Câți români mai aleg telefonul fix în era digitală? Numărul lor, ca și durata unui apel, scad de la an la an

Odată cu avansul tehnologiei și popularizarea telefoanelor mobile, preferințele consumatorilor s-au schimbat în favoarea comunicării mobile și a serviciilor de internet, iar telefonul fix este tras pe linie moartă. Doar 1,7 milioane de abonați mai erau la finele anului trecut pe fir, o scădere de 17% față de decembrie 2020, când erau 3,03 milioane de utilizatori ai telefonului fix, arată datele unui raport al ANCOM.
Lidia Neagu - lun, 22 mai 2023, 22:06
Câți români mai aleg telefonul fix în era digitală? Numărul lor, ca și durata unui apel, scad de la an la an

Scăderea telefoniei fixe se datorează în exclusivitate segmentului de utilizatori persoane fizice, numărului de linii aferente persoanelor juridice rămânând constant, explică Autoritatea tendințele pieței.

Din totalul de 2,2 milioane de linii fixe, 1,53 de milioane aparțineau persoanelor fizice, o scădere de 20% față decembrie 2021. Companiile din România dețin cumulat 690.000 de linii, număr relativ constant față de anul precedent. Altfel spus, 69% dintre liniile total aparțin persoanelor fizice și 31% celor juridice. În urmă cu trei ani față de perioada de referință a raportului, în decembrie 2020, procentul persoanelor fizice era de 77,2%, iar în decembrie 2021 scăzuse la 73,4%. Cifrele reflectă schimbările în preferințele de comunicare ale utilizatorilor și creșterea utilizării telefoniei mobile și a altor metode de comunicare alternative.

Ca și pe piața telefoniei mobile, utilizatorii își pot porta numărul de telefon fix de la un furnizor la altul. În ultimul semestru al anului trecut, puțin peste 44.000 de clienți au schimbat furnizorul de telefonie fixă.

”De asemenea, traficul total de voce efectuat anul trecut din rețelele fixe s-a diminuat cu 20%, inclusiv pe seama scăderii duratei medii a unui apel cu 12 secunde, de la 2 minute și 52 secunde în 2021 la 2 minute și 40 secunde în 2022”, se evidențiază în raport.

Cei mai mulți dintre cei care folosesc telefonul fix efectuează apeluri către rețelele mobile. Dintr-un total de trafic de 1,25 de miliarde de minute vorbite anul trecut, 672 de milioane au fost apeluri către rețelele mobile. și 580 de milioane de minute către rețelele fixe, reiese din datele ANCOM. În plus, apelurile către rețelele din afara României au totalizat 52 de milioane de minute, 4% din totalul traficului.

În comparație, pe telefonul mobil, românii au vorbit anul trecut aproape 54 de miliarde de minute, fără să punem la socoteală și traficul din roaming internațional, și au trimis 4,4 miliarde de SMS-uri. La toate acestea se adaugă și apelurile realizate prin video.

În general, apelurile de pe telefonul fix către un alt telefon fix sunt mai mari cu 53 de secunde față de cele către rețelele mobile (3 min. și 10 sec. între rețelele fixe și 2:17 către mobil).

Datele ANCOM mai arată că, în medie, de pe o linie de acces utilizatorii au vorbit anul trecut, lunar, 45 de minute, din care 20 de minute către altă linie fixă, 17 de minute către un telefon mobil și 2 minute în străinătate sau către linii pe satelit. În general, pentru românul mediu, conversațiile sunt în medie de 6 minute pe lună, adică 2 apeluri lunare, față de mobil în jur de 5 ore pe lună.

Piața este dominată de Digi (48%) în funcție de numărul de abonați, urmat Orange, care a preluat operațiunile fixe de la Telekom România (fostul Romtelecom) și Vodafone.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de ANCOM, 30% dintre cei aproape 400 de respondenți au spus că folosesc telefonia fixă zilnic sau aproape zilnic, la egalitate cu cei care au spus că o folosesc mai rar de o dată pe lună. 21% au spus că telefonează de 1-3 ori pe săptămână, 19% doar o dată sau de două ori pe lună.

Foto: Markus Winkler/Pexel

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...