Cât te costă candidatura pe listele partidului lui Dan Diaconescu

Gândul a reuşit să negocieze, prin intermediul personajului fictiv Călin Pompiliu Popescu, candidatura pe listele PPDD într-un colegiu din Bucureşt, Popescu fiind sunat personal de Dan Diaconescu şi ajungând să negocieze cu şeful filialei din Capitală şi aflând că "taxa" este de 50.000 de euro.
Economica.net - mie, 31 oct. 2012, 20:15
Cât te costă candidatura pe listele partidului lui Dan Diaconescu

Astfel, în numai 24 de ore, personajul Călin Pompiliu Popescu a ajuns la un pas de a candida pe listele PPDD.

Luni, 29 octombrie, la ora 15:00, a fost creat profilul potenţialului candidat al PPDD. Numele său era Călin Pompiliu Popescu. Viitorului candidat i-a fost construită şi o pagină de prezentare în care spune că are 42 de ani; este căsătorit şi are un holding de companii, că a plecat din România în 1990 şi a trecut prin Germania şi SUA. În mod evident, Călin Pompiliu Popescu cu acest profil nu există. El există doar virtual pe pagina de Internet, precizează Gândul.

Trei ore mai târziu, gandul.info a relatat despre contractul de exclusivitate pe care candidaţii PPDD sunt obligaţi să-l semneze, aflând totodată de la reprezentanţii PPDD că listele de candidaţi sunt deja finalizate.

Cu toate acestea, la ora 19.00, personajul Pompiliu Popescu încearcă totuşi să-l contactacteze pe Dan Diaconescu, trimiţându-i un mail la o adresă afişată pe site-ul PPDD.

Mailul are următorul conţinut: „Numele meu este Călin Pompiliu Popescu. Am 42 de ani şi sunt om de afaceri. Apelez la dvs. pentru că v-am urmărit activitatea din ultimii ani şi cred că am putea colabora. Am văzut că v-aţi compus echipa pentru alegerile parlamentare. Aş vrea şi eu să vă sprijin. Ştiu că este cam tardiv, dar mă gâdeam că poate mai aveţi un colegiu liber. Pot să vă garantez că accept să mă inscriu pentru dvs. în orice colegiu mă trimiteţi”.

Pompiliu Popescu a fost sunat la 23.52 de însuşi Dan Diaconescu, într-o pauză de publicitate a emisiunii OTV în care acesta prezenta o parte dintre candidaţii PPDD şi vorbea despre contractul care previne traseismul.

„Domnu’ Popescu? Îmi cer scuze, abia acum am putut să vă sunt. Ce faceţi, sunteţi din Bucureşti?”, îşi începe Dan Diaconescu dialogul cu virtualul candidat. Diaconescu întreabă dacă Pompiliu Popescu a mai făcut politică, despre afacerile sale şi se ajunge şi la o discuţie legată de candidatură.

„Şi aveţi forţă să participaţi? Ştiţi cum sunt alegerile astea în România? Cum să vă spun, ele nu prea au legătură cu platformele program şi cu… Au legătură cu alte lucruri. Din păcate, concurenţii noştri cheltuie enorm de mulţi bani”, spune Diaconescu.

Nu mai lungeşte dialogul şi îi spune posibilului aliat politic să vină la OTV: „Acum se fac candidaturile. Puteţi veni în seara asta la noi la OTV”. Discuţia s-a încheiat cu convenţia că Pompiliu Popescu ar putea ajunge la OTV chiar luni seară. Transmisiunea live a OTV s-a reluat, Dan Diaconescu lăudându-şi candidaţii la parlamentare.

Marţi, 30 octombrie, la ora 01:30, Pompiliu Popescu l-a sunat pe Dan Diaconescu şi i-a spus că este mult prea târziu şi este obosit după o zi lungă de încheiat afaceri.

„Păi, mă sunaţi mâine, când puteţi, şi ne vedem undeva. Nu ştiu când să vă zic să mă sunaţi că nu ştiu ce noapte am”, spune Diaconescu, precizând că rămâne să discute din nou în cursul zilei de marţi, 30 octombrie.

Marţi, la ora 13.00, preşedintele PPDD Bucureşti, Radu Orzață, anunţă, pentru gândul, că Dan Diaconescu va candida la Gorj în acelaşi colegiu cu premierul Victor Ponta. Pompiliu Popescu îl sună pe patronul OTV care însă nu răspunde. Îi trimite un mesaj în care îi cere o întâlnire pentru ora 16:00.

După 20 de minute, este sunat de Dan Diaconescu: „Vă salut! Diaconescu sunt. Vă dau numărul unui coleg cu care să vă întâlniţi”. Transmite numărul şefului PPDD Bucureşti, Radu Orzaţă. Spune că el este cel care va indica un colegiu din Bucureşti. Presupusul candidat insistă pentru o întâlnire cu şeful PPDD sau măcar să îi prezinte condiţiile de înscriere în cursă.

„Eu sunt acasă, încerc de câteva ore să mă culc şi nu pot. Mai ajung la birou la şapte seara şi atunci o să fie târziu pentru birocraţie. Oricum vă întâlniţi şi cu mine. Radu vă spune ce locuri sunt libere în Bucureşti. Vedeţi cu el unde vă place”, a fost replica lui Diaconescu.

Viitorul presupus candidat spune că ar vrea, desigur, un colegiu în Bucureşti, dar în schimb nu ştie cum se pune problema din punct de vedere financiar.

„Păi, există o taxă oficială de plătit la stat care este de 3.500 de lei. Restul depinde de dumneavoastră pentru că, totuşi, trebuie să vă faceţi campanie. Depinde de ce adversar aveţi. Ce fac ei trebuie să faceţi şi dumneavoastră. Restu’ vorbiţi cu Radu”, spune Diaconescu.

Marţi, la 14.30, pretendentul la un loc în lista PPDD îl sună pe Radu Orzaţă şi îi propune o întâlnire.

„Vă spun din start că orice discuţie care are un rezultat pozitiv se încheie şi cu plata unei chitanţe şi nu se poate amâna dincolo de ora 16:00. Eu sunt la OTV, veniţi aici”, a explicat şeful PPDD Bucureşti. potrivit gandul.info.

La ora ora 15:00, Călin Pompiliu Popescu revine cu un telefon la şeful PPDD Bucureşti, căruia îi spune că vrea să candideze, dar are nevoie de detalii. Radu Orzaţă îi spune că urmează să fie candidatul PPDD într-un colegiu din Bucureşti pentru funcţia de senator în Parlamentul României. Radu Orzaţă dezvăluie şi că există o „taxă” pe care candidatul o plăteşte partidului: 50.000 euro pentru un loc de senator. Spune că totul se face pe contract.

La câteva minute, Pompiliu Popescu primeste pe mail, de la PPDD Bucureşti, documentele necesare înscrierii în partid. Printre documentele obişnuite (declaraţii de avere/interese, declaraţia de acceptare a candidaturii, de necolaborare cu Securitatea) a primit şi convenţia-contract prin care viitorii parlamentari PPDD se obligă să plătească 2 milioane euro dacă trădează partidul.

O nouă discuţie între cei doi, în care aspirantul la un post de parlamentar anunţă că a colaborat cu Securitatea, iar reprezentantul PPDD îi spune că ar fi totuşi o problemă, pentru că partidul a aflat târziu, se încheie cu promisiunea lui Pompiliu Popescu că va consulta un avocat pe acest subiect.

Legea 334/2006 spune că un candidat la alegerile parlamentare poate utiliza in campania electorală 350 de salarii de salarii de bază minime brute pe ţară. Asta înseamnă că pentru alegerile parlamentare din acest an suma este de 245.000 lei adică 53.000 euro.

Conform aceleiaşi legi, banii daţi partidului de un candidat propus pentru alegeri sunt consideraţi donaţie. Aceeaşi lege spune că o persoană fizică poate dona partidului suma 200 de salarii minim brute, ceea ce înseamnă 140.000 lei adică 30.800 euro.

Prin urmare, Călin Pompiliu Popescu nu putea să doneze partidului suma de 50.000 euro pentru că aceasta ar fi depăşit cu 20.000 euro pragul legal admis.

Ascultă înregistrarea pe gandul.info

 

Te-ar mai putea interesa și
Apa caldă va fi oprită în tot municipiul Constanța în perioada 16 – 31 august
Apa caldă va fi oprită în tot municipiul Constanța în perioada 16 – 31 august
Furnizarea apei calde va fi întreruptă în perioada 16 - 31 august în municipiul Constanţa pentru lucrări la reţeaua de transport a agentului termic, informează, joi, Primăria Constanţa,......
26 de state au promis la Copenhaga că vor acorda ajutoare militare Ucrainei în valoare de peste 1,5 miliarde de euro
26 de state au promis la Copenhaga că vor acorda ajutoare militare Ucrainei în valoare de peste 1,5 miliarde de euro
Reprezentanţii unui număr de 26 de ţări, reuniţi joi la Copenhaga, au promis un sprijin de peste 1,5 miliarde de euro ...
Trump a invocat de 440 de ori dreptul de a nu răspunde la întrebări la audiera sa de către procuroare generală din New York
Trump a invocat de 440 de ori dreptul de a nu răspunde la întrebări la audiera sa de către procuroare generală din New ...
Donald Trump a invocat miercuri, la audierea sa sub jurământ în faţa procuroarei generale din New York, Letitia James, ...
Comisia de Prognoză a îmbunătățit cu 0,6% etimarea privind creșterea economică a României din 2022
Comisia de Prognoză a îmbunătățit cu 0,6% etimarea privind creșterea economică a României din 2022
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a îmbunătăţit cu 0,6 puncte procentuale previziunea de creştere ...