Câtă bere au băut românii în 2011

Vânzările de bere au totalizat anul trecut circa 17 milioane de hectolitri, în stagnare faţă de 2010, iar valoric piaţa s-a ridicat la 1,7-1,8 miliarde euro, similar valorii din 2010, potrivit datelor asociaţiei Berarii României, prezentate miercuri într-o conferinţă de presă.
Economica.net - mie, 21 mart. 2012, 11:34
Câtă bere au băut românii în 2011

Vânzările membrilor asociaţiei au atins un volum de 15,6 milioane de hectolitri, iar investiţiile derulate de aceştia anul trecut au depăşit 61 milioane euro, cu 10 milioane de euro mai mult decât în anul precedent.

Luând în calcul datele recensământului populaţiei efectuat în 2011, consumul de bere pe cap de locuitor a fost de 89 de litri, cu un litru mai mult decât în 2010, dar mai puţin cu 11 litri faţă de consumul din anul 2008.

Preferinţele consumatorilor nu au înregistrat modificări semnificative, aceştia alegând în principal berea la PET (51,3%), în creştere cu două puncte, dar şi berea la sticlă (30,2%), în scădere cu 1,5 puncte, la doză (14,8%) şi draught (3,7%).

În ceea ce priveşte berea importată, vânzările au înregistrat o uşoară creştere, totalizând 0,27 milioane hectolitri.

„Este posibil ca în acest an piaţa berii să se păstreze la valoarea din 2011”, a declarat Constantin Bratu, directorul general al asociaţiei Berarii României, care reuneşte principalii producători de profil.

El a spus că piaţa berii s-a dublat în volum în ultimii 16 ani, de la 8 miliarde de hectolitri în 1996.

„Dacă ţinem cont de faptul că berea la PET a depăşit ponderea de 50% din totalul pieţei, putem spune că piaţa berii din România s-a dezvoltat tocmai datorită PET-ului”, a spus Bratu.

El a afirmat că întrucât recensământul din 2011 a arătat o scădere a populaţiei consumul de bere pe cap de locuitor a fost reevaluat, astfel încât România a ajuns pe locul 7 într-un clasament al ţărilor europene.

România, cu un consum de 88 de litri pe cap de locuitor în 2010, este devansată de Cehia (144 litri), Germania (107 litri), Austria (105), Norvegia (91), Irlanda (90) şi Lituania (90).

Piaţa berii a scăzut în 2010 cu 3,5%. Faţă de 2008, an în care vânzările de bere în volum au atins o cotă maximă de 20,2 milioane hectolitri, vânzările sunt mai mici cu 16%.

Te-ar mai putea interesa și
Polonia spune că o decizie pentru livrarea de avioane de luptă Ucrainei trebuie luată doar de NATO în ansamblul său
Polonia spune că o decizie pentru livrarea de avioane de luptă Ucrainei trebuie luată doar de NATO în ansamblul său
Orice decizie de livrare de avioane de luptă Ucrainei trebuie luată de NATO în ansamblul său, iar Polonia nu va fi prima care să furnizeze astfel de aparate, a declarat joi şeful guvernului......
Pizza s-a scumpit cu 15,9% anul trecut în România. Cum au evoluat preţurile în UE
Pizza s-a scumpit cu 15,9% anul trecut în România. Cum au evoluat preţurile în UE
O pizza cumpărată în magazinele din Uniunea Europeană a costat mai mult, în medie, cu 15,9% în luna decembrie 2022 ...
Ungaria şi Croaţia vor să extindă capacitatea oleoductului Adriatic
Ungaria şi Croaţia vor să extindă capacitatea oleoductului Adriatic
Ungaria intenţionează să coopereze cu Croaţia pentru a creşte capacitatea oleoductului Adriatic care duce ţiţei non-rusesc ...
DNA: Directorul general adjunct al Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF – urmărit penal
DNA: Directorul general adjunct al Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF – urmărit ...
Cătălin Adrian Cojocaru, director general adjunct al Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) ...