1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 18 º

Companii

Câţi bani bagă eolienele din Dobrogea în buzunarul cehilor de la CEZ

CEZ a primit in primele 4 luni ale anului un numar de 600.000 certificate verzi pentru energia livrată in sistem de catre eolienele pe care le opereaza in Dobrogea, a declarat Ion Lungu director comercializare CEZ

29 mai, 2012 | Florin Cojocaru | ECONOMICA.net

Avand in vedere că în prima parte anului preţul unui certificat verde s-a tranzacţionat la bursă în jurul valorii de 50 de euro, înseamnă că suma încasată de cehii de la CEZ se situează în jurul valorii de 30 milioane de euro.

Potrivit lui Lungu, energia produsă de eoliene  a avut o pondere de 2,5% din totalul energie produse în ţară din care jumătate îi revine grupului CEZ.

Întreaga producţie de energie verde din România este sprijinită de consumatori prin sistemul certificatelor verzi. Potrivit legii, o centrală care produce energie regenerabilă primeşte de la stat un număr de certificate verzi care variază de la 1 la 6 funcţie de tipul de resursă folosit pentru fiecare MWh livrat în sistem. Preţul unui certificat pe piaţa liberă fluctuează între 28 de euro şi 57 de euro însă în ultimele luni acesta se tranzacţionează pe piaţă aproape de valoarea lui maximă pentru că cererea depăşeşte oferta.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toată populaţia României dar şi firmele sprijină producţia de energie verde. Se consideră energie verde cea produsă în centrale  hidro, eoliene, solare sau de biomasă.

În noiembrie anul trecut reprezentanţi ai Agenţiei de Reglementare în energie apreciau că impactul maxim al regenerabilelor în factura la curent a românului va fi atins în 2016. La acea dată curentul va fi mai scump cu 30% decât în prezent.

Citeşte şi Parcul eolian Fântânele-Cogealac va fi gata anul acesta. CEZ caută noi proiecte în România

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO