Hypermarketuri vs supermarketuri în pandemie. Formatul care a profitat cel mai mult de creșterea consumului de produse de larg consum

Pandemia a adus retailerilor internaționali, în unele luni, vânzări cu până la 34% mai mari din punct de vedere valoric față de perioada similară a lui 2019. Cei mai câștigați au fost operatorii de supermarketuri care nu au raportat scăderi, la niciuna dintre categoriile principale de produse, în nicio lună din perioada martie-iunie 2020.
Alina Stanciu - lun, 10 aug. 2020, 18:38
Hypermarketuri vs supermarketuri în pandemie. Formatul care a profitat cel mai mult de creșterea consumului de produse de larg consum

Pandemia cu noul coronavirus a adus retailerilor moderni creșteri de două cifre ale vânzărilor de alimente, produse pentru casă, de îngrijire personală și tutun, raportat la perioada similară a anului trecut. Iar cei mai mulți bani au ajuns în conturile operatorilor de supermarketuri, arată o analiză realizată de compania de cercetare RetailZoom pentru ECONOMICA.NET. Enumerați în ordine aleatorie, Mega Image, Carrefour Market, Penny, Profi, unitățile Shop&Go mai mari de 100 de mp, DM și Inmedia au înregistrat împreună, în perioada martie-iunie 2020,  un plus al încasărilor de 20% față de perioada similară a anului trecut, în timp ce hypermarketurile (Cora, Carrefour Metro) și magazinele tip convenience (Inmedio, Shop&Go mai mici de 100 de mp, Profi mai mici de 100 de mp, Xpress, Xtime) au avut creșteri de numai 8%.

Creșterea reflectă atât un cpnsum mai mare, cât și dinamica prețurilor. Aceasta în condițiile în care, din datele RetailZoom, în 2020 prețurile la produsele  analizate au crescut cu 8,3% în cazul alimentelor, cu 7,1% la produsele pentru casă și au scăzut cu 1,8% în cazul produselor de îngrijire personală.

Starea de urgență a alungat oamenii din hypermarketuri

Sursa-RetailZoom

* *INCLUDE Tigări & Tutun vs analiza prezentată în Jurnal ed.9 la pagina 4, în care acest sector este exclus.

Discrepanța dintre canale se datorează, într-o proporție importantă, și reacției consumatorilor la început de pandemie. După cum reiese din analiza RetailZoom, în martie, prima lună cu stare de urgență, consumatorii au cumpărat mai puțin din hypermarketuri și magaazinele tip convenience față de peri evoluția vânzărilor, de la începutul Pandemiei până la sfârșitul lunii oada similară a lui 2019, reorientându-se către magazinele de proximitate. Avem astfel scăderi de 7 și respectiv 3% la magazinele mari și cele convenience și un plus de 9% la supermarketuri. În lunile următoare, toate cele trei categorii de magazine au raportat creșteri, supermarketurile fiind însă mereu cu mai mulți pași înaintea celorlalte formate.

„Canalul supermarket definește evoluția pieței în perioada analizată, contribuind cu dinamica cea mai mare față de celelalte canale la evoluția vânzărilor, de la începutul pandemiei până la sfârșitul lunii iunie. Pe fondul unui trend general de creștere a importanței magazinelor mici, dar și pe fondul generat de pandemie (izolare și deplasare preponderent către magazinele mici din proximitate în lunile martie și aprilie), în luna iunie 2020 față de martie 2020 observăm o recuperare parțială a cumpărăturilor pierdute de magazinele de format mare”, au explicat analiștii RetailZoom.

„Pe fondul unui trend general de creștere a importanței magazinelor mici, dar și pe fondul generat de pandemie (izolare și deplasare preponderent către magazinele mici din proximitate în lunile martie și aprilie), în luna iunie 2020 față de martie 2020 observăm o recuperare parțială a cumpărăturilor pierdute de magazinele de format mare”, mai spun aceștia.

De ce au pierdut magazinele mari

Potrivit acestora, produsele alimentare contribuie cel mai mult în totalul raportat (>70%). „Aceasta influențează dinamica observată în toate formatele de magazine și aduce și scăderile observate în formatul mare și convenience pentru perioada aprilie. După aprilie însă, creșterile comparativ cu anul anterior pentru alimente sunt depășite doar de către țigări”, mai spun experții retailZoom.

Totodată, scăderile categoriilor de îngrijire personală înregistrate cu precădere în hipermarketuri și cash&carry au un impact major asupra trendurilor negative observate după vârful de stocare din martie 2020.

„Sectorul de îngrijire a casei este de asemenea influențat de recuperarea vânzărilor observate în formatul mare de magazine, înregistrând o  dinamică în opoziție față de supermarketuri (în iunie +1% pentru casă vs 2019 în formatul mare si -1% în super). În termeni de importanță pentru acest sector, cele două formate de magazine mai mari (supermarketuri și magazine de format mare) au un nivel relativ similar și contribuie cel mai mult (peste 95%) în totalul raportat din punct de vedere al vânzărilor valorice”, mai explică analiștii RetailZoom.

Perioadă atipică de vară

Retailul traversează o perioadă atipică cu un consum în scădere de produse de sezon precum înghețata, sucurile sau produsele de plajă, arată o analiză a companiei de cercetare Retail Zoom. În prima lună de vară, consumul s-a mai domolit față de perioada martie-mai, astfel că vânzările totale au crescut cu 6,5% față de perioada similară a lui 2019. În mai, vânzările au fost cu 13% mai mariIunie 2020 a adus retailerilor moderni noi provocări, consumul fiind din nou unul atipic, arată o analiză a companiei de cercetare Reatil Zoom. Față de perioada similară a anului trecut, produsele specifice sezonului precum răcoritoarele, înghețata sau produse de protecție solară nu și-au mai făcut loc în coșul românilor în aceeași măsură. Spre exemplu, la băuturi răcoritoare, scăderea din iunie a fost de 7%, în timp ce în săptămâna 23-26 vânzările de răcoritoare necarbonaate au scăzut cu 8%, iar cele carbonatate cu 2%. Totodată, în aceeași săptămâna, s-a vândut cu 22% mai puțină înghețată decât în perioada similară a lui 2019 și cu 15% mai puțină apă minerală.

De asemenea, produsele de protecție solară pierd 6 poziții în clasamentul categoriilor de îngrijire personală, facând loc produselor de dezinfectare (spirt, șervetețe si gel antibacterian).

Per total, în iunie 2020 față de iunie 2019, valoarea vânzărilor a crescut cu 15,6% în retailul modern, cu un plus de 16% la alimente, 10% la produsele de îngrijire personală, 16% la produse de casă și 19% la țigări și tutun.

Dintre produsele de sezon, berea este printre puținele cu creșteri de două cifre.

„Săptămâna Rusaliilor și prima săptămână de vacanță înregistrează fiecare un plus de 10%, peste media lunii, pe când ultima săptămână a lunii indică o scădere a vânzărilor (-1%) față de săptămâna similară din 2019. Este a doua săptămână din 2020 când vânzările sunt sub nivelul lui 2019. Comparativ însă cu media săptămânilor din perioada pandemiei, multe dintre categoriile sezonale înregistrează în continuare creșteri, dar mai temperate (maxim 75% din creșterile inregistrate anul trecut în iunie vs media lunilor martie-mai). Categoria de top a sectorului alimentar, berea, are o creștere semnificativă în comparație cu anul trecut (+13%), pe fondul canalului horeca în continuare deschis parțial”, susțin specialiștii Retail Zoom.

Menționăm că analiza realizată de RetailZoom pentru ECONOMICA.NET are la bază indexul de date scanate ale RetailZooom compus din peste 3.000 de magazine, din comerțul modern internațional. Total FMCG acoperit se referă la 184 de categorii: produse alimentare, de îngrijire personală, casă, țigări și tutun. Întregul raport se referă la evoluția vânzărilor valorice (RON) din perioada 24.02.2020-28.06.2020 versus aceeași perioadă a anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Planul de măsuri de reducere a deficitului pe care-l vom prezenta Comisiei nu include taxe noi (Video)
Ciolacu: Planul de măsuri de reducere a deficitului pe care-l vom prezenta Comisiei nu include taxe noi (Video)
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că planul de măsuri pe care urmează să-l prezinte Comisiei Europene luna viitoare, în vederea negocierii unui acord pe şapte ani pentru reducerea......
Magazinul Altex București-Nord a fost echipat pentru a oferi un mediu de cumpărături inclusiv și accesibil pentru toți
Magazinul Altex București-Nord a fost echipat pentru a oferi un mediu de cumpărături inclusiv și accesibil pentru toți
Altex România, liderul pietei electro-IT din România, anunță că magazinul Altex București-Nord a fost complet echipat ...
Președintele Rumen Radev se așteaptă ca o bancă chineză să deschidă o sucursală în Bulgaria
Președintele Rumen Radev se așteaptă ca o bancă chineză să deschidă o sucursală în Bulgaria
Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat joi că se aşteaptă ca o bancă chineză să deschidă o sucursală în ...
Probleme la plățile cu cardul pe întreg teritoriul Germaniei
Probleme la plățile cu cardul pe întreg teritoriul Germaniei
Probleme la plăţile cu cardul au fost semnalate joi pe întreg teritoriul Germaniei, aparent din cauza unei defecţiuni ...