Câte miliarde de minute au vorbit românii la telefonul mobil în prima jumătate a anului

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a făcut astăzi publice date statistice privind serviciile de telefonie mobilă pentru prima jumătate a anului 2012.
Economica.net - mie, 05 dec. 2012, 09:58
Câte miliarde de minute au vorbit românii la telefonul mobil în prima jumătate a anului

Conform datelor raportate de cei şase operatori de telefonie mobilă, în prima jumătate a anului 2012, deşi numărul utilizatorilor activi a scăzut, gradul de utilizare a serviciilor a crescut. În ceea ce priveşte traficul mediu lunar de pe o cartelă SIM activă, utilizatorii au efectuat apeluri care au însumat 3 ore şi 42 de minute şi au trimis 48 mesaje SMS.

La data de 30 iunie 2012, numărul total de utilizatori activi de telefonie mobilă a scăzut cu 3,1% faţă de finalul anului 2011 şi cu 3,8% faţă de 30 iunie 2011, ajungând la 22,7 milioane. În decursul a 6 luni, numărul cartelelor preplătite active a scăzut cu 4,6%, în timp ce numărul utilizatorilor pe bază de abonament a scăzut cu 0,7%. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la jumătatea anului 2012 era de 119,2 la suta de locuitori.

Deşi numărul total de utilizatori a scăzut, traficul de voce a continuat să crească în sectorul telefoniei mobile, depăşind pragul de 30 miliarde minute, cu 7,6% mai mult decât în primul semestru al anului 2011.

Din traficul total de voce realizat în prima jumătate a anului 2012, 85,7% (26,4 miliarde minute) este reprezentat de traficul în reţelele proprii ale operatorilor, care a crescut cu 7,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011. De altfel, şi celelalte tipuri de trafic au înregistrat creşteri: cu 44% (391 milioane minute) cel către reţele internaţionale, cu 5% (1,16 miliarde minute) cel către reţele de telefonie fixă şi cu 6% (2,85 miliarde minute) traficul către alte reţele mobile de telefonie.

Utilizatorii de cartele preplătite continuă să efectueze cea mai mare parte a traficului – 56% din traficul total, în timp ce utilizatorii pe bază de abonament persoane fizice au efectuat 30% din total, iar persoanele juridice 14%.

Durata medie a unui apel originat în reţelele publice mobile a înregistrat creşteri, indiferent de reţeaua în care se termină apelul. Durata medie a unui apel a ajuns astfel la 2 minute şi 24 secunde. Ca şi în cazul traficului, durata medie a unui apel efectuat de către un utilizator de cartelă preplătită este mai mare (02:40) decât durata medie a apelurilor iniţiate de utilizatorii pe bază de abonament (02:08).

În primul semestru al anului 2012, un utilizator a efectuat lunar, în medie, convorbiri prin reţelele de telefonie mobilă de 3 ore şi 42 de minute (înregistrându-se o creştere anuală a traficului de voce mediu lunar originat per cartelă SIM „activă” de 11,9%) şi a transmis un număr mediu de 48 de SMS-uri, pe lună, cu 12 mai multe decât media înregistrată în semestrul I 2011.

În prima parte a anului 2012, au fost trimise 6,7 miliarde de mesaje scrise – în creştere cu 29,3% faţă de prima jumătate a anului 2011, mesajele scrise transmise de utilizatori în propriile reţele deţinând o pondere majoritară de 93,7%. Din totalul de mesaje scrise, 78% au fost transmise de către utilizatorii de cartele preplătite, în timp ce 22% au fost transmise de către utilizatorii de abonamente.

De asemenea, în prima parte a acestui an au fost transmise peste 7 milioane de mesaje multimedia (MMS) (în creştere cu 53,1% anual) şi s-au efectuat aproape 1 milion de minute de apeluri video.

În ceea ce priveşte utilizarea serviciului de roaming, serviciile de voce au înregistrat o creştere anuală de 12,2%, ajungând astfel la 157 de milioane minute (atât apeluri efectuate cât şi apeluri primite), în timp ce traficul SMS în roaming a înregistrat o creştere de 3,8%, ajungând la 48 de milioane de SMS-uri trimise. Durata medie a unui apel efectuat în roaming a fost de 1 minut şi 56 de secunde, în timp ce durata medie a unui apel primit a fost de 2 minute şi 49 de secunde.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...