Cătălin Vlădescu, VTEX: Piața din România a ajuns la circa 60% din ecommerce-ul din Europa de Est și va continua să crească. Pentru noi este cea mai importantă țară din regiune

Comerțul online din România s-a dezvoltat accelerat în ultimii ani și reprezintă circa 60% din ecommerce-ul din Europa de Est, urmând ca viitorul să fie marcat de o continuare a acestui avans, dar și de o accelerare a cumpărăturilor pe internet din mediul rural, potrivit, lui Cătălin Vlădescu, Head of Sales & Marketing CEE în cadrul VTEX, una dintre cele mai importante platforme de comerț digital. Acesta a spus într-un interviu, pentru Economica.net, că România este un hub regional și cea mai importantă țară din regiune pentru VTEX, din care acoperă şi deserveşte pieţe precum Cehia, Polonia şi Germania.
Lidia Neagu - mie, 22 nov. 2023, 22:28
Cătălin Vlădescu, VTEX: Piața din România a ajuns la circa 60% din ecommerce-ul din Europa de Est și va continua să crească. Pentru noi este cea mai importantă țară din regiune

”România este o piață care a ajuns la maturitate, dar cu mult potențial de creștere încă neatins. Are toate șansele să devină liderul regional, iar până în 2025 valoarea totală a pieței este așteptată să ajungă la 10 miliarde de euro, în timp ce procentul românilor care cumpără online să crească la 54%, conform celui mai recent raport pe baza datelor din eBook eCommerce Growth Strategies, realizat de Limitless Agency. Viitorul va fi marcat de o continuare a acestui avans, dar și de o accelerare în zonele care erau mai puțin acoperite până acum, precum mediul rural. Pentru noi, România este un hub regional, cea mai importantă țară din regiune, care acoperă şi deserveşte pieţele din CEE, precum Cehia, Polonia şi Germania”, spune Vlădescu.

România a intrat puternic în comerțul online în ultimii ani și a înregistrat un avans de 40% față de perioada 2012-2013, conform raportului GPeC E-Commerce România. În prezent piața locală sumarizează circa 60% din ceea ce înseamnă ecommerce în Europa de Est, numărându-se mereu în primele cinci țări ale regiunii, a mai spus acesta, care citează Raportul European E-commerce 2023, publicat de Ecommerce Europe și EuroCommerce.

Potrivit reprezentantului VTEX, în acest an, românii au continuat să cumpere online într-un număr din ce în ce mai mare, astfel că a continuat să crească procentul celor care au făcut achiziții online. De asemenea, peste 70% din comenzi au fos plasate de pe telefonul mobil, un trend în creștere în ultimii ani.

”Comportamentul consumatorului român nu este mult diferit față de 2022, însă este influențat de factorii externi, precum inflația ridicată, anumite incertitudini de ordin financiar, iar avântul remarcat imediat după pandemie s-a mai temperat. Este mai atent la buget, mai matur, mai bine informat decât în anii anteriori. Observăm în continuare o evoluție bună pe sectorul de fashion, care rămâne liderul pieței, urmat de electronice. Au urcat și zonele de bricolaj și produse alimentare, astfel că românii au descoperit avantaje în a face cumpărături online – prețuri de multe ori mai avantajoase decât în offline, timp economisit, ușurință în alegerea produselor, comparații, în general o experiență mai bună”, a explicat Cătălin Vlădescu.

Marketplace-ul este una dintre principalele tendințe în ecommerce, nu doar în România, ci și în alte regiuni, iar la nivel global mai bine de jumătate din cumparaturile online sunt realizate prin intermediul acestor platforme. Prin urmare, există un interes tot mai mare pentru deschiderea de marketplace-uri în România. 

În România, spune Vlădescu, marketplace-urile au câștigat teren și prin renumele celor care le folosesc. ”Noi, spre exemplu, am sincronizat magazinele online care folosesc platforma enterprise de comerţ digital VTEX cu eMAG Marketplace. Astfel, magazinele online au la dispoziție și acest instrument în plus care să le aducă creșteri ale vânzărilor care pot fi chiar și double digit”, a punctat Vlădescu.

Acesta este de părere că pe măsură ce jucători din piață se vor maturiza, vor simți din ce în ce mai mult nevoia de a deveni la randul lor marketplace-uri. ”Este și exemplul elefant.ro, care “și-a deschis porțile” și către alți comercianți. După un an, elefant.ro a reușit să integreze peste 600 de vânzători, astfel că, acum, aproximativ 20% din GMV-ul elefant.ro provine din vânzările de pe marketplace. Următorul pas pentru parteneriatul VTEX și elefant.ro este o nouă interfață de gestionare a produselor, care să permită o experiență cu adevărat self-service pentru comercianți”.

O altă tendință pe piața de comerț online este interesul comercianților români pentru a vinde pe piețele externe, cu ajutorul platformelor de e-commerce. Principalii jucători sunt cei din IT&C, beauty şi fashion.

”Cu toate acestea, piața locală, fiind una dintre cele mai mari din regiune, are în continuare un potențial major, iar înainte de a se duce de exemplu spre Ungaria sau Germania, antreprenorii români preferă să-și asigure mai întâi o poziție solidă pe plan local. Odată cu dezvoltarea pieței românești, jucătorii locali vor lua în calcul extinderea pe tot mai multe piețe externe”, adaugă managerul VTEX.

Acesta a mai precizat că VTEX va continua să investească ”puternic” în platformă, în facilitățile oferite magazinelor online care o folosesc, în cele mai noi tehnologii, fără să precizeze o sumă.

”Ne canalizăm investițiile mai ales către acele zone unde vedem cerere  în creștere din partea clienților, precum strategii omnichannel, Live Shopping, marketplace”. 

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...