Câţi bani gheaţă are Electrica pentru răscumpărarea de la Enel a fostelor sale filiale

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, se află la Roma, pentru a discuta cu oficialii Enel despre eventuala răscumpărare a fostelor filiale Electrica de la compania italiană. Electrica, firma de stat care gestionează trei dintre cele opt distribuţii zonale din România are un miliard de lei bani gheaţă, dar ar putea să se împrumute de la bănci. Sau să formeze un consorţiu cu alte mari companii energetice controlate de stat.
Economica.net - mie, 17 sept. 2014, 21:00
Câţi bani gheaţă are Electrica pentru răscumpărarea de la Enel a fostelor sale filiale

Electrica (EL) nu are destui bani pentru a răscumpăra Electrica Muntenia Sud, Dobrogea şi Banat, cumpărate de compania italiană în 2005 şi 2008, dar nu ar avea dificultăţi să finanţaze tranzacţia prin credite bancare, potrivit analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET.

Nu poate fi exclusă varianta finanţării printr-o emisiune de obligaţiuni şi nici constituirea unui consorţiu cu alte compani ienergetice controlate de stat. Singura variantă improbabilă este încă o emisiune de acţiuni.

„Electrica are varianta de a se împrumuta de la bancă, probabil la o dobândă competitivă”, a declarat Adriana Marin, managerul diviziei de clienţi instituţionali ai SSIF Broker Cluj Napoca, pentru ECONOMICA.NET.

„Prospectul ofertei publice de majorare de capital din acest an prevede că sumele obţinute pot fi folosite în achiziţii în domeniul de activitate”, aminteşte şi Mihai Căruntu, de la BCR.

Electrica (EL) deţinea peste un miliard de lei în „numerar şi echivalente de numerar”, la 30 iunie 2014, potrivit unui raport trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Pe de altă parte, statul ar putea să nu lase singură Electrica într-o eventuală tranzacţie de răscumpărare a fostelor sale filiale.

Directorii generali ai Electrica şi Nuclearelectrica îl însoţesc pe ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu la Roma, pentru a discuta cu oficialii Enel despre eventuala răscumpărare de la compania italiană a fostelor filiale Electrica.

Nuclearelectrica (SNN) are la rândul său 1,08 miliarde de lei în „numerar şi echivalente de numerar”, dar cele două companii nu ar avea destule disponibilităţi pentru o eventuală achiziţie, nici dacă şi-ar uni forţele.

Banii gheaţă din conturile EL şi SNN echivalează cu circa 455 milioane de euro.

În acelaşi timp, valoarea tranzacţiei prin care Enel îşi va vinde cele trei filiale de distribuţie şi furnizare de electricitate din România ar putea ajunge la două miliarde de euro, dar nu va fi mai mică de un miliard de euro, potrivit estimărilor analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET.

Pe de altă parte, interesul Electrica ar putea să se rezume doar la compania de distribuţie a ENEL din Dobrogea. Ministrul Energiei Răzvan Nicolescu a descurajat explicit vreo altă ofertă de achiziţie a acestei companii, având în vedere implcaţiile sale strategice, legate de „securitatea României”.

Cât a primit statul la privatizare, de la Enel

Statul român a încasat de la Enel 430 de milioane de euro în 2005 şi 2008 pentru pachetele de câte 24,6% din acţiunile filialelor Electrica Dobrogea şi Banat, respectiv pentru pachetul de 50% din acţiunile filialei Electrica Muntenia Sud.

De asemeni, ENEL a mai majorat capitalurile sociale ale filialelor respective cu 502 milioane de euro, pentru a obţine pachetele majoritare, ceea ce duce costul achiziţiei iniţiale la 932 de milioane de lei, jumătate din valoarea estimărilor privind valoarea presupusă a tranzacţiei. Estimările au fost însă făcute la multiplicatori de 5 – 6 ori profitul operaţional şi negocierile ar putea duce mai jos preţul.

Enel a decis să vândă pachetele majoritare deţinute la fostele filiale Electrica Muntenia Sud, Dobrogea şi Banat, pe fondul dificultăţilor financiare, dar şi al litigiilor cu Statul Român.

România a cerut la Curtea de Arbitraj de la Paris penalități grupului Enel pentru nerespectarea contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud. Principala motivaţie este nerealizarea programului de investiții asumat de Enel în momentul încheierii tranzacției, de 220 milioane de euro. La rândul lor, oficialii Enel susțin că au depășit programul de investiții, totalul acestora în România ajungând la 1,9 miliarde de euro.

Totodată, un fost director român al Enel a fost trimis în judecată într-un dosar de mituire a unui vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Te-ar mai putea interesa și
Bucharest Properties a finalizat proiectul Vitan Estates, o investiţie de 20 de milioane de euro
Bucharest Properties a finalizat proiectul Vitan Estates, o investiţie de 20 de milioane de euro
Compania cu acționariat american Bucharest Properties REIT, a finalizat a doua etapă a complexului rezidențial Vitan Estates. Proiectul are două noi blocuri cu 156 de apartamente de închiriat....
Patronatul din retailul nealimentar cere Guvernului adoptarea OUG privind plata chiriilor din centrele comerciale
Patronatul din retailul nealimentar cere Guvernului adoptarea OUG privind plata chiriilor din centrele comerciale
Organizația Patronală a Retailerilor din România (RORETAIL) avertizează Guvernul cu privire la situația grea în care ...
Cîţu: Vom tăia toate căile prin care se fură banii din bugetul statului
Cîţu: Vom tăia toate căile prin care se fură banii din bugetul statului
Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, în Parlament, că anul acesta, „în premieră”, vor fi tăiate toate căile ...
Castrol dezvoltă noi lubrifianți pentru pentru rețeaua oficială de reprezentanțe Ford din România
Castrol dezvoltă noi lubrifianți pentru pentru rețeaua oficială de reprezentanțe Ford din România
Compania Castrol a anunțat luni prin intermediul unui comunicat că își continuă politică de consolidare a parteneriatul ...