Câţi bani a pierdut Hidroelectrica din contractele cu cei mai mari „băieţi deştepţi”

Un raport al administratorului special al Hidroelectrica arată situaţia pe ani a cantităţilor de energie şi a preţului din contractele bilaterale cu Alpiq şi Energy Holding, cei mai mari dintre traderii de energie cunoscuţi drept "băieţi deştepţi"
Florin Cojocaru - mie, 18 iul. 2012, 21:04
Câţi bani a pierdut Hidroelectrica din contractele cu cei mai mari

Hidroelectrica a pierdut , în ultimii şase ani şi jumătate,  circa 2,3 miliarde de lei (500 de milioane de euro) din contractele directe pe care le are cu Energy Holding şi Alpiq, traderii de energie care beneficiază de cele mai mari cantităţi de energie hidro. Pierderea provine din diferenţa dintre preţul energiei din contractele bilaterale cu traderii şi preţul pe care l-ar fi obţinut compania dacă vindea energia pe piaţă.

Un raport al administratorului special al Hidroelectrica pe perioada 2006 – 31 mai 2012 prezintă detaliat modul în care au evoluat cantităţile contractate şi preţurile plătite în perioada amintită. Astfel, Alpiq RomIndustries, una dintre cele două firme prin care este prezentă Alpiq în România, a plecat în 2006 de la o cantitate contractată de 0,7 TWh  şi un preţ de 77 lei/MWh şi a ajuns în 2011 la 1,1 TWh şi un preţ de 130 lei. La jumătatea acestui an preţul a rămas neschimbat iar cantitatea contractată era de doar 0,3 TWh. Această companie a produs o gaură de 422 de milioane de lei Hidroelectrica în cei şase ani şi jumătate amintiţi.

Deşi în 2006 şi 2007 Alpiq RomEnergie nici nu exista, totuşi în perioada 2006 – 31 mai 2012 această firmă a reuşit să „stoarcă” chiar mai mulţi bani de la Hidroelectrica decât RomIndustries– 427 de milioane de lei. În 2008, primul an de funcţionare, RomEnergie a avut o cantitate contractată de 0,9 TWh la un preţ de 83 lei/MWh. Peste doar un an, cantitatea contractată s-a dublat în timp ce preţul a urcat doar până la 98 de lei. La sfârşitul anului trecut, traderul avea contractată o cantitate de energie de de 1,8 TWh la un preţ de 130 lei/MWh. Preţul a rămas acelaşi în prima jumătate a lui 2012 în timp ce cantitatea contractată era de doar 0,5 TWh.

Prin cele două subsidiare, Alpiq este cel mai mare trader de energie după cantitatea anuală contractată, la sfârşitul anului trecut – 2,9 TWh. Un contract bilateral cu cantităţi mai mari are doar Alro însă aceasta este cel mai mare producător de aluminiu din ţară şi cel mai mare consumator de electricitate al României.

Potrivit raportului citat, în cadrul negocierilor din acest an anterioare intrării în insolvenţă a Hidroelectrica, Alpiq a fost de acord cu o creştere de 25% a preţului pe care îl plăteşte companiei de stat până la 162 lei/MWh. De asemenea,  a fost de acord cu o reducere de 10% a cantităţilor anuale livrate. A refuzat orice reducere a termenelor de valabilitate din contract care expiră în 2018.

Al doilea în topul celor mai mari traderi este Energy Holding. Deşi are, în prezent, o cantitate contractată mai mică decât Alpiq, EH a provocat pierderi de 1,44 miliarde de lei Hidroelectrica în 2006 – 31 mai 2012. Motivul este că în primii ani ai perioadei analizate traderul beneficia de cantităţile contractuale de energie uriaşe – 4,17 TWh la un preţ mic, de doar 77 lei/MWh. La sfârşitul anului trecut, EH avea contractată o cantitate de energie de 2,37 TWh  la un preţ de 130 lei/MWh. Jumătatea acestui an găseşte traderul cu o cantitate contractată de 0,54 TWh la acelaşi preţ de 130 de lei.

În cadrul aceloraşi negocieri amintitte mai sus, Energy Holding a acceptat un preţ de 162 lei/MWh şi o reducere cu 10% a cantităţilor anuale livrate. În ceea ce priveşte durata de valabilitate a contractului traderul nu s-a îndurat decât să cedeze o singură lună calendaristică. Contractul cu EH a fost prelungit în 2009 şi durează până în 2019.

Hidroelectrica este în insolvenţă din 20 iunie. Compania este condusă de un administrator special şi unul judiciar. Aceştia au rupt, până acum,  două dintre contractele cu băieţii deştepţi, cele cu traderii Euro P.E.C. şi EFT.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...