Cât va plăti Ameropa acţionarilor minoritari ai Azomureş înaintea delistării

Traderul elveţian de îngrăşăminte chimice şi cereale Ameropa Holding propune înaintea delistării Azomureş (AZO) un preţ similar celui din oferta de preluare, de 2,22 lei/acţiune, pentru fiecare titlu deţinut de acţionarii minoritari, urmând să plătească 40,8 milioane lei pentru titlurile respective.
Economica.net - vin, 24 aug. 2012, 08:26
Cât va plăti Ameropa acţionarilor minoritari ai Azomureş înaintea delistării

Ameropa deţine indirect 96,5% din acţiunile Azomureş, iar restul acţionarilor minoritari mai au aproape 3,5% din capitalul social al companiei.

Acţionarii minoritari trebuie să anunţe până pe 10 septembrie intermediarul operaţiunii, BCR, cu privire la modalitatea de plată a acţiunilor. Ulterior, în termen de maxim cinci zile lucrătoare BCR va face plăţile.

„Acţionarii minoritari care nu au comunicat intermediarului metoda aleasă pentru plata contravalorii acţiunilor lor vor încasa contravaloarea acţiunilor pe care le deţin prin mandat poştal cu confirmare de primire, transmis la adresa lor, aşa cum aceasta este înregistrată în structura consolidată a acţionariatului Azomureş, emisă de Depozitarul Central”, se arată în anunţul de retragere.

Dacă sumele vor fi returnate, BCR le va depune într-un cont special deschis pentru acţionarii minoritari care nu au încasat contravaloarea acţiunilor deţinute.

Ameropa Holding a primit marţi aprobarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru începerea delistării Azomureş, iar acţiunile combinatului au fost suspendate de la tranzacţionare la bursă. Astfel, ultimul preţ pe bursă al acestor titluri a fost de 2,13 lei/titlu. Calculată la acest preţ, capitalizarea Azomureş este de 1,12 miliarde lei (249,7 milioane euro).

Raportat la preţul propus înaintea delistării, compania Azomureş este evaluată la 1,167 miliarde lei (260,2 milioane euro).

Compania elveţiană Ameropa Holding a cumpărat în martie 75,87% din titlurile Azomureş de la investitorii turci care controlau combinatul, iar apoi a derulat o ofertă de preluare prin care şi-a majorat participaţia la 96,49%.

Ameropa a atins astfel nivelul de la care poate solicita celorlalţi acţionari ai Azomureş să îi vândă acţiunile înainte de delistare. Ameropa Holding a plătit în iunie 240,8 milioane lei (aproape 54 milioane euro) pentru plachetul de 20,62% din acţiunile Azomureş cumpărat în ofertă.

După finalizarea ofertei de preluare, pe bursă preţul acţiunilor Azomureş a fluctuat uşor sub nivelul din ofertă.

Producătorul de îngrăşăminte chimice a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri în creştere cu 14%, la 995,1 milioane lei (226,6 milioane euro), şi un profit în urcare uşoară, cu 1,5%, la 165,6 milioane lei (37,7 milioane euro).

Ameropa mai deţine în România Ameropa Grains Constanţa (CCRL), fosta Comcereal Constanţa, şi operatorul portuar Chimpex Constanţa (CHEM).

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...