Cât valorează marile companii nelistate la bursă din portofoliul Fondului Proprietatea

Valoarea Complexului Energetic Oltenia a scăzut de peste şapte ori în ultimele 12 luni, iar cea a Poştei Române cu 25%, potrivit calculelor evaluatorilor independenţi în funcţie de care pachetele de acţiuni ale companiilor nelistate la Bursă sunt introduse în portofoliul Fondului Proprietatea (FP). La rândul său, Hidroelectrica este evaluată la peste 10 miliarde de lei, în uşoară creştere la 30 iunie 2014, faţă de aceeaşi dată a anului trecut.
Adrian N. Ionescu - Dum, 24 aug. 2014, 21:01
Cât valorează marile companii nelistate la bursă din portofoliul Fondului Proprietatea

Valoarea multora dintre companiile de stat din portofoliul Fondului Proprietatea (FP), nelistate la Bursă, a scăzut în ultimele 12 luni, în vreme ce valoarea companiilor private a crescut, potrivit rapoartelor FP pe primele semestre din 2014 şi 2013, trimise la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Companiile româneşti ale E.ON valorau peste 3,9 miliarde de lei (887 mil. euro) la 30 iunie 2014. Dintre cele trei filiale româneşti ale colosului energetic german, E.On Energie România şi-a dublat valoarea, până la 978 de milioane de lei (221 mil. euro). Compania care livrează gaze naturale în jumătatea de nord a ţării şi electricitate în Moldova.

Pe de altă parte, valoarea Poştei Române a scăzut cu 25%, până la 243 de milioane de lei (55 mil. euro), în vreme ce Aeroportul Mihail Kogălniceanu şi-a înjumătăţit valoarea, la fel ca şi Porturile Dunării Fluviale, până la 11, respectiv 18 ,milioane de lei.

Cea mai drastică evaluare a suferit-o însă Complexul Energetic Oltenia, care este cotată acum cu doar 557 milioane de lei (126 mil. euro), de 7,3 ori mai puţin decât în urmă cu un an. Incertitudinile privind estimarea resurselor de cărbune va fi atras cel mai mult penalizarea evaluatorilor. De altfel tocmai estimarea respectivă a fost cauza pentru care a fost amânată oferta publică de de vânzare de acţiuni, respectiv listarea la Bursă.

Pachetele de acţiuni ale celor mai importante companii nelistate la Bursă din portofoliul Fondului Proprietatea (FP) este calculată de evaluatorii independenţi după metoda „valorii juste”. Plecând de la valoarea şi dimensiunea pachetului deţinut de FP este uşor de estimat valorii întregii companii.

Cu o lună în urmă, ECONOMICA.NET estima, cu ajutorul analiştilor parteneri, că ENEL va lua două miliarde de euro pe filialele de vânzare de electricitate din România puse pe piaţă.

Acum Fondul Proprietatea evaluează filialele scoase la vânzare de ENEL la peste 8,5 miliarde de lei (1,92 mld. euro). Valoarea acestora a crescut cu proporţii între 9 şi 42%.

La rândul său, GDF Suez Energy România este evaluată la un nivel cu 17% mai ridicat, până la 3,37 miliarde de lei (762 mil. euro).

Şi Hidroelectrica este văzută ceva mai bine de evaluatori, care o cotează la 10,5 miliarde de lei, (2,38 mld euro), în ciuda incertitudinii ieşirii sale din insolvenţă.

O figură bună o fac compania de Aeroporturi Bucureşti, dar şi Societatea Naţională a Sării cu creşteri de valoare de 6% şi 9%, până la 1,44 miiliarde de lei (325 mil. euro), respectiv 217 milioane de lei (49 mil. euro). Ambele sunt dorite la Bursa de Valori Bucureşti, ca şi CN Administraţia Porturilor Maritime, evaluată în creştere cu 5%, până la 348 milioane de lei (79 mil. euro).

Te-ar mai putea interesa și
Trafic intens la intrarea în Bucureşti de pe A1 şi A2
Trafic intens la intrarea în Bucureşti de pe A1 şi A2
 Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, duminică după-amiaza, se circulă în condiţii de aglomeraţie, în coloană, la intrarea în municipiul Bucureşti, de pe autostrada A1,......
Valoarea de piață a criptomonedelor a depășit 2.000 de miliarde de dolari
Valoarea de piață a criptomonedelor a depășit 2.000 de miliarde de dolari
Valoarea de piață a tuturor criptomonedelor a depășit 2.000 de miliarde de dolari la 15 aprilie, potrivit CoinMarketCap. ...
Anca Dragu: Guvernul condus de Năstase – cel mai performant din punct de vedere al continuităţii
Anca Dragu: Guvernul condus de Năstase – cel mai performant din punct de vedere al continuităţii
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, consideră că Guvernul condus de Adrian Năstase a fost cel mai "performant" executiv ...
O nouă tranşă de vaccin Pfizer ajunge luni în România
O nouă tranşă de vaccin Pfizer ajunge luni în România
O nouă tranşă de vaccin Pfizer BioNTech ajunge luni în România, anunţă Comitetul naţional de coordonare a activităţilor ...