Câţi bani ar putea încasa intermediarii ofertei Transelectrica

Consorţiul format din Banca Comerciala Română (BCR), Intercapital Invest şi Swiss Capital ar putea încasa un comision între 740.000 de euro şi 954.000 de euro pentru intermedierea ofertei prin care statul vrea să vândă un pachet de 15% din acţiunile Transelectrica (TEL).
Economica.net - mar, 13 mart. 2012, 15:32
Câţi bani ar putea încasa intermediarii ofertei Transelectrica

Intermediarii vor primi 1,97% din valoarea acţiunilor vândute doar dacă oferta va fi încheiată cu succes. Pentru finalizarea cu succes a operaţiunii trebuie vândute minim 70% din pachetul vizat de stat.

Dacă toate acţiunile vor fi vândute la preţul minim, de 14,9 lei/titlu, pachetul cedat este de 163,8 milioane lei (37,6 milioane euro), iar comisionul încasat de consorţiu va fi de 3,2 milioane lei (740.000 de euro).

În cazul în care toate acţiunile vor fi cedate la preţul maxim, de 19,2 lei/titlu, statul va încasa 211,1 milioane lei (48,4 milioane euro). În această situaţie, intermediarii vor primi 4,1 milioane lei (954.000 de euro).

Din comisionul încasat, cosorţiul trebuie să acopere cheltuielile ofertei, inclusiv road-show-ul de promovare şi alte costuri, printre care cele cu avocaţi şi cu audit.

Cea mai recentă cotaţie bursieră a acţiunilor Transelectrica este de 17,06 lei şi a fost înregistrată în şedinţa bursieră de luni. Titlurile companiei au fost oprite marţi de la tranzacţionare înainte de deschiderea şedinţei, în aşteptarea deciziei Guvernului cu privire la preţurile minim şi maxim la care se va derula oferta.

Oferta Transelectrica va fi lansată miercuri, după ce marţi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat prospectul final. Operaţiunea va dura zece zile lucrătoare, până pe 27 martie.

Preţul minim cerut de stat se încadrează discountul minim pe care mai mulţi adminstratori de fonduri l-au indicat pentru creşterea şanselor de succes în derularea operaţiunii.

Managerii de fonduri contactaţi luni de MEDIAFAX au spus că ar cumpăra acţiuni Transelectrica dacă statul acceptă un preţ cu 10%-15% sub cel de la bursă, având în vedere că profitabilitatea transportatorului de energie este limitată de reglementările ANRE, deşi indicatorii de evaluare sunt în general mai buni faţă de companii de profil.

Ministerul Economiei deţine 73,68% din titlurile Transelectrica, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 13,49%. Un pachet de 12,81% din titluri este deţinut de alţi acţionari. Compania este listată la Bursă din 2006. Capitalizarea companiei este de 1,25 miliarde lei (287 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...