Cât valorează Poşta Română în anul privatizării

Valoarea Companiei Naţionale Poşta Română a scăzut anul trecut cu 4,6%, până la puţin peste 323 de milioane de lei, potrivit rapoartelor Fondului Proprietatea (FP). Fondul deţine un sfert din acţiunile companiei şi a cerut o evaluare independentă. CN Poşta Română ar urma să fie privatizată la jumătatea acestui an.
Adrian N. Ionescu - vin, 15 feb. 2013, 12:23
Cât valorează Poşta Română în anul privatizării

Pachetul de 25% deţinut de Fondul Proprietatea (FP) la  CN Poşta Română a fost evaluat de KPMG la 80.8 milioane lei, potrivit raportului cu rezultatele preliminare ale FP pe anul trecut. Prin urmare, valoarea totală a companiei ar fi de 323,2 milioane de lei.

Operatorul naţional poştal este controlat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), care are 75% din acţiuni. Fondul Proprietatea are 25%.

Poşta Română urmează să fie privatizată printr-o majorare de capital, realizată de viitorul investitor, pentru a ajunge să deţină 51% din acţiunile companiei.

Autorităţile s-au răzgândit, după ce vizau cedarea doar a unui pachet de cel puţin 20% în urma  majorării de capital, conform înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional.

„Noile acţiuni emise se oferă spre subscriere investitorului selectat, în vederea dobândirii cotei de 51% din capitalul social, precum şi acţionarului existent Fondul Proprietatea în vederea menţinerii cotei sale de participaţie la capitalul social al companiei prin exercitarea dreptului de preferinţă în condiţiile legii”, mai prevede planul MCSI.

Suma aşteptată de la investitorul selectat, depinde de Fondul Proprietatea (FP). Dacă FP va veni cu bani mai puţini, şi investitorul va subscrie un număr de acţiuni mai mic decât cel oferit iniţial, „astfel încât în oricare situaţie, participaţia Fondului la capitalul social al CNPR să reprezinte 51% din capitalul social al companiei rezultat în urma operaţiunii de majorare“.

Circa 1.500 de angajaţi ai Poştei Română au protestat, marţi, în Capitală, cerând demisia conducerii, pe care o acuză de „incapacitatea” care duce la reducerea salariilor, la desfiinţarea de oficii poştale urbane şi a tuturor ghişeelor poştale rurale.

Ministerul Comunicaţiilor ar fi primit 20 de scrisori de intenţie de la potenţialii cumpărători ai Poştei,  potrivit declaraţiilor ministrului.

Până la începutul lunii aprilie va fi stabilită o listă de investitori eligibili, prin aplicarea unor criterii de pre-eligibilitate. Guvernul va selecta investitorii eligibili pana la mijlocul lunii mai, iar contractul de privatizare va fi semnat până la mijlocul lunii iunie 2013.

CN Poşta Română este încă operatorul de profil cel mai mare din România. Dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale.

Cifra de afaceri a Poştei a scăzut cu 8,7%, în 2011, până la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, până la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.

Datoriile totale depăşeau 550 de milioane de lei. Poşta avea are circa 32.000 de angajaţi.

Evaluarea

Metoda de evaluare a pachetului deţinut de FP la Poşta Română a fost diferită la 31 decembrie 2012, faţă de 31 decembrie 2011.

Atunci valoarea pachetelor nelistate la bursă era proporţională cu cea a capitalurilor proprii ale companiei.

Acum KPMG a evaluat compania „la valoarea justă“, conform standardelor internaţionale.

Nici administratorul FP, Franklin Tempeleton Investment Management, nu se sfieşte să, compare, însă, cele două valori, în statisticile sale, chiar dacă metodele diferite pot induce erori.

Te-ar mai putea interesa și
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ceea ce a ajutat la moderarea deficitului de cont curent, informează......
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...