Câţi bani vor să împrumute Finanţele în ianuarie

Ministerul Finanţelor Publice a programat pentru luna ianuarie licitaţii pentru vânzare de titluri de stat în valoare cumulată de 4,6 miliarde lei, mai puţin decât titlurile care ajung la scadenţă în luna respectivă, de 5,8 miliarde lei.
Economica.net - lun, 24 dec. 2012, 10:42
Câţi bani vor să împrumute Finanţele în ianuarie

Suma programată pentru luna ianuarie este mai mare faţă de cea estimată pentru luna decembrie, de 3,1 miliarde lei, însă aproape la jumătate faţă de titlurile vândute, de 8,06 miliarde lei.

În acelaşi timp, suma programată pentru luna ianuarie este cu puţin peste cea estimată în aceeaşi lună din acest an, de 4,5 miliarde lei. În prima lună a acestui an, statul a împrumutat 9,9 miliarde de lei.

Trezoreria a programt pentru luna ianuarie să emită certificate de trezorerie pe 6 luni (300 milioane lei), pe un an (1 miliard de lei), precum şi obligaţiuni de doi ani şi, respectiv, trei ani (de câte 800 milioane lei), pe patru ani (600 milioane lei). Alte operaţiuni vor fi pentru vânzare de obligaţiuni cu maturitate de 5 şi, respectiv, de 10 ani, de 500 milioane lei şi, respectiv, de 600 milioane lei.

Primele licitaţii pentru vânzarea de titluri de anul viitor vor fi organizate pe 7 ianuarie, când Finanţele au programat o licitaţie pentru certificate de trezorerie la un an (500 milioane lei) şi o operaţiune pentru vânzare de obligaţiuni pe doi ani (800 milioane lei).

În luna ianuarie ajung la scadenţă două emisiuni de certificate de trezorerie în valoare cumulată de 5,835 miliarde lei.

Finanţele au împrumutat în acest an 58,17 miliarde lei prin vânzare de titluri pe piaţa internă, cu 13% peste valoarea împrumutată în 2011. Tot de pe piaţa internă, Trezoreria a reuşit să atragă în acest an 763,3 milioane euro, în scădere faţă de suma împrumutată în anul precedent, de 1,4 miliarde euro.

În schimb, la aceste sume se adaugă împrumuturile de pe pieţele externe, emisiuni în valoare de 2,25 miliarde euro şi 2,25 miliarde dolari (circa 1,7 miliarde euro). Finanţările în valută au crescut cu 62% în acest an, la peste 4,7 miliarde euro (3,01 miliarde euro şi 2,25 miliarde dolari).

Randamentele au scăzut treptat de la începutul anului până în aprilie, pe fondul reducerii ratei dobânzii de politică monetară de către BNR, iar Finanţele şi-au asigurat în acea perioadă un surplus de lichiditate confortabil.

Acest trend s-a oprit însă în luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de tăieri de dobândă din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Creşterea costurilor de finanţare a fost stopată abia în urmă cu două săptămâni, investitorii fiind atraşi de randamentele peste ţările din regiune.

În ultima licitaţie din acest an, Trezoreria a atras 3,4 miliarde de lei prin obligaţiuni pe trei ani, la un randament de 6,14% pe an, în scădere faţă de cel acceptat la precedenta operaţiune, de 6,61% pe an. Valoarea indicativă o operaţiunii era de 300 milioane lei, iar cererea s-a ridicat la 5,9 miliarde lei.

România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro. România nu a accesat fonduri prin acest acord, care urmează să se încheie în primăvara anului viitor.

Te-ar mai putea interesa și
Electrica a înregistrat pierderi de 175,5 milioane de lei în primele șase luni din 2022
Electrica a înregistrat pierderi de 175,5 milioane de lei în primele șase luni din 2022
Electrica a raportat pierderi de 175,5 milioane de lei în prima jumătate a anului 2022, faţă de un profit net de 76,1 milioane de lei în perioada similară a anului trecut, potrivit Raportului......
Danemarca și Lituania susțin interzicerea acordării de vize turistice cetățenilor ruși pentru a călători în Uniunea Europeană
Danemarca și Lituania susțin interzicerea acordării de vize turistice cetățenilor ruși pentru a călători în Uniunea ...
Miniştrii de externe din Lituania şi Danemarca au cerut miercuri adoptarea unei poziţii la nivelul UE privind interdicţia ...
Taiwanul a prezentat cel mai avansat avion de luptă aflat în posesia sa, după exercițiile militare chineze din largul coastelor sale
Taiwanul a prezentat cel mai avansat avion de luptă aflat în posesia sa, după exercițiile militare chineze din largul ...
Taiwanul şi-a prezentat miercuri cel mai avansat avion de luptă, F-16V, de fabricaţie americană şi echipat cu rachete, ...
Consiliul Local al Sectorului 6 crește prețurile pentru închirierea tarabelor din piețe
Consiliul Local al Sectorului 6 crește prețurile pentru închirierea tarabelor din piețe
Consiliul Local al Sectorului 6 a aprobat, în şedinţa de miercuri, majorarea tarifelor pentru serviciile prestate şi ...