care oamenii pot alege pe ce perioadă de timp le poate fi eșalonată suma pe care au acumulat-o în fondul de pensii. Dacă trăiești mai mult decât perioada de timp stabilită, plățile se opresc, dacă însă trăiești mai puțin, restul sumei rămasă de încasat va fi distribuită moștenitorilor”, a spus Pipernea.

 

Totul va depinde de suma acumulată în cont. Plata integrală  nu va dispărea. Dacă nu vrei anuități, vei primi doar suma acumulată în cont , însă nu se pierde dreptul la moștenire și ai ocazia să primești lunar o sumă care să se simtă

Potrivit datelor Economica, sistemul bazat pe plăți la termen la care face referire CEO-ul se bazează pe suma acumulată în cont la finalul perioadei de cotizare și ia în calcul două dintre particularitățile sistemului din România, adică faptul că nu a trecut încă nici de un prim ciclu de viață (majoritatea cotizanților inițiali să își încaseze pensiile) și că există o categorie largă de cotizanți care au în conturi sume foarte mici. Datele oficiale arată că, în prezent, la aproape 14 ani de la lansarea sistemului (deci aproximativ la jumătatea perioadei până când vor începe plățile masive), suma medie acumulată este undeva la 10.000 de lei, sau 2000 de euro. Trebuie precizat însă că, potrivit statisticilor, circa 10% dintre cei care cotizează au sume chiar sub 500 de euro, ceea ce arată că după încă 13 ani de cotizat, chiar și cu randamente substanțiale, nu vor ajunge la un nivel care să le permită să încaseze lunar, până la moarte, o pensie care să conteze cât de cât. Mai mult, un număr important de conturi nu mai sunt alimentate, au avut perioade lungi în care nu au fost alimentate sau sunt alimentate oscilant, în funcție de ce loc de muncă reușește să își găsească cotizantul.

Pentru această categorie cu sume foarte mici se va menține în lege și varianta cu plata integrală a pensiei, fără limitări. De altfel, în prezent singurele două variante posibile pentru a încasa pensia sunt plata integrală sau plata eșalonată pe 5 ani, iar circa 80% dintre cei care au beneficiat deja de banii din cont ( peste 59.000 de oameni, 16.000 doar în ultimul an) au ales plata într-o singură tranșă. Trebuie menționat, totuși, că plățile de până acum s-au făcut aproape integral fie către moștenitori ai unor persoane decedate fie către persoane care au ieșit  la pensie pe caz de boală, în ambele situații nefiind vorba de stagii complete de cotizare. Suma medie încasată de ei, arată datele Asociației pentru Pensii Administrate Privat (APAPR) a fost de 10.250 de lei.

Aceștia vor putea opta pentru plata integrală sau pentru plata eșalonată pe cinci ani, cum prevede și acum legislația. Și pentru ei rămâne validă opțiunea anuităților, însă este greu de crezut că cineva va opta să încaseze câteva zeci de lei pe lună, până la moarte.  De altfel, ministrul muncii declara recent că varianta plății integrale nu ar trebui să lipsească din lege.

Se ia în considerare stabilirea unui plafon  al contului mediu estimat pentru perioada când plățile vor ajunge la vârf. Cotizanții care vor fi la momentul când ies la pensie sub acest plafon vor avea de ales între plata integrală, plata eșalonată pe o anumită perioadă de timp și plata de anuități. Perioada pe care își pot eșalona plățile va depinde și ea  de nivelul sumei acumulate, filosofia din spatele acestui sistem fiind ca sumele lunare ce urmează să fie încasate să se simtă în bugetul cotizantului, fără să destabilize în vreun fel sistemul.

De exemplu, dacă plafonul va fi stabilit undeva la 5.000 de euro , cei care au atins acest nivel fără să îl depășească vor putea fie să încaseze integral, fie eșalonat, pe 5-10 ani, ceea ce ar însemna până la 500-1000  de euro pe an sau  până la 80-90 de euro pe lună, o sumă care s-ar simți.

Dacă în perioada plăților beneficiarul moare, rudele acestuia  au dreptul să încaseze banii rămași în cont, în cazul opțiunii de plată eșalonată. Avantajul în cazul în care vor alege anuitățile este că vor încasa o sumă ceva mai mare.

Pentru cei care depășesc plafonul mediu se iau în calcul mai multe variante, una dintre ele incluzând și plata integrală. Totuși, dacă legea va include și această variantă, ea va veni cu unele condiții limitative, cum ar fi retragerea doar a unui anumit procent din suma acumulată la început, și plata ulterioară eșalonată, a sumei rămase. Sistemul va fi gândit în așa fel încât varianta anuităților să fie cea mai avantajoasă pentru cei cu sume peste medie, în condițiile în care va veni cu plăți lunare considerabil mai mari.

 

Te-ar mai putea interesa și
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul armean Nikol Paşinian a avertizat că Armenia s-ar putea confrunta cu un război cu Azerbaidjanul dacă nu va ajunge la un compromis cu Baku în ceea ce priveşte returnarea unor teritorii......
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Unilever a anunţat marţi că intenţionează să transforme operaţiunile ...
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective din România au cheltuit, anul trecut, în ...
Japonia a renunţat la politica dobânzilor negative
Japonia a renunţat la politica dobânzilor negative
Banca Japoniei (BoJ) a majorat marţi dobânda de referinţă, punând punct unei perioade de opt ani în care a practicat ...