Firmele controlate de Cătălin Chelu „se bat“ între ele pentru preluarea Argus Constanţa

Altur Slatina, controlată de omul de afaceri Cătălin Chelu, va  lansa o ofertă de preluare a producătorului de ulei alimentar Argus Constanţa (UARG), dacă acţionarii vor fi de acord. Altur intră în concurenţă cu o altă firmă controlată de Electroargeş (ELGS), care a şi convocat AGA.
Economica.net - mie, 01 aug. 2012, 19:16
Firmele controlate de Cătălin Chelu „se bat“ între ele pentru preluarea  Argus Constanţa

Atât Altur cât şi Electroargeş vor cere acţionarilor (firme controlate tot de Cătălin Chelu) să aprobe contractarea câte unui credit de cel mult 5 milioane euro şi gajarea creditelor cu activele lor, inclusiv cu acţiunile deţinte la Argus, respectiv cu activele celor două firme sau cu ale altora.

Azi dimineaţă, Altur Slatina (ALT) a trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) raportul prin care informează că un acţionar, firma Celule Electrice Băileşti cere convocarea AGA pentru aprobarea laqnsării ofertrei publice de preluare a producătoruluii de uleiuri alimentare Argus Constanţa (UARG).

Celule Electrice  SA este una dintre firmele controlate de Cătălin Chelu şi folosite ca vehicule de investiţii. Toto o astfel de firmă, Mecainca Rotes din Târgovişte este acţionarulprincipal al Altur cu peste 28% din Acţiuni.

Producătorul de electrocasnice Electroargeş transmise Bursei, miercuri, un convocator în care anunţă că trei acţionari persoane juridice au solicitat convocarea AGA având pe ordinea de zi „aprobarea depunerii documentaţiei privind oferta publică de preluare a acţiunilor emitentului Argus Constanţa, conform ordonanţelor CNVM”.

Cătălin Chelu deţine indirect 43,4% din acţiunile Electroargeş (ELGS), al cărei control l-a preluat în luna septembrie.

Solicitările au fost înaintate de trei firme din Galaţi, Scop Line, Grovaltrade şi Mattera Com, controlate de Chelu. Cele trei firme au 12,33% din acţiunile Electroargeş.

Mai multe firme controlate de Chelu sau care acţionează concertat cu acesta deţin 23,77% din acţiunile Electroargeş, iar altă firmă din Galaţi, Bran Oil, are 29,68% din titluri.

Cele trei firme care au propus convocarea AGA pentru aprobarea lansării ofertei de preluare la Argus se regăsesc şi în acţionariatul producătorului de ulei, alături de 18 societăţi, printre care şi Electroargeş. Aceste 21 de firme au cumulat 32,96% din acţiunile Argus.

Propunerea lansării ofertei de preluare la Argus vine în condiţiile în care controversatul om de afaceri Cătălin Chelu este obligat încă de anul trecut de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare să lanseze oferta, însă acesta nu a realizat-o. Totodată, el se luptă cu SIF Oltenia şi alţi acţionari ai Argus pentru controlul firmei.

Chelu a preluat conducerea Argus în luna septembrie a anului trecut, într-o AGA controversată, în care reprezentanţii mai multor investitori, printre care SIF Oltenia şi fondul de investiţii Business Capital For Romania-Opportunity, nu au participat la şedinţă pentru că acces în incinta fabricii a fost oprit.

Atunci a fost ales un nou Consiliu de Administraţie, format din persoane care în trecut au fost bănuite că acţionează concertat cu Chelu, fiind de regulă acţionari sau membri în conducerea unor firme pe care le controla omul de afaceri. Hotărârile AGA au fost contestate în instanţă şi nu au fost înregistrate la Registrul Comerţului, astfel că administratorii aleşi atunci nu îşi pot exercita funcţiile.

Ulterior, a fost nevoie de intervenţia CNVM pentru convocarea altei AGA, în care SIF Oltenia şi fondul Business Capital For Romania-Opportunity, controlat de BCR, şi-au pus noi membri în Consiliul de Administraţie al Argus. Deciziile acestei AGA au fost înregistrate la Registrul Comerţului, însă noii administratori nu pot prelua conducerea Argus, deoarece nu le este permis accesul de managementul ales în septembrie.

În ultimele săptămâni administratorii aleşi de SIF Oltenia şi alţi acţionari au transmis bursei mai multe rapoarte în care se arăta că Argus a încheiat mai multe contracte cu plata în avans sau pentru produse care nu erau necesare producţiei. Contractele erau încheiate cu firme care acţionează concertat cu Chelu sau sunt controlate de el.

Propunerea de lansare a ofertei de preluare la Argus va fi discutată într-o AGA programată pentru 8 septembrie. În aceeaşi zi, acţionarii vor alege un nou Consiliu de Administraţie la Electroargeş, ca urmare a expirării mandatului actualilor administratori.

Te-ar mai putea interesa și
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi în topul restaurantelor de tip quick service de pe piața locală
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi ...
Lanțul românesc de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și mizează pe o serie de îmbunătățiri operaționale și de repoziționare de......
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul Unic
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul ...
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi ...
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România, compania specializată în acordarea finanțării pentru autovehiculele rulate și parte a grupului internațional ...
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Naţională a Poloniei (NBP) a încheiat anul 2023 cu pierderi de 20,8 miliarde de zloţi (5,2 miliarde de dolari), ...