Cât timp îi trebuie casei de asigurări să verifice dacă un medic a acordat serviciile raportate

Casa de asigurări de sănătate are nevoie de aproape o lună să verifice dacă un medic a acordat serviciile raportate pe numele unui pacient şi, eventualul, tratament prescris acestuia, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB).
Economica.net - joi, 08 nov. 2012, 17:28
Cât timp îi trebuie casei de asigurări să verifice dacă un medic a acordat serviciile raportate

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Doru Bădescu, a anunţat, la începutul săptămânii, că fiecare asigurat se poate informa la casa de asigurări de sănătate de care aparţine cu privire la consultaţiile de care a beneficiat într-o anunită perioadă şi, eventual, la tratamentele ce i-au fost prescrise.

Informaţia este confirmată de oficialii CASMB, doar că, potrivit acestora, verificarea datelor durează aproape o lună, întrucât doar două, cel mult trei persoane au acces la baza de date din Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI).

„Nu oricine poate accesa baza de date, ci doar câteva persoane autorizate în acest sens. Ceea ce poate afla asiguratul pe loc, în baza CNP, vizează informaţii de tipul numele medicului pe lista căruia este înscris, dacă este asigurat şi dacă este plătită contribuţia la sănătate pe numele lui”, au mai spus sursele citate.

Pe de altă parte, spun oficialii CASMB, cererea privind verificarea datelor personale ale asiguratului este tratată ca orice petiţie şi, de aceea, va fi rezolvată în termenul legal de soluţionare a documentelor de acest tip, respectiv în 30 de zile.

Şeful CNAS a spus luni că, din cauza multiplelor nereguli constatate de la numirea sa în funcţie, a luat măsuri de înlăturare a acestora, una fiind „mediatizarea dreptului asiguratului de a se informa asupra prestaţiilor medicale raportate în sistemul informatic unic integrat pentru o perioadă dată”.

„Orice asigurat poate merge la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţine şi, pe baza CNP, să solicite informaţii în legătură cu prestaţiile medicale raportate pe numele său. Prin această măsură, s-a pus în practică o prevedere legală potrivit căreia asiguratul, în calitate de contribuabil şi de beneficiar, poate verifica prestaţiile cu care este înregistrat în baza de date a sistemului de asigurări de sănătate”, a explicat Bădescu.

Preşedintele CNAS a mai spus că, prin această măsură, s-a atras atenţia furnizorilor de servicii medicale că pot fi verificaţi chiar de către pacienţii pe care îi au în evidenţă.

Totodată, CNAS a demarat mai multe acţiuni privind verificarea operativă a verdicităţii serviciilor raportate spre decontare de furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive, înainte ca aceştia să-şi primească banii. Aceste verificări se fac lunar şi îi vizează pe toţi furnizorii, a precizat Bădescu.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...