Câte apartamente noi vând pe lună dezvoltatorii imobiliari

Dezvoltatorii de locuinţe au vândut în acest an în medie 2-5 unităţi pe lună, astfel că 10.000 de apartamente noi sunt disponibile la vânzare în Bucureşti, cele mai multe fiind cele care se adresează persoanelor cu venituri mari şi foarte mari, potrivit unui studiu al The Advisers/Knight Frank.
Economica.net - joi, 18 oct. 2012, 11:04
Câte apartamente noi vând pe lună dezvoltatorii imobiliari

„Numărul mediu de locuiţe vândute pe lună este de 2-5 unităţi, în funcţie de tipul proiectului şi de locaţia acestuia. Proiectele standard, în zonele periferice, înregistrează vânzări constante în fiecare lună, în timp ce ansamblurile mai scumpe în zone centrale au luni în care nu vând nimic. Comportamentul cumpărătorilor s-a schimbat, aceştia devenind mai sofisticaţi. Cumpărătorii se aşteaptă să primească o valoarea foarte bună pentru banii pe care i-au plătit atâta timp cât au o mulţime de opţiuni la dispoziţie”, se arată în cel mai recent raport al companiei de consultanţă imobiliară.

Stocul de locuinţe noi a ajuns la 24.250 de unităţi, cu 850 de apartamente lansate în prima parte a anului, în şapte proiecte. Cele mai multe livrări au avut loc în proiectele deja existente, dezvoltate în etape, precum Cosmopolis, FeliCity, Militari Residence şi NewTown Residence.

„Chiar dacă au trecut patru ani de când criza financiară a început să aibă impact asupra pieţei din România, sectorul rezidenţial continuă să se confrunte cu dificultăţi, astfel că 25% din stocul de locuinţe este nevândut, dacă luăm în calcul doar apartamentele vândute direct de dezvoltatori. Pentru a estima însă numărul total de apartamente disponibile la vânzare trebuie să lună în calcul atât piaţa second-hand (apartamentele noi cumpărate pentru a fi revândute la preţuri mai mari, n.r.), cât şi proiectele mai mici. În consecinţă, oferta totală la vânzare pe piaţă este estimată la 8.000-10.000 de unităţi noi”, se menţionează în raport.

În aceste condiţii, dezvoltatorii au început să adopte strategii „creative de marketing şi să întroducă diverse opţiuni pentru cumpărători, precum schemele „închiriezi şi apoi cumperi” sau „te muţi acum şi plăteşti peste un an”.

În termeni de locaţie, există diferenţe între zonele centrale, semi-centrale şi periferice, disperasarea proiectelor pe zone urbane, precum şi conceptele diferite, ducând la încadrarea proiectelor în patru grupe, respectiv standarde reduse, medii, ridicate şi foarte ridicate.

Aproape 70% din oferta de pe piaţă este localizată în zone periferice, în proiecte standard, unde se înregistrează şi cea mai mare rată de absorbţie, având în vedere că puterea de cumpărare se menţine limitată. Şi oferta nouă este îndreptată în special spre aceste locaţii, în special în proiecte care să se încadreze în proiectele guvernamentale „Prima Casă” şi TVA de 5%.

În funcţie de preţuri, 47% din locuinţe sunt încadrate în categoria celor reduse, respectiv 700-900 euro/mp construit şi 23% în cea medie, de 900-1.100 euro/mp construit.

În segmentul standardelor ridicate se califică 27% din ofertă, pentru care preţurile variază între 1.000 şi 1.400 euro/mp construit. Doar 3% din locuinţe se adresează segmentului foarte ridicat, al căror preţuri sunt de 1.500-2.000 euro/mp construit.

„Numărul proiectelor care vor fi livrate în continuare va fi mult mai redus decât cele anunţate în 2007 şi 2008. O parte din dezvoltatorii care au cumpărat terenuri pentru proiecte rezindenţiale în perioada de boom al pieţei încearcă să le vândă pentru alte utilizări, în special pentru dezvoltări de tip «big box»”, se mai arată în raport.

În ceea ce priveşte preţurile, acestea au ajuns sub nivelurile din 2005, anul în care au început să apară pe piaţă primele proiecte rezidenţiale de mari dimensiuni în Bucureşti.

Astfel, preţul mediu este de 1.000 de euro/mp construit, cel mai redus nivel înregistrat până acum în Bucureşti, însă scăderea ar putea continua, evoluţia viitoare depinzând de situaţia economică.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...