Câţi bani gheaţă au în conturi cei mai mari investitori români

Mai mult de un miliard de lei se află acum în depozitele bancare şi în conturile curente ale celor mai mari investitori instituţionali români: fonduri de pensii, societăţi de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea (FP). Aceşti „banii gheaţă” vor intra în piaţă, fie direct, folosiţi la achiziţii de către deţinători, fie indirect.
Adrian N. Ionescu - Dum, 24 mai 2015, 21:03
Câţi bani gheaţă au în conturi cei mai mari investitori români

Cei mai mari investitori români au aproape 1,05 miliarde de lei în depozite bancare şi în conturi curente, potrivit rapoartelor din 30 aprilie (31 martie, pentru fondurile de pensii administrate privat).

Administratorii investitorilor instituţionali păstrează aceşti bani ca rezerve lichide pentru oportunităţi de plasamente neprevăzute, dar SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP) ar putea avea nevoie de lichidităţile lor pentru retribuirea acţionarilor, care va avea loc la vară, fie prin dividende (la SIF), fie prin operaţiuni special, ca distribuţia unei părţi din capitalul social (la FP).

Cei mai mulţi bani gheaţă îi au, de departe, fondurile de pensii administrate privat: aproape 711 milioane de lei la 31 martie, din care peste 679 milioane de lei sun tîn depozitele bancare ale fondurilor de pensii obligatorii. Fondul AZT Viitorul Tău avea peste 298 de milioane de lei, Fondul ING – aproape 193 de milioane de lei şi Fondul Aripi (80 de milioane de lei).

Fondurile de pensii nu plătesc dividende şi nici nu au ajuns încă să dea banii înapoi membrilor, astfel că banii sunt rezervaţi pentru eventualele oportunităţi de plasament. Administratorii fondurilor de pensii obişnuiesc să spună, de altfel, că nu prea au ce face cubanii în România.

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au împreună lichidităţi de peste 271 de milioane de lei, potrivit rapoartelor din 30 aprilie.

SIF Banat Crişana (SIF1) are aproape jumătate din aceşti bani, 117 milioane de lei. SIF1 şi-a schimbat strategia, şi dă dividende după doi ani de pauză. SIF1 este în plin demers de recâştigare a încrederii pieţei, după ce liderul său, fostul preşedinte Dragoş Bâlteanu, seaflă sub urmărire penală.

Credibilitatea echipei de conducere a SIF Moldova (SIF2) este suficient de puternică pentru a adopta o altă strategie: dă şi dividende,  dar şi capitalizează jumătate din profitul de anul trecut, şi dă acţiuni gratuite. Are lichidităţi de doar 79 de milioane de lei.  Jumătatea de profit de anul trecut îi oferă confortul de a se gândi la achiziţii.

SIF Transilvania (SIF3) face la fel ca SIF2, jumătate din profitul pe 2014 este dat investitorilor sub formă de acţiuni. Nu are lichidităţi decât de şapte milioane  de lei.

Este drept, SIF-urile la rândul lor au de încasat dividende, şi resursele pentru dividendele pe care ele însle le dau abia încep să intre.

SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Oltenia (SIF5) au lichidităţi de 49, respectiv 21 de milioane de lei, iar Fondul Proprietatea (FP) de 62 de milioane de lei. Administratorii FP nu îşi fac, însă, probleme privind sursa dividendelor. Pur şi simplu vor distribui 5% din capitalul social al Fondului, după reducerea acestuia.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OCDE a început negocierile de aderare cu România
OCDE a început negocierile de aderare cu România
Guvernul de la Bucureşti salută decizia Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică privind lansarea ...
Justiția americană a menținut la apel sentința de condamnare pe viață a lui El Chapo Guzman
Justiția americană a menținut la apel sentința de condamnare pe viață a lui El Chapo Guzman
Apelul narcotraficantului mexican Joaquin Guzman (foto), alias El Chapo, condamnat în iulie 2019 la New York la închisoare ...
Primăria Timișoara cere din nou bani Guvernului pentru a putea asigura livrarea energiei termice în oraș
Primăria Timișoara cere din nou bani Guvernului pentru a putea asigura livrarea energiei termice în oraș
Primăria Municipiului Timişoara (PMT) a adresat, marţi seara, un nou apel Guvernului pentru susţinere financiară, în ...