Cât va plăti Petrom în contul „taxei pe stâlp” impuse de Guvern

Petrom, cea mai mare companie din România, va plăti până la 100 de milioane de euro ca urmare a introducerii noii taxe pe construcţii speciale, potrivit unor surse din sectorul energetic.
Economica.net - vin, 27 dec. 2013, 22:01
Cât va plăti Petrom în contul

„Impactul pe care îl are noua taxă pe stâlp, cum i se mai mai spune, asupra Petrom este cuprins între 70 şi 100 de milioane de euro pe an. Dacă se iau în calcul şi celelalte două taxe care un intrat în vigoare mai demult, impactul echivalează cu o dublare a redevenţei pe care Petrom o plăteşte bugetului” au declarat sursele noastre.

Solicitaţi, reprezentanţii companiei au refuzat să comenteze această cifră.

La începutul lunii noiembrie Guvernul a anunţat că va introduce plata impozitului pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent, reprezentând 1,5% din valoarea activului. Printre construcţiile speciale sunt sondele de ţiţei, gaze, sare, platforme de foraj marin, reţele de conducte pentru transportul produselor petroliere şi alte tipuri de constriucţii pe care le deţine şi Petrom.

Oficalii OMV au avertizat că Petrom ar putea reanaliza unele dintre investițiile viitoare în România, în funcție de cum va fi impusă această nouă taxă

„Taxa de 1,5% este un stimulent puternic să nu mai investim. În funcție de cum va arăta în final, va trebui să reanalizăm investițiile viitoare în România” a declarat în noiembrie David Daives, director financiar al OMV și membru în boardul Petrom. 

Taxa de 1,5% se aplică în fiecare an, pe toată durata existenţei activului.

Pe de altă parte, Petrom mai plăteşte încă două taxe, care au fost introduse în prima parte a acestui an. Prima este o taxă de 60%, aplicată pe veniturile suplimentare din liberalizarea preţurilor la gaze, iar a doua este o taxă de 1,5% aplicată pe veniturfile brute obținute din extracția țițeiului, aceasta din urmă fiind valabilă până la creşterea redeveneţelor.

La finalul anului 2014 expiră perioada în care se aplică sistemul redevenţei pe care Petrom trebuie să o plătească statului român şi al cărui nivel a fost fixat în 2004, la privatizarea companiei cu grupul petrolier OMV, şi care a trebuit menţinut timp de 10 ani, potrivit contractului.

În prezent, Petrom plăteşte redevenţe cuprinse între 3,5 % şi 13,5 % din valoarea producţiei fiecărui zăcământ, în funcţie de puterea sa, iar redevenţa medie este de 7%.

Redevenţa va fi modificată, şi potrivit unor estimări ale Erste Group, Petrom va plăti redevenţe de trei ori mai mari începând din 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, într-un efort de a ţine sub control......
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...